Hiába örülnek nagyon sokan, az igazság Görögországról még mindig nagyon kellemetlen

2018. március 7. – 16:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2015-ös nagy görög válság óta eltelt pár év, de nem sok minden változott.

Görögországban látszólag minden visszatér a normális kerékvágásba. A 2015-ös eseményeket, amikor az országot egy hajszál választotta el a gazdasági összeomlástól és teljes csődtől, ma már csak visszapillantó tükörben nézik az akkori főszereplők. De annak ellenére, hogy az utóbbi időben egyre többször hangoztatják, hogy az ország elindult a kilábalás útján, Theodore Pelagidis és Michael Mitsopoulos görög származású, de jelenleg az Egyesült Államokban élő közgazdászok szerint Athénban, Brüsszelben és az IMF-nél is nagyon jól tudják, hogy sem Európa, sem Görögország nem oldotta meg a saját problémáit.

A Brookings Intézet honlapján közzétett cikkben a két közgazdász felteszi a kérdést, hogy a megannyi intézkedés és életbe léptetett mechanizmus ellenére, mégis hogyan lehet, hogy Görögország helyzete továbbra sem oldódott meg, és a közgazdászok miért figyelmeztetnek gyakran arra, hogy az igazi problémákat sokkal inkább a szőnyeg alá söpörték, mintsem valódi válaszokat adtak volna rájuk?

Pelagidis és Mitsopoulos szerint ideje lenne már túllépni azon, hogy mindkét fél, a görög kormány és az Európai Uniós is szinte kizárólag a másikat hibáztatja a kialakult helyzetért. Főként azért, mert a kritikus 2015-ös év után egyikük sem igazán tudta elvégezni az akkor még kötelezőnek gondolt házi feladatát. Az Európai Unió továbbra sem tudja mindenkivel betartatni a kötelező EU-s szabályozásokat, a kormányzást pedig még mindig nem tudta a realitásokhoz igazítani. Ami pedig a görög erőfeszítéseket illeti, Görögország is vajmi keveset tett azért, hogy olyan minőségi államigazgatást hozzon létre, amely illeszkedik az európai államoknál tapasztalt elvárásokhoz.

Az pedig még szomorúbb, hogy a görög válság idején a nemzetközi hitelezők által sokat hangoztatott strukturális reformok sem feltétlenül haladnak az elvárásoknak megfelelően.

A görög vállalatok átlagos mérete továbbra is túl kicsi

– hívják fel a figyelmet a szakértők, akik szerint ebből eredeztethető a görög gazdaság számos baja, amelyek az igazi kilábalás nagy akadályaiként továbbra is ott vannak. A szerzőpáros szerint ugyanis a nagyobb vállalatok jelenléte nélkül a kisvállalkozások erőtlenek, a magánszektor gyenge, ami a magas munkanélküliségi rátában is meglátszik. Az sem jó, hogy a kisvállalkozásoknak az innovációs képessége alacsony, nem adóznak annyit, mint a nagyobb vállalatok, és nem is tudnak exportképes termékekkel és szolgáltatásokkal előállni, ami azért is baj, mert a fogyasztás GDP-hez viszonyított aránya tartósan nagyon magas szinten van továbbra is.

A két közgazdász cikkében mindezek mellett azt is kiemeli, hogy a kiigazítási programokkal nem sikerült Görögországot olyan pályára állítani, amely egyértelműen pozitív irányba tudta volna elmozdítani a válság kitörésekor elszabaduló gazdasági mutatókat.

„Önmagában a megszorítások kikényszerítése nem elegendő. Sokkal fontosabb lenne, ha megváltozna az, ahogyan a gazdasági és társadalmi élet szerveződik az országban, a különböző engedélyeztetési eljárásoktól egészen a társadalmi vitákig, az igazságszolgáltatás működésétől egészen a sajtószabadság megvalósulásáig” – írják, majd hozzáteszik, hogy ezek a kérdések azok, amelyek meghatározzák az emberek kezdeményezőkészségét, a vállalkozások és az adózható jövedelem létrejöttét.

A szerzők szerint bár igaz, hogy Görögországban a magánszféra egy évtizeden át gyakorlatilag alig tudott a pénzügyi szektor rossz állapota miatt finanszírozáshoz hozzájutni, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a túladóztatás és a Grexitről szóló vita is nagyon sok kárt okozott az üzleti környezetnek, arra mégis nagyon nehéz magyarázatot adni, hogy

a görög gazdaság szerkezete számos tekintetben továbbra sem tud elmozdulni a válságot megelőző mintáktól.

A szerzők szerint erre akár az is lehet a magyarázat, hogy a megszorítások, valamint a kezdeményezőszándékot, az innovációt nem támogató környezet tulajdonképpen konzerválta azt a fajta nálunk uram-bátyám kapitalizmusnak nevezett közeget, amely a kilenc év szigorú nemzetközi felügyelet ellenére is változatlanul az ország gazdasági kilábalásának egyik legfontosabb akadálya.

Úgy vélik, hogy a különféle kiigazítási programok nem tudtak változtatni a hatalom egyensúlyán az országban, ahol még mindig fennáll a kemény érdekcsoportok kleptokratikus uralma. A kialakult rend bebetonozására pedig még inkább rátett egy lapáttal az adók növelése, amely ugyan valóban csökkenteni tudta a költségvetési hiányt, de gátat szabott a gazdaság növekedésének – írják.

„Görögország a kis boltosok gazdaságává vált.

Ha valaki korábban úgy gondolta, hogy a strukturális reformok kiűzik majd az országból az uram-bátyám kapcsolatokat, akkor az tévedett. Mint az korábban is számtalan alkalommal megtörtént a történelemben, ahogy az emberek szegényebbek lettek, úgy váltak politikai értelemben radikálisabbá. A gyenge intézmények, a gyakran nem megfelelően ellenőrzött hatalom kombinációja a populizmus virágzásához vezetett” – állapítja meg a két közgazdász.

A szerzőpáros szerint a költségvetési célok teljesülése láttán most mindenki megkönnyebülten sóhajt fel, és érthetetlen módon teljesen elfelejtik azt a tényt, hogy a kiigazításoknak közben a magánszféra látta kárát. Az egyébként is gyenge színvonalú intézményrendszer pedig nem tudott életképes politikákat megalkotni és életbe léptetni, és ez messze nem a gyakran tévesen lustának és adóelkerülőnek tartott görög lakosság felelőssége. A két közgazdász arra is rámutat, hogy meglepő vagy sem, de a megszorító intézkedések nem tették takarékosabbá a görögöket, akik továbbra is hasonló mértékben költekeznek, mint az intézkedéseket megelőzően. A lakosság viszont elégedetlen, és egyre inkább teret enged a populista politikusok jól hangzó, de megvalósíthatatlan ígéreteinek.

Szerintük bár sokan úgy vélekednek, hogy Görögország egy sikertörténet a kilábalás tekintetében, ez viszont legfennebb csak rövid távon lehet igaz. Úgy vélik azonban, hogy ennek nem kellene így lennie, Görögországnak a múltban már egyszer sikerült legyőzni a válságot kiváltó okokat, a két közgazdász szerint ezt újra megtehetnék. És Európa is képes lenne kezelni a hiányosságait, ha hajlandó lenne a hatáskörök újratervezésére. Ez csak a politikai vízión és akaraton múlik – írják itt olvasható cikkükben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!