Az elakadt hitelminősítések miatt késik egyes Start-Up Nation pályázatok kifizetése

2018. február 22. – 14:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kezdő vállalkozókat támogató programban késik bizonyos támogatások kifizetése, de ez nem érint minden nyertes vállalkozót.

Továbbra is vannak fennakadások a Start-Up Nation program nyertes vállalkozásainak finanszírozásában, aminek elsősorban bürokratikus okai vannak. A Goodwill Consulting pályázatíró iroda szakértője, Nagy-Imecs Péter a Transindexnek elmondta, a problémák elsődleges oka a kontra garanciaalap keretében történő elbírálásokhoz vezethetőek vissza.

A pályázatíró cég vezetője kérésünkre elmagyarázta, hogy a Start-Up Nation program támogatására pályázónak a beadáskor el kell döntenie, hogy hitelből finanszírozza a pályázatot, vagy sem. Amennyiben hitelből támogatott a pályázat, a három partnerbank, a Román Kereskedelmi Bank (BCR), a Transilvania Bank vagy a CEC Bank finanszírozza. A hitel jóváhagyását követően a bank a vállalkozó rendelkezésére bocsátja az elnyert összeget, ami bizonyos értelemben előfinanszírozásnak minősül, ugyanis a vállalkozónak nem kell ehhez semmit hozzátennie. A gyakorlatilag előfinanszírozásként működő hitelt egyenesen az állam fizeti majd vissza a banknak.

„A jelenlegi probléma abból adódik, hogy a hitelbírálatok megcsúsztak azoknak a vállalkozóknak az esetében, akik a garanciaalap és a kontra garanciaalap megoldásához folyamodtak” – mondta Nagy-Imecs Péter.

A szakértő elmondta, a minisztérium és a bankok között megegyezés született arról, hogy a Start-Up Nation hiteleket egyszerűsített és gyors eljárások formájában fogják elbírálni. A pályázat lebonyolításában résztvevő bankok ennek értelmében két kategóriában szabtak meg feltételeket. Az első kategóriába az olyan személyek tartoznak, akik a saját vagyonukkal nyújtanak garanciát, ezért ebben az esetben a hitel elbírálása nagyon gyorsan megtörténik. A második kategóriába azok a pályázók tartoznak, akik a garancialap segítségét kérték, ebben az esetben a garanciaalap a vállalkozó helyett fedezi a hitelt. Ennek 3,8%-os hiteles vonzata van, amelyre szintén kamatot számolnak. Ebben a kategóriában megfelelő idő alatt, de kicsit lassabban zajlik a hitelfolyamat elbírálása.

A következő kategóriába azok a pályázók tartoznak, akik a saját kiadásaik csökkentésének érdekében a garancialap mellett a kontra garanciaalap segítségét is igényelték. Nagy Imecs Péter szerint sok vállalkozó azért választotta ezt a megoldást, mert így a költségek 3,8%-ról lecsökkennek 2,5%-ra. „Ebből következett a probléma, ugyanis a kontra garanciaalap egy kis adminisztrációval rendelkező intézmény. Gyakorlatilag a bankoknál ezért elakadt a hitelminősítés, így a vállalkozásban alkalmazott személyeket a nyertes pályázók saját költségükből kénytelenek fizetni”- mondta a pályázatíró cég igazgatója.

A szakember szerint ezt a helyzetet úgy lehet megoldani a legkézenfekvőbben, ha a pályázók jelzik a banknak, hogy lemondanak a 2,5%-os csökkentett kamatról a kontra garanciaalapnál, és vállalják a 3,8%-os kamat kifizetését.

Azon pályázók esetében, akik nem élnek a hitel lehetőségével, bizonyos költségek közvetlen kifizetésekben, bizonyos költségek pedig utófinanszírozásban részesülnek.Ebben az esetben a fizetéseket és a bérköltségeket csak utófinanszírozással lehet visszaigényelni, ami 3-4 havonta igényelhető. Az eszközvásárlásokra fordított költségek esetében közvetlen kifizetések is igényelhetők.

„Erre nem az előfinanszírozás a legjobb kifejezés, ugyanis a vállalkozónak előbb meg kell egyeznie a beszállítóval aki leszállítja a javakat, és az erre a célra kiállított számlán szereplő összeget lehet visszaigényelni az államtól. Így gyakorlatilag a vállalkozó előlegben nem kap semmilyen összeget”- mondta Nagy Imecs Péter.

Ilan Laufer az üzleti környezetért, valamint kis- és középvállalkozásokért felelős korábbi miniszter tavaly még azt nyilatkozta, idén április folyamán lehet benyújtani a 2018-ra vonatkozó Startup Nation pályázatokat, amelyekre összesen 1,2-1,3 milliárd lej költségvetést szánnak.

Nagy Imecs Péter elmondta, az idei Startup Nation pályázati elbírálásában azok a kezdő vállalkozók az esélyesebbek, akik IT szektorban, kreatív iparágakban, illetve termelésben gondolkodnak, legalább két személyt alkalmaznak, illetve akik a pályázatában szereplő összeg 50%-át eszközvásárlásra fordítanák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!