Hogyan igényelhető vissza a környezetvédelmi bélyegilleték?

2018. január 5. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jó hírt kaptak azok, akik az elmúlt tíz évben külföldről behozott autót írattak forgalomba.

A környezetvédelmi minisztérium és a pénzügyminisztérium múlt év végén közzétette a hivatalos közlönyben az 52/2017-es sürgősségi kormányrendeletet, amely tartalmazza azokat a törvényes lépéseket, amelyek során visszaigényelhető a környezetvédelmi bélyegilleték – írja az Adevărul . Az elmúlt években kötelezett környezetvédelmi illeték visszaigénylésére eddig is létezett törvény, de hiányzott az annak gyakorlati alkalmazását lehetővé tevő jogi keret.A kormány augusztusban jelentette be, hogy tíz évre visszamenőleg visszafizeti azokat a használt autók után fizetett összegeket, amelyeket korábban az autótulajdonosok a külföldről behozott autók beiratásánál környezetvédelmi bélyegilletékként, korábban pedig autóregisztrációs adóként, vagy egyéb hasonló illetékként fizettek be az államnak. A külföldről behozott használt autókat sújtó adót először 2007-ben vezették be, így próbálták meggátolni, hogy Romániát ellepjék nyugatról behozott használt autók, mivel azonban az ilyenfajta adókat az Európai Unió számtalanszor bírálta az áruk és szolgátatások szabad áramlásának megsértése miatt, a könryezetvédelmi minisztérium az adó több formájával is próbálkozott már. Végül 2017 februárjában a környezetvédelmi bélyegilleték eltörlésével szűnt meg a külföldről származó használt autókra kivetett pluszadó.

Hogyan igényelhetó vissza a befizetett összeg?

A jelenlegi törvény értelmében a visszaigényléshez az illetékes adóügyi hatóságoknál szükséges egy kérést iktatni, emellett szükséges a törzskönyv, az összeg kifizetését bizonyító nyugta, a gépjármű forgalmi engedélye és az adásvételi szerződés.

A visszaigénylés iktatásától számított 45 napon belül az illetékes hatóságok kötelesek elbírálni azt. Annak függvényében, hogy a tulajdonos nevén szereplő gépjárművet terheli-e még valamilyen adóhátralék, az adóhatóságnak kötelessége visszafizetni a tulajdonost megillető teljes összeget, vagy csupán annak egy részét, leszámítva belőle az esetlegesen fennálló hátralékot.

A közvetlenül alkalmazandó jogszabály azt is előírja, hogy milyen esetekben tagadhatja meg az adóhivatal az illeték visszafizetést. Ezek többségében formai követelmények, amelyeknek az igénylő nem tett eleget. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a kérvényező a visszaigénylési kérés benyújtását követő 60 napban nem csatolja az olyan szükséges dokumentumokat, mint az autó törzskönyvéről és a gépjármű forgalmi engedélyéről készült másolat, vagy nem tünteti fel azt a számlaszámot, ahová visszatérítendő összeget utalhatja az illetékes adóhivatal, netán ha a szóban forgó összeget már visszaigényelte egy illetékes személy. Ugyanakkor az előzetesen befizetett összegnek szerepelnie kell a kincstári és az illetékes adóhivatal nyilvántartásában.

Abban az esetben ha a kérvényező által benyújtott dokumentumok pozitív elbírálásban részesülnek, a gépjármű beíratási illeték összege mellett az erre a célra befizetett környezetvédelmi illetéket is köteles megtérítenie az államnak.

A gépjárművek forgalomba íratási illetéke kapcsán több esetben is módosították az erre vonatkozó törvényeket. Első alkalommal 2007-ben szavazott a parlament arról, hogy a külföldről autót vásárló gépjármű tulajdonosok kötelesek befizetni ezt az illetéket. 2009-ben a kormány csökkentette az illeték összegét egyharmaddal, majd 2012–ben felfüggesztette azt. 2013-ban érvénybe lépett a környezetvédelmi bélyegilleték, amely abban különbözött a forgalomba íratási járuléktól, hogy befizetésénél figyelembe vették az autó károsanyag-kibocsátását. Ezt végül 2017 február elsején eltörölték.

A környezetvédelmi adó eltörlését követően idén tavasszal, vagy várhatóan a nyár folyamán újabb illetéket fog bevezetni a kormány, amely minden autótulajdonost érint. Bár még nincsenek konkrét részletek a törvénytervezetet illetően, de az feltételezhető, hogy a gépjárművek környezetszennyezési mértékét veszik figyelembe ennek kiszámításakor. Akár csak a többi adó és illeték kapcsán, ennek esetében is a környezetvédelemre hivatkozik a kormány, ugyanakkor az új törvény is, akár csak a hatályon kívül helyezett jogszabályok, azt a célt fogják szolgálni, hogy előnyben részesítsék a hazai autógyárakat. Az Adevărul szerint az új törvény alapján várható, hogy járműtípustól függően ez az összeg évi 50 és 200 euró között fog változni, amelyet a CO2 kibocsátás alapján fognak megállapítani. Az Országos Környezetvédelmi Hatóság (ANPM) már elkezdte azokat a méréseket, amelyek alapján megállapítható, hogy mennyire szennyezőek a 2017-ben, Romániában forgalomba íratott autók. A Környezetvédelmi Minisztérium feltételezhetően azért fogja ezt a módszert alkalmazni, mert a nyugati példák alapján ez tűnik a legműködőképesebbnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!