Nálunk gyerekcipőben jár a sharing economy, a nyugatiak jól keresnek vele

2017. december 27. – 17:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan a közösségi gazdaságban látják a jövőt, Romániában az ilyen célt szolgáló online felületek mégsem örvendenek nagy népszerűségnek.

Románia az utolsó helyen szerepel az Európai Unióban a közösségi gazdaság működésének hatékonyságát illetően. A javak megosztásán alapuló gazdasági ágazat legnépszerűbb platformjai, mint a Bla Bla Car vagy az Airbnb, felhasználók tekintetében nálunk bőven alulmaradnak a nyugati országokhoz képest. Az Eurostat kimutatása szerint a sharing economy-n alapuló új platformok Romániában nagyon gyakran még csírájukban elhalnak, annak ellenére, hogy az egyik fő gazdasági ágazatot a jövőben sokan ebben látják.

A statisztika szerint Romániában a lakosság csupán 6 százaléka bérelt szállást magánszemélytől és csak 5% használt valamilyen erre vonatkozó weboldalt vagy alkalmazást. Az EU többi országában ez az arány 17% illetve 14%. A sort Csehország és Ciprus zárja, őket követi Románia.

Még rosszabbul állunk, ami a személyszállítást illeti. 2017-ben Románia utolsó előtti volt az EU-s országok közül, ami a magánszemélyektől a különböző közösségi gazdaságban működő platformokon keresztül a személyszállítási szolgáltatások igénybe vételét illeti. Ahogy azt az alábbi ábra is mutatja, ebben a mutatóban a legjobban az Egyesült Királyság és Észtország szerepel.

Romániában a közösségi gazdaság nehézkés fejlődése azzzal is magyarázható, hogy törvényhozás szintjén is akadályozzák ezek működését. Az elmúlt években is több esetben voltak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy szabályozzák a sharing economy platformjait, elsősorban az autómegosztásra vonatkozóan. Ennek alapján törvénybeütközőnek minősítettek minden olyan személyszállítással kapcsolatos tevékenységet, amely a taxis szolgáltatáshoz hasonló. A stoppos törvényként elhíresült módosításnak végül nem lettek gyakorlati következményei az autómegosztás tekintetében, ugyanis ezek betartása és ellenörzése nehezen kivitelezhető az olyan platformok esetében, mint például a BlaBlaCar.

Bukarestben néhány napja Gabriela Firea főpolgármester bejelentette, hogy a taxis cégek csak akkor működhetnek legálisan, ha rendelkeznek diszpécserszolgálattal, ami teljesen ellehetetleníti minden olyan online felület működését is, amely eddig törvényes keretek között elérhető volt, mint például a bukaresti Star taxi, az Uber és a Taxify.

Romániában az utitárskereső platformok közül a legnépszerűbb továbbra is az Uber. A startup.ro szerint a Bukarestben élő millenáris generáció tagjai 42% százaléka használta már az Ubert, elsősorban az ismerősök és barátok tanácsára. Elsődleges indokként azt nevezték meg a felhasználók legelőnyösebb funkcióként az internetes platformban, hogy a kiválasztott útszakaszon megtekinthető, hogy mennyire zsúfolt a forgalom és mennyi a fuvardíj.

A turizmus ágazatban továbbra is az Airbnb a leghasználtabb platform, amelyen keresztül a felhasználók ingatlanjaikat adhatják bérbe egy bizonyos összegért.

Az ING által készített felmérésből az európai összlakosságot tekintve az derül ki, hogy a 35 év alatti fiatalok bíznak leginkább a közösségi gazdaságban. A felmérés szerint Törökországban, Németországban és Lengyelországban a legnagyobb a hajlandóság a javak pénzkeresési lehetőségként való megosztására. Romániában a legnagyobb azoknak a megkérdezetteknek az aránya, akik nem tudtak érdemi választ adni arra a kérdésre, hogy élnek-e a közösségi gazdaság által nyújtott lehetőségekkel.

A felmérés szerint a legnagyobb arányban pénzkeresési lehetőségként az ingatlanok megosztása szerepel, ezt követi a sporteszközök, gyerekholmik, a kerékpár és az autómegosztás. A nyugati országokban a megosztott tárgyakért cserébe 1 és 500 euró közti bevételre tettek szert a legtöbben, azok aránya akik 500 és 1000 euró közti összegre tettek szert, valamivel alacsonyabb. Nagy arányban voltak azonban olyan, a közösségi gazdaságban érdekelt személyek is, akik 5000 és 50000 ezer eurót kerestek egy év leforgása alatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!