Tánczos: az önkormányzatoknál az óriási bevételkiesés biztos, a megoldás egyelőre bizonytalan

2017. november 24. – 19:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ szenátorát arról a javaslatról is kérdeztük, amely 100%-ban helyi szinten hagyná a jövedelemadóból származó bevételeket.

Komoly bevételkiesést okozhat a megyék, a városok és a falvak költségvetése számára jövőtől, hogy 16-ról 10%-ra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. A helyi önkormányzatoknak ugyanis az adótípusból származó visszaosztás az egyik fő bevételi forrásuk, helyi szintre a befizetett jövedelemadó 71,5%-a kerül vissza: 41,75%-a a városok, illetve falvak, 11,25%-a a megyei önkormányzat, 18,5%-a pedig a közpénzügyi hivatalok költségvetésébe.

Az adóreform Székelyudvarhely esetében akár 9 millió lejes bevételkiesést is jelenthet, Csíkszeredában pedig 15 millió lejes bevételcsökkenéssel is számolnak. A csíkszeredai városházán még azzal kapcsolatos döntés is született, hogy válságstábot hoznak létre, amelynek az lesz a feladata, hogy megoldást találjon a felmerülő hiányra.

Tánczos Barna , az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője megkeresésünkre kiemelte, bár a személyi jövedelemadóból befolyó összegekkel kapcsolatban az önkormányzatok problémáját közvetve az adókulcs csökkenése okozza ugyan, de a megoldást nem az adótörvénykönyv módosítása jelentheti. A visszaosztási kulcsokat ugyanis a helyi közpénzügyek törvénye szabályozza. „Ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani az önkormányzatok bevételét, ahhoz a helyi közpénzügyek törvényét kell módosítanunk” – mondta Tánczos.

A szenátor emlékeztetett, három héttel ezelőtt a szenátus visszautasította az RMDSZ-nek az erre a törvényre vonatkozó módosító indítványát. „Épp azt javasoltuk, hogy a visszaosztási kulcsokat emeljük, akkor még nem számítva arra, hogy a 16%-os személyi jövedelemadókulcsot csökkenti a kormány” – mondta Tánczos. A szenátus által visszautasított törvénytervezet ugyanakkor jelenleg a képviselőház asztalán van, és a szenátor szerint minden lehetőség adott arra, hogy még az állami költségvetési törvény parlamentbe küldése előtt döntsön róla a képviselőház.

Az RMDSZ a tervezettel azt javasolja, hogy 60, 15, és 25%-os visszaosztási kulcsokkal a személyi jövedelemadóból befolyó összegek teljes mértékben helyben maradjanak. A 60% jelentené a helyi önkormányzatokhoz való közvetlen visszaosztást, a 15% jelentené a megyei önkormányzatokhoz való közvetlen visszaosztást, és 25% lenne az a kiegyensúlyozási büdzsé, amely a megyei tanács rendelkezésére állva azokon az önkormányzatokon tudna segíteni, amelyek nehezebb pénzügyi helyzetben vannak.

„Ez egy paradigmaváltás lenne, hiszen eddig a visszaosztás ugyan működött, de mindig maradt egy bizonyos összeg a nagy állami költségvetésben a személyi jövedelemadóból. Most a jövedelemadókulcs 10%-ra való csökkentése miatt erre már nincs hely akkor, ha az önkormányzatok bevételeit szinten akarjuk tartani. Ebben a javaslatban is van már egy bizonyos kompromisszum, hiszen dönteni kell arról, hogy a kisebb adóbevételt miként osztjuk meg. A kis, nehéz helyzetben levő vidéki önkormányzatokat sújtjuk jobban, vagy egy picit a nagyobb városoktól veszünk el? A 60, 15, 25%-os visszaosztás egy kompromisszumos megoldás, azt gondolom, hogy mindenki számára elfogadható lenne” – mondta Tánczos.

A PSD másként rendezné a problémát, közben az önkormányzatokat szorítja az idő

A szenátor elmondta, valószínűleg jövő héten lesz bizottsági vita a képviselőházban a 273-as helyi közpénzügyek törvényéről. „Onnan várjuk a pozitív döntést, habár tudjuk azt, hogy a PSD a költségvetési törvénnyel rendezné ezt a problémát. Nem igazán akarnak hosszútávú kötelezettséget vállalni arra, hogy a helyi jövedelemadók helyben maradjanak. Egy évre ígérik azt, hogy megoldanák ezt a problémát, nem is úgy, hogy ezeket a visszaosztási kulcsokat módosítanák, hanem valamiféle fejkvóta, lakosságszám szerinti visszaosztást javasolnának. Ennek még nem látjuk a hogyan-mikéntjét” – mutatott rá Tánczos.

Arra a kérdésünkre, hogy az önkormányzatok számára, akiknek már lassan össze kell állítaniuk a jövő évi költségvetésüket, mit jelenthet a jelenleg meglehetősen kilátástalan helyzet, a szenátor elmondta: „az önkormányzatok vezetői rettenetesen nehéz helyzetben vannak, mert ők sem tudják, és mi sem tudjuk, hogy ezt a helyzetet milyen formában tudjuk megoldani az elkövetkezendő időszakban. Az önkormányzatoknál már nagyon részletesen kell számolják a jövő évi költségvetésüket” – mondta. Hozzátette, az óriási kiesés biztos, a megoldás bizonytalan, ezért is szorgalmazták a sürgősségi eljárást a képviselőházban, és kérték, hogy azonnal kerüljön bizottsági vitára a javaslat annak érdekében, hogy minden önkormányzat tudja, pontosan mire számíthat.

A politikus kérdésünkre elmondta, hogy valós veszélynek tekinthető, hogy az önkormányzatok kénytelenek lesznek a beruházási és fejlesztési költségvetésükön csökkenteni, bár azt megjegyezte, hogy azért vannak olyan önkormányzatok, amelyek több tízmillió lejes tartalékkal rendelkeznek, és várhatóan könnyebben át fogják vészelni ezt a bizonytalan időszakot. „A mi célunk, hogy kiegyensúlyozzuk az adóvisszaosztást, teljes mértékben helyben maradjanak a jövedelemadók, és senki ne szenvedjen nagy érvágást. Ha néhány százalékkal csökken a bevételük egy adócsökkenés miatt talán még elfogadható és bevállalható. Ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy a személyi jövedelemadó 10%-ra csökkent, ezáltal a fizetésből levont adó mégiscsak kisebb lett” – hívta fel a figyelmet Tánczos.

Az ezzel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva a szenátor azt is elmondta, hogy a jövedelemadó-kulcs csökkentése azokat a településeket, városokat, illetve falvakat érinti nagyon érzékenyen, amelyekben pezsgő gazdasági élet zajlik. Viszont az úgynevezett egyensúlyozási büdzsé esetleges hiánya, amelyből a megyei önkormányzatok főleg a nehéz anyagi helyzetben levő településeket támogatták, főleg a problémákkal küzdő önkormányzatokat fogja érinteni. „Nem igazán lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik települést rosszabbul érintheti az intézkedés. Mindenki nagyon nehéz helyzetbe kerül” – mondta Tánczos.

A vállalatokra kivetett 1%-os adó opcionálissá tétele elérhető a szenátor szerint

A másik nagy vitát kiváltott intézkedésről is kérdeztük a szenátort, amely részeként jövőtől az 1 millió euró alatti éves bevétellel rendelkező vállalatok esetében a nyereségadót 1%-os árbevételre kivetett adóval helyettesítenék. Tánczos elmondta, érzése szerint a szenátus költségvetési bizottságában jövő héten meglehet a többség ahhoz, hogy opcionálissá tegyék az 1%-os árbevételre kivetett adózási formát az 1 millió euró alatti üzleti forgalmat bonyolító vállalatok esetében.

„Azt is látni kell, hogy a megosztott áfafizetéssel kapcsolatos törvénytervezetet ugyancsak a mi bizottságunk utasította vissza. Pontosabban nem fogadta el abban a formában, ahogy azt a kormány javasolta. És ez köszönhető a PSD-s Eugen Teodorovici -nak, akinek ha a véleménye nem egyezik a kormányéval, akkor nem ódzkodik attól, hogy a kormány ellen szavazzon. Ebben reménykedve én azt mondom, hogy a költségvetési bizottságban az opcionálissá tétel elképzelhető” – mondta.

A szenátor arra is felhívta a figyelmet, hogy a dolgok jelenlegi állása mellett az üzleti forgalomra kivetett 1%-os adóra kényszerülő vállalatok több adókedvezmény lehetőségét is elveszítik, ugyanis kérdéses, hogy mi lesz például az újrabefektetett nyereség adókedvezményével, vagy a szponzorációs támogatásokkal, amelyek eddig a nyereségadóhoz voltak kötve.

„Hosszú vita volt arról, hogy kinek jó, vagy kinek rossz ez az 1%-os adókulcs. Én azt mondom, hogy nem lehet egy kalap alá venni minden vállalkozót az országban, minden ágazatból, akik 1 millió eurónál kisebb árbevétellel rendelkeznek egy évben. Hiszen vannak olyan gazdasági ágazatok, ahol nagy profitmarzzsal lehet dolgozni, van pedig ahol mindössze 5-6% körüli ráta mellett. Valószínű, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha opcionálissá tudnánk tenni” – mondta Tánczos.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!