Diószeg maga a borparadicsom, Csíkszeredából meg nem érdemes elhúzni a csíkot

2017. november 10. – 18:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megnéztük annak a hat csapatnak a videóját, amelyek még versenyben vannak a 8 ezer eurós összdíjazású Erdély Pitchen.

Már megvan annak a hat csapatnak a névsora, amely bejutott az első ízben megszervezett Erdély Pitch második fordulójába. Tudjátok, ez az a verseny, amelyet az OTP Bank Románia szervez, és amelyben 4-5 fős szakemberekből álló csapatok különböző erdélyi települések színeiben versenyeznek. A közgazdászokból, marketingesekből, programozókból és reklámgrafikusokból álló csapatok első feladata egy, az általuk választott település önkormányzata által „meghirdetett” kommunikációs kampány kidolgozása volt. A kihívás értelmében a csapatoknak olyan kampányt kellett kidolgozniuk, amely után

nagyobb figyelmet kap a település és akár befektetőket is vonzhat.

A versenyre tíz csapat jelentkezett. A beküldött 3 perces nyilvános videók és a szöveges megoldások alapján pedig hat csapat jutott a következő fordulóba. Hogy melyek ezek, azt az alábbi videóinterjúban Olti Ágoston , az OTP Consulting vezérigazgatója jelenti be:

Ahogy azt Olti Ágoston is kiemeli, a hat továbbjutó csapat közül voltak, amelyek az ötletek eredetiségével, voltak, amelyek elsősorban a kampány kidolgozottságával és részletességével győzték meg a beküldött munkákat értékelő zsűrit. Mi most röviden azt foglaltuk össze, hogy milyen javaslatokkal álltak elő a továbbjutó csapatok.

A székelyudvarhelyi

Próaktív

csapata például a városról kialakult imázst erősítené. A videóban kiemelik, a székelyudvarhelyi vállalkozói kedvet jól mutatja, hogy a lakosságszámban nagyobb megyeszékhelynél, Csíkszeredánál, kétszer több bejegyzett jogi személyiséget tartanak számon. Szerintük be kell bizonyítani, hogy Székelyudvarhely egy olyan erős gazdasági potenciállal rendelkező város, ahol érdemes vállalkozni. Amire építeni lehetne, az a megyében véleményük szerint egyedülálló vállalkozói inkubátorház, a környező településekben fellelhető munkaerő-potenciál, valamint a sok frissen végzett egyetemista, akik úgy döntenek, hogy otthon keresik majd a boldogulásukat. De inkább nézzétek meg a videót.

Tíz év alatt a Csíkszeredában élő fiatalok száma közel kétharmadával csökkent – hívja fel videójában a figyelmet a The House csapata. A fiatalok száma még úgy is csökkenőben van, hogy a helyzetelemzés azt mutatja, a városnak számos előnye van: családbarát, nincsenek nagy távolságok, közel a természet, ráadásul még továbbtanulási lehetőség is adódik. Ezekre az előnyökre építve, ezeket kiemelve szeretné a csapat hazavonzani a máshol élő fiatalokat, illetve meggyőzni az elégedetlen menni akarókat arról, hogy Csíkszereda egy élhető város, és inkább ne húzzák el a csíkot. Hogy hogyan? A főbb pontok kiderülnek a videóból.

Eger nem rossz, de Diószeg maga a felfedezetlen borparadicsom, ezért a 4 muskétás és Józsibá nevű csapat szerint a településnek elsősorban a turizmusra kellene építeni. Kiemelik, csak Hajdúszoboszlón és Félix fürdőn közel 1 millió turista nyaral évente, a csapat szerint az ottani szállodatulajdonosokat kellene meggyőzni arról, hogy a fakultatív programjaik közé emeljék be a diószegi borvacsorákat, és akkor hátha szobákat adnának ki a helyiek, majd panziók nyílnának a településen.

A Fortune csapat szerint bár Kolozsvárnak számtalan lehetősége van, messze a startupvilág hordozza magában a legnagyobb potenciált. Ezért kommunikációs kampányuk célja, hogy pénzforrásokat tegyenek elérhetővé a startupok számára. Első körben a könnyebben elérhető helyi, később Romániával üzleti kapcsolatban álló magyarországi befektetőket szólítanának meg. A kampányuk fő pillére egy kolozsvári startup verseny, ami megfelelő közeget teremthet a startupok és befektetők találkozásához, de erről kicsit részletesebben inkább beszéljenek ők.

Az Antiinnovációs klub egy olyan amatőr e-games bajnokság köré épülő, egyhetes eseménysorozatot szeretne Székelyudvarhelyre szervezni, amely a szponzorok által életre hívott gadget show-val és a város által nyújtott szórakozási lehetőségekkel, fesztiválhangulattal egészülne ki. Egy olyan interaktív játékot is fejlesztenének, amellyel a játékosok ingyenes részvételt nyernének a rendezvényre, és így a rendezvényt is népszerűsítenék. De erről is bővebben a videóban.

A Zilahikum csapata az általuk összeállított kampány tartalmául nyári táborok szervezését javasolja, és még mottójuk is van: „Klassz a nyár, ha táborozunk!”. Szerintük egyébként is sarkalatos probléma, hogy a gyerekek nyáron foglalkozás-hiánnyal küzdenek. Ráadásul ilyenkor kihasználatlanok a diákszállásolási infrastruktúrák, így adja magát a lehetőség, hogy az aktív és tevékeny pedagógus-gárda, valamint a civil szféra bevonásával tartalmas programokat is lehetne szervezni. Az alábbi videóból csak egyetlen statisztikát emelünk, a környező megyékben 285 ezer diákot érinthet a kezdeményezés.

A második fordulóban vállalkozásokat kell segíteniük a továbbjutóknak

Szóval röviden összefoglalva ezek a megoldások értek továbbjutást a versenyen, amelynek a csapatai már valószínűleg a második fordulós feladat megoldásával is jót haladtak. A hat továbbjutó csapatnak ebben a fordulóban egy vállalkozási tanácsadási feladatot kell megoldaniuk. Ahogy azt Ljubicic Gábor , az OTP Bank Románia vezérigazgató-helyettese is kiemeli, a verseny szervezői elsősorban arra kíváncsiak, hogy a jelentkező csapatok mennyire tudnak konkrét, hasznos, életszerű segítséget nyújtani egy olyan vállalkozásnak, amely jelenleg is a környezetükben működik. De a további részletekért inkább nézzétek meg az alábbi videót.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!