A kormány nem érti, miért kell aggodalmaskodni a fizetések csökkenése miatt

2017. november 3. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A matekórára küldött szakszervezetek szerint viszont félretájékoztatás zajlik, és ha utána számolunk, valóban jogosak a félelmeik.

A kormány nem fog olyan intézkedést elfogadni, amellyel arra kötelezné a vállalatokat, hogy úgy alakítsák az alkalmazottak fizetését, hogy azok ne keressenek kevesebbet, mint az adózási módosításokat megelőzően – erősítette meg Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter szerint ilyen intézkedésre azért sincs szükség, mert a vállalkozói szféra képviselői biztosították Mihai Tudose miniszterelnököt arról, hogy nem fog csökkenni az alkalmazottak nettó, kézbe kapott fizetése. A szakszervezeteknek pedig – akik arra figyelmeztetnek, hogy semmilyen garancia nem védi az alkalmazottakat ebben a tekintetben – azt üzente, hogy tanuljanak meg számolni.

A munkaügyi miniszter kijelentése azért is fontos, mert ahogy arról beszámoltunk, a kormány múlt csütörtöki ülésén bejelentették, hogy a társadalombiztosítási és egészségügyi járulékokat januártól nem a munkaadókkal, hanem szinte teljes egészében a munkavállalókkal fizettetik meg. A cégek eddig a bruttó fizetés 22,75%-át fizették be járulékok formájában, jövőre ez a teher azonban szinte eltűnik, pontosabban 2,25%-ra csökken. Az alkalmazottak jelenlegi 16,5%-os járulékterhe jövőre viszont 35%-ra emelkedik. Vagyis, ha az összképet nézzük, a bruttó fizetésre kivetett összesített járulékok aránya csökken ugyan 39,25%-ról 37,25%-ra, de

szinte a teljes járulékteher az alkalmazottakra helyeződik át.

Az intézkedést, amely így önmagában nyilvánvaló módon jelentősen csökkentené az alkalmazottak nettó, adózás utáni fizetését, azzal kompenzálják, hogy a járulékterhekről szóló változásokkal egy időben:

  • 1 450 lejről 1 900 lejre emelik a minimálbért januártól;
  • csökkentik a jövedelemadó kulcsát a jelenlegi 16%-ról 10%-ra;
  • valamint csökkentik a nyugdíjrendszer második pilléréhez, a kötelező magánnyugdíjhoz való hozzájárulás arányát 5,1%-ról 3,7%-ra.

Mennyivel kell emelni a bruttó fizetést, hogy ne legyen kevesebb a nettó?

A minimálbér növelése és a jövedelemadó csökkentése miatt a minimálbér közelében kereső alkalmazottak nettó, adózás utáni fizetését gyakorlatilag alig érintik ezek a módosítások. A közalkalmazottak viszont némileg átverve érezhetik magukat , ugyanis bár a közszféra bérei általánosan 25%-kal emelkednek januártól, a bérnövekedés gyakorlatilag csak arra elég, hogy fedezze a munkavállalókra eső magasabb járulékterheket.

Akik viszont teljesen kiszolgáltatottá válhatnak, azok a magánszférában dolgozó, viszonylag jól kereső alkalmazottak. Ahogy arra a szakszervezetek is figyelmeztetnek, esetükben gyakorlatilag a munkaadó dönt arról, hogy növeli-e a bruttó munkabérüket olyan mértékben, hogy az fedezze az alkalmazottak megnövekedett járulékterheit. Ezért is érdekes az az elemzés, amelyet az Economica.net felkérésére a legnagyobb négy könyvvizsgáló cég egyike, a Deloitte készített. Annak számoltak utána, hogy miként fognak alakulni a munkabérek a múlt héten bejelentett intézkedések következtében, valamint mennyivel kell növekedjen a bruttó bér ahhoz, hogy a minimálbérnél jobban kereső alkalmazottak ne vigyenek kevesebbet haza januártól.

A Deloitte szakértői számításaikat az egyszerűség kedvéért egy 3 ezer lejes nettó bér alapján végezték. Arra jutottak, hogy a járulékterhek átkerülése után egy jelenleg 3 ezer lejes nettó fizetés esetében a munkaadónak 20%-kal kell megemelnie az alkalmazott bruttó fizetését ahhoz, hogy a munkavállaló januártól ne keressen kevesebbet. Ellenkező esetben a járulékterhek átkerülése után a nettó fizetés 3 000 lejről 2 502 lejre csökken.

A Deloitte számításai szerint egy jelenleg 3 ezer lejes nettó fizetés után a vállalat és az alkalmazott összesen 2 260 lejjel tartozik az államnak. Ebből a 2 260 lejes összegből 1 690 lejt a társadalombiztosítási hozzájárulások, 571 lejt pedig a jövedelemadó tesznek ki. Jövő évtől viszont egy 3 ezer lejes nettó fizetés után az alkalmazó és a munkavállaló által adók és járulékok formájában összesen befizetendő összeg 2 243 lej lesz, amelyből 1 910 lejt tesznek majd ki járulékok (ami ugye szinte teljes egészében a munkavállalót terhelné már) és 333 lej lenne a jövedelemadó (16% helyett 10%-os adókulcs mellett). Ez kicsit jobban átláthatóan az alábbi ábrán látszik, amelyen érdemes összehasonlítani, hogy milyen hatással lesznek a kormány intézkedései a bruttó bérekre.

A szakértőktől és szakszervezetektől érkező kritikákra csütörtök délután a nagyobbik kormánypárt, a PSD is válaszolt. Több magyarázó ábrát is közzétettek a tervezett intézkedésekről, de a nettó munkabérek alakulásával kapcsolatos félelmekre reagálva továbbra is azzal érvelnek, hogy mivel a munkaadóknak nem növekszik az alkalmazottakra eső költségük januártól, ezért a vállalatoknak nincs okuk arra, hogy ne növeljék az alkalmazottak bruttó fizetését olyan mértékben, hogy a nettó változatlan maradjon.

Már a nemzetközi sajtó is rólunk ír

Hogy végül a kormánynak lesz-e igaza, és a munkaerőhiánnyal küzdő vállalati szférának nem is igazán van más választása, mint megemelni a munkabéreket, arra csak januárban fogunk ténylegesen választ kapni. Az viszont már figyelemre méltó, ahogy a kaotikus gazdaságpolitikai döntésekre és a folyamatosan változó adószabályokra már a nemzetközi gazdasági sajtó is felfigyelt. Legutóbb a Bloomberg riportozott Romániáról, azt írják a könyvelők telefonja folyamatosan cseng. Az alkalmazkodni vágyó ügyfelek kétségbeesetten kérik a szakemberek tanácsát, a könyvelők pedig gyakran nem tudnak mit mondani nekik, már csak azért sem, mert az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy bármikor újabb javaslatokkal állhat elő a kabinet.

A szakszervezeteknek elegük van a munkaügyi miniszterből, a PSD elnöke nem érti, hogy miért elégedetlenek

A szakszervezetek is tiltakoznak a kialakult helyzet ellen. Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség szerint megengedhetetlen a munkaügyi miniszter viselkedése, közleményben követelik Lia Olguţa Vasilescu leváltását. „Van egy cinikus munkaügyi miniszterünk, akit nem érdekel a munkaerőpiac, nem látja át a törvényeket, és nincs tudatában az általa betöltött tisztség szerepének és jelentőségének. Ilyen munkaügyi miniszterrel nem lehet visszaállítani a dolgozó állampolgárok iránti tiszteletet. Az általa szorgalmazott intézkedések, az, hogy félretájékoztat, az, hogy hazudik, ahányszor csak adatokat közöl és feudális gondolkodása mind a dolgozó állampolgárok ellen irányul, és ennek súlyos következményei lesznek mind társadalmi, mind gazdasági téren” – áll az Alfa Kartell közleményében.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke, nem érti a szakszervezetek elégedetlenségét: Szerinte a járulékfizetés kötelezettségének áthárítása a munkáltatóról a munkavállalóra nem fogja befolyásolni sem az alkalmazottak fizetését, sem a munkaadókat. Dragnea szerint „egyetlen épeszű és jóhiszemű üzletember sem engedi majd meg magának, hogy ezt az intézkedést az alkalmazott fizetésének csökkentésére használja fel”. Elmondása szerint „próbálja megérteni, hogy mi állhat a szakszervezetek elégedetlenségének hátterében”, ugyanis szerinte ez az első alkalom, amikor jelentősen nőnek a fizetések. Hogy a számok tükrében pontosan mit ért a fizetések jelentős növekedése alatt Dragnea, az viszont nem igazán egyértelmű.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!