Negyvenezer euróval adnának kezdőlökést a külföldön élőknek, hogy itthon vállalkozzanak

2017. november 2. – 15:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kezdőtőkével és szakmai támogatással segítenék a külföldön élőket abban, hogy itthon indítsanak vállalkozást. Olti Ágostont kérdeztük a részletekről.

Akár 40 ezer eurós támogatást is kaphatnak azok a külföldön élő román állampolgárok, akik Romániában alapítanának céget és részt vesznek az OTP Consulting Románia által a Román Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Külföldön Tanuló Romániai Diákok Szövetségével közösen meghirdetett programban (FIA – Fii Antreprenor Acasă).

A kezdeményezés egyik különlegessége, hogy a legjobbakat a kezdőtőke mellett szakmailag is segíteni fogják a vállalatalapítást követően. A program részleteiről Olti Ágoston t, az OTP Consulting vezérigazgatóját kérdeztük.

Mik a legfontosabb tudnivalók a programról? Kiket céloznak vele és kik jelentkezhetnek rá?

Olti Ágoston: – A programra olyan külföldön élő román állampolgárok jelentkezését várjuk, akik már több mint 12 hónapja más országban tartózkodnak. Nincs semmilyen megkötés azzal kapcsolatban, hogy mit értünk külföld alatt, gyakorlatilag bármelyik másik országot jelentheti. Olyan személyeket célzunk, akik függetlenül attól, hogy jelenleg dolgoznak vagy tanulnak külföldön, Romániában szeretnének gazdasági tevékenységbe kezdeni, egyszerűbben fogalmazva céget bejegyezni.

Mit kell tudnia az érdeklődőknek a projekt lebonyolítási menetéről?

– A projekt lebonyolítása több körben zajlik. Az első körben a potenciális érdeklődőknek fel kell iratkozniuk az antreprenoracasa.ro honlapon. A feliratkozók kapnak egy online képzést vállalkozásfejlesztési alapismeretekből, egy nagyon rövid áttekintést a román jogi környezetről, valamint arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy itt Romániában céget tudjanak alapítani. A képzés részeként a potenciális vállalkozók a szakértőink segítségével elkészítenek egy üzleti tervet. A képzés végén a legjobb üzleti terveket tulajdonképpen díjazzuk egy 40 ezer eurós kezdőtőkével, amivel el is indíthatják a vállalkozásukat Romániában. A vállalkozónak azt az üzleti tervet kell megvalósítania, amivel nyert.

Mi alapján értékelik az üzleti terveket? Mit ért a legjobb üzleti tervek alatt?

– Az üzleti tervek elbírálásánál a legfontosabb szempont a fenntarthatóság lesz. Olyan kezdő vállalkozásokat szeretnénk finanszírozni, amelyeken ezt látjuk. Hogy mit is értek fenntarthatóság alatt? Azt, hogy az üzleti terv elkészítője be tudja bizonyítani, hogy neki arról a tervről már van egy olyan tapasztalata vagy esetleg piacismerete, ami hozzájárul a vállalkozás sikerességéhez.

Hány projekt tud így finanszírozást nyerni?

– 22 projekt fog finanszírozást nyerni. És legkevesebb 200 személyt szeretnénk oktatni. Fontos azt is megemlíteni, hogy a projekt lejárta után az online vállalkozásfejlesztési alapismeretek tréninget bárki számára elérhetővé tesszük. Azt gondolom, hogy egy megfelelő eszköz lesz arra, hogy aki Romániában vállalatot szeretne alapítani, megfelelő információkhoz is jusson.

A potenciális vállalkozóknak már önmagában ennek a kurzusnak az elvégzése is jelentős előrelépés lesz, még akkor is, ha nem nyer az üzleti tervük.

– Úgy gondolom, hogy kapnak egy olyan minimális ismeretcsomagot, amivel bármikor vállalkozást indíthatnak Romániában. A megszerzett tudást felhasználhatják ennek a projektnek a keretén belül, de akkor is, ha majd esetleg 2-3 év múlva úgy döntenének, hogy hazatelepülnek Romániába.

A nyerteseknek nem engedik el a kezét. Mit jelent ez?

– Úgy gondoljuk, az egy dolog, hogy ebből a 40 ezer euróból a kezdő vállalkozók megcsinálják a befektetésüket és elindítják a cégüket, de az elindításnál nagyon fontos, hogy segítsünk nekik megszerezni az első megrendeléseket. A tervek szerint networking eseményeket szervezünk, bemutatjuk őket potenciális megrendelőknek. A sikerélmény nagyon fontos a kezdő vállalkozásoknál, ebben szeretnénk segíteni.

Egy korábbi projektből egyébként van egy olyan tapasztalatunk, hogy legtöbbször nem is kell nagyon messze keresni az első megrendelőt. Nagyon gyakran történik az ugyanis, hogy a kezdő vállalkozások – hogyha picit segítünk nekik – elkezdenek egymás közt üzletelni. Mondok egy konkrét példát, valószínűleg lesznek IT-cégek, és amennyiben lesznek ilyenek, akkor be fogjuk mutatni a többi kezdő vállalatnak az ő szolgáltatásaikat. Ebben a formában támogatjuk azt, hogy egymástól vásároljanak szolgáltatásokat. Például egy honlapkészítést lehetőleg egy olyan cégtől vásároljanak meg a finanszírozást nyert vállalatok, amely szintén ebből a projektből volt finanszírozva.

Visszatérve az elbíráláshoz, számít majd az, hogy hány alkalmazottnak ad majd munkát egy-egy elképzelés, vagy esetleg az, hogy milyen ágazatban indulna a vállalkozás?

– Zsűri fog dönteni az elképzelésekről. Anélkül, hogy túlságosan belemennék a részletekbe, azt elmondhatom, hogy nálunk nem a munkahelyek létrehozása lesz a fő szempont. Ahogy arról már beszéltem, azt szeretnénk, hogy egy fenntartható cég jöjjön létre, és ebben a tekintetben az iparág sokkal fontosabb lesz. Úgy gondolom, hogy a szolgáltatásokban dolgozóknak nagyobb esélye van 40 ezer euróból egy sikeres céget létrehozni, hiszen ennyi pénzből nyilván nem lehet egy nagy gyárat felépíteni. Ez a pénz egy szolgáltatásokat nyújtó cég, egy IT-vállalat, egy kisebb cég megvalósítására elég gyakorlatilag. Éppen ezért olyan üzleti tervek megvalósítását szeretnénk finanszírozni, amelyeknek van realitása. Bár említettem a szolgáltatásokat, de ha tegyük fel valaki haza szeretne menni a falujába és ott létrehozni egy kis műhelyt, akkor annak is van realitása. De látnunk kell azt, hogy fenntartható a projekt működése.

Mire lehet elég ez az összeg? Ebben a kezdeményezésben az is benne van, hogy ezek az emberek, akik itthon szeretnének vállalkozást indítani, tőkét is hozhatnak majd magukkal, amivel kiegészítik ezt kezdő támogatást?

– Persze, ez nagyon is reális lehet. Mivel ezek az emberek külföldön élnek már huzamosabb ideje, valószínűleg rendelkeznek már egy alaptőkével, megtakarítással. Ez a 40 ezer euró gyakorlatilag a kezdőlökést adja meg számukra. Hogy mire elég ez az összeg? Szerintem pont ahhoz elég, hogy indítsanak egy vállalkozást, megvegyenek pár alapfelszerelést, vagy gépet, és az első két-három vagy akár négy hónap költségeit tudják ebből az összegből fedezni. Ugyanis nagyon fontos, hogy ez a támogatás nem csak gépvásárlásra, beruházásokra költhető el, hanem például adminisztratív költségeket is el lehet számolni a projekt keretében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!