A nők iskolázottabbak, mégis kevesebbet keresnek a férfiaknál

2017. október 24. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mennyivel keresnek a nők kevesebbet a férfiaknál Romániában és az EU-ban, és hogy állunk egyetemi diplomával rendelkezők terén az Eurostat adatai szerint?

Az egyetemi diplomával rendelkezők terén rosszul állunk, a férfiak és nők fizetése közötti szakadék viszont nálunk nem olyan nagy, mint a fejlettebb országokban – derül ki az Eurostat szerdán közzétett adataiból. A Nők és férfiak élete Európában című statisztikai helyzetképről szóló első összefoglalónkból kiderült, hogy romániaiak tartják magukat a legegészségesebbnek. A második részben most kicsit gazdasági vizekre hajózunk, és megnézzük hogyan állnak a nők és a férfiak az oktatás, a foglalkoztatás, a karrier és a kereset terén Romániában és az EU-ban.

Az egyetemi diplomával rendelkezők terén rosszul állunk

Az oktatásról közzétett adatok vizsgálata talán egy külön cikket is érdemelne, de azért megpróbáljuk röviden összefoglalni az adatokból kiolvasható legfontosabb információkat. Ezen a területen nehéz általános képet festeni az EU-ról, hiszen számos olyan tagállam van, amely jelentősen kilóg a sorból. Ha a csupán középiskolát végzettek (5-8. osztály) arányát nézzük, akkor Romániában a nők az EU átlaga felett helyezkednek el (25,5% az EU-s 23%-hoz viszonyítva) ebben a tekintetben – ami nem túl jó hír, hiszen azt jelenti, hogy nálunk magasabb az alacsony képzettséggel rendelkező nők aránya –, a férfiak pedig kissé az EU-s átlag alatt vannak (21,1% az EU-s 23,1%-hoz viszonyítva).

Ha a líceumot vagy valamilyen posztliceális képzést végzettek arányát hasonlítjuk, akkor viszont az látszik, hogy Románia jóval meghaladja az EU-s átlagot a férfiak (62,4% az EU-s 47,9%-hoz viszonyítva) és a nők esetében is (56,3% az EU-s 44,5%-hoz viszonyítva).

Ennek a magas aránynak az a magyarázata, hogy az EU többi országában sokkal inkább jellemző volt, hogy a líceum befejeztével tovább tanulnak az emberek, ezt támasztják alá a egyetemi diplomával rendelkezőkről szóló statisztikák is. Romániában a felsőoktatásban lediplomázók aránya alapján utolsók vagyunk, a 25 és 62 év közötti lakosság esetében 18,2% az egyetemet végzettek aránya a nők, és 16,5% a férfiak esetében. Az EU-s átlag 30% körül alakul. Érdekes adat az is, hogy Finnországban minden második nő felsőoktatási diplomával rendelkezik.

A gyermekes szülőknél nagyobb a foglalkoztatási arány is

A foglalkoztatott személyek alapján érdemes megjegyezni, hogy Romániában a teljes lakosságra nézve sokkal nagyobb arányban dolgoznak az aktív munkaképes férfiak (69,7%-os foglalkoztatási arány), mint a nők (53,3%). Érdekes jelenség viszont, és erre az Eurostat szakemberei is rámutatnak, hogy a nők és a férfiak közötti foglalkoztatottsági szakadék csökken a legalább egy vagy két gyermekes személyek esetén. A háromnál több gyermekes szülők esetén viszont szintén hatalmas a szakadék a férfiak és nők foglalkoztatottsági aránya tekintetében. Ezt szemlélteti az alábbi ábra.

Az alábbi ábra pedig a rész munkaidőben foglalkoztatottak arányát mutatja. Ebben Románia némileg kilóg a sorból, hiszen míg az EU egészében a nők 31,9%-ának van részmunkaidős állása és a férfiaknál ez az arány mindössze 8,8%, addig Romániában szinte nincs különbség aközött, hogy a férfiak (7,3%) és a nők (7,7%) milyen arányban dolgoznak rész munkaidőben.

A statisztikák foglalkoznak a munkanélküliséggel is, amely szerint mind a nők, mind a férfiak munkanélküliségi rátája tekintetében jobban állunk, mint az EU-s országok. Ahogy az az alábbi ábrából is kiderül, az EU-ban a nők esetében 8,7%, a férfiak esetében 8,4% a munkanélküliségi ráta. Romániában ez a mutató 6,6% a férfiak, 5% a nők esetében a 2016-os adatok alapján.

A női menedzsereket illetően hozzuk az EU-s átlagot

A statisztikák szerint az Európai Unióban a felsővezetőknek mindössze harmada, 33%-a nő. Egyetlen olyan uniós tagállam sincs, ahol nagyobb lenne a felsővezetésben dolgozó nők aránya, mint a férfiaké. A legjobban ebben a tekintetben Lettország áll (ahol a felsővezetők 47%-a nő), Lengyelország, Szlovénia (mindkettő esetében 41%), Litvánia, Magyarország és Svédország (mindháromnál 39%) következik a sorban. Románia a középmezőnyben áll a női menedzserek aránya alapján, 34%-kal alig haladjuk meg az EU-s átlagot.

Nálunk nem olyan nagy a bérszakadék, viszont a bérek sem túl magasak

És akkor el is értünk az egyik legérzékenyebb témához, a bérszakadék kérdéséhez. Az EU 2014-re vonatkozó adatai szerint a nők az EU tagállamaiban átlagosan 16,3%-kal keresnek kevesebbet ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Érdekes, hogy Románia ebben a tekintetben nem áll rosszul, a férfiak és nők fizetése közötti eltérés „mindössze” 5,8% előbbiek javára.

Ha az alábbi ábrát nézzük, akkor ez az arány nem is olyan rossz, azt is figyelembe véve, hogy nagyon sok fejlett ország a lista élén foglal helyet. A legnagyobb bérszakadékot az órabérek alapján Észtországban mérték 2014-ben, Csehország volt a második, Németország a harmadik, Ausztria negyedik és az Egyesült Királyság az ötödik.

Ha azt hasonlítjuk, hogy melyek azok a területek, ahol a nemek közötti bérszakadék még nagyobb lesz, akkor arra a következtetése juthatunk, hogy a legnagyobb különbség a felsővezetők és a különböző szakterületek specialistáinak bérében mutatkozik az EU-ban. Ez igaz Románia esetében is, azt viszont meg kell jegyezni, hogy míg az EU-ban egy felsővezető átlagosan 31,96 eurós órabérért dolgozik, addig Romániában 6,81 eurót fizetnek egy menedzsernek.

Érdekes lehet azt is összehasonlítani, hogy míg az EU-ban a nők átlagos órabére 2014-ben 13,72 euró volt, a férfiaké pedig 16,64 euró, Romániában ez a szám nők esetében 2,72 euró volt az említett évben, a férfiaknál pedig 2,85 euró.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!