A romániai autópályák helyzetéről írt cikket a Financial Times

2017. szeptember 23. – 14:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lap szerint a pénzhiány az Európai Uniós csatlakozás óta már nem kifogás, inkább a hegyek és a politikum gátolja Romániát infrastrukturális terveinek megvalósításában.

A romániai infrastruktúra helyzetéről, különösen az autópályák hiányáról írt hosszabb cikket az egyik legnevesebb pénzügyi és gazdasági lap, a Financial Times. A lap a kudarcba fulladt sztrádaépítési próbálkozások mellett a politikai szféra, valamint az Európai Uniós forrásokat lehívni képtelen közintézmények felelősségét is boncolgatja cikkében. Az írás már csak azért is különösen érdekes, mert a lap Befektetés Romániában (Investing in Romania) című rovatában jelent meg.A neves gazdasági lap az észak-erdélyi autópálya kudarcának bemutatásával indítja cikkét. A Bors és Brassó közé tervezett autópályáról azt írja, hogy bár nemcsak Románia, hanem az egész régió egyik legfontosabb közúti folyosója lehetett volna, amely a Közép-Európát összeköti a volt szovjet államokkal és a Közel-Kelettel, a projekt csúfos elbukása miatt azonban sokkal inkább az ország infrastrukturális hiányosságainak egyik szimbólumává vált.A Financial Times megemlíti, hogy a román kormány több mint egy évtizedes huzavona után 2013-ban bontott szerződést az észak-erdélyi autópálya építőjével. A cikk arra is kitér, hogy az amerikai Bechtel nevű vállalat tíz év alatt 52 kilométer autópályát készített el az általa leszerződött 415 kilométer helyett, úgy, hogy a román állam csillagászati összeget, 1,4 milliárd eurót fizetett a cégnek a kivitelezési munkálatokért.

A Financial Times magyarázatában azt is hozzáfűzi, hogy a projekt már kezdeti fázisában meglehetősen ellentmondásos volt. 2003-ban a Năstase-kormány közbeszerzés kiírása nélkül, közvetlen megbízással ítélte oda a munkálatok elvégzését az amerikai vállalatnak. A 2005-ben hivatalba lépett új, Călin Popescu Tăriceanu vezette kormány szüneteltette elsőként a munkálatokat, amikor vizsgálatot rendelt el a szerződéssel kapcsolatban. A Financial Times azt írja, a vizsgálatok lezárultát és a munkálatok újrakezdését követően a rossz projektmenedzsment miatt a kivitelezés költségei exponenciálisan növekedni kezdtek, ami végül az építkezés ellehetetlenedéséhez vezetett.

Állandóan változó prioritások, nepotizmus és korrupció

Az észak-erdélyi autópálya kudarca nagyon jó indikátor, ami a romániai szállítás és infrastruktúra problémáit illeti – mondta a lap által megszólaltatott egyik logisztikai cég, az Unimasters vezetője. Nikolai Bozhilov a lapnak azt nyilatkozta, hogy a szállítási infrastruktúra Romániában szörnyű állapotban van, az utak és a vasúti hálózat látványosan nem fejlődött az elmúlt időszakban.Bozhilov szerint ez alól a dél-konstancai DP World kikötő képez kivételt, amely az elmúlt időszakban a fekete-tengeri térség egyik legforgalmasabb kereskedelmi pontjának számít. A szakember szerint azonban a gyenge belvízi infrastruktúra akadályozza a kikötőt abban, hogy felvegye a versenyt az Európa és Ázsia között zajló hajózási kereskedelemben. Cătălin Drula , Dacian Cioloș korábbi miniszterelnök egyik volt tanácsadója szerint a romániai szállítási infrastruktúra lassú fejlődésével elsősorban a politikum okolható, valamint a nagy beruházási projektek menedzselését illető szakértelem hiánya. „A nagy infrastrukturális projektek, mint a Kárpátokat átszelő létfontosságú autópályák kivitelezési munkálatai hosszú ciklusokban történnek, míg a politikusok elsősorban rövidtávú politikai célokban gondolkodnak” – nyilatkozta Drula a lapnak. Drula szerint az állandóan változó prioritások, a nepotizmus és a korrupció eredménye, hogy nincsenek elkészült nagy infrastrukturális fejlesztések az országban, és ha vannak is kivitelezett munkálatok, azok rossz minőségűek. „A valóban hozzáértő projktmenedzsereket ez a rendszer kilöki magából, aminek az az elkerülhetetlen eredménye, hogy a projektek nagyon lassan valósulnak meg, az építkezések gyakran félkész állapotban fejeződnek be, vagy a munkálatok évekig állnak” – mondta Drula a Financial Timesnak.

A forráshiány mellett a domborzati jellemzők sem teszik könnyűvé a helyzetet

A lap kiemeli ugyanakkor, hogy az infrastrukturális projektek kivitelezésében a domborzati jellemzők sem segítik Romániát. A Kárpátok egy lenyűgöző természeti akadály, a hegyek és a dombok az ország szinte minden részén nehézkessé teszik az építkezéseket – írja a lap, amely hozzáteszi, hogy a kommunizmus utáni másfél évtizedben tapasztalható forráshiány egyik eredménye, hogy az infrastruktúra ilyen rossz állapotba került.

A Financial Times ugyanakkor rámutat, hogy a 2007-es EU-csatlakozás után a pénzhiány egyre kevésbé hozható fel kifogásként Bukarest részéről, főként ha olyan pozitív példákat tartunk szem előtt, mint Lengyelország, ahol „Brüsszel pénzéből csillogó vasút-, autópálya- és metróhálózatot” épített az ország.Az, hogy Románia nem tudja lehívni az uniós alapokat, részben az intézmények hatékonytalan működésével, másrészt rossz poltikai döntésekkel magyarázható. Míg a közberuházások GDP arányában mért értéke 6%-ot tett ki 2012-ben, ez a szám mindössze 3,4%-ra csökkent tavaly, és 35%-kal zuhant 2017 első hét hónapjában. A lap megszólaltatta Ionuț Dumitru t is, a Költségvetési Tanács elnökét, aki elmondta, „a kormány az adócsökkentések és a szociális kiadások növelése miatt kénytelen volt megvágni a beruházások értékét”.Románia a 2014-2020-as nagy infrastrukturális operatív program keretében 9,5 milliárd eurót hívhat le az Európai Uniótól. A Financial Times ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy jelentős összeg lehívásában az ország komoly problémákkal néz szembe, hiszen a program elindítása óta már a sokadik kormányprogrammal igyekszünk megoldani a kialakult, lassan már kissé kínos helyzetet.

Szuverén befektetési alap oldhatja meg a gondokat? Az FT szerint aligha

A cikk arra is kitér, hogy bár a román kormány nagy reményeket fűz egy kormányprogramban szereplő állami szuverén befektetési és fejlesztési alap létrehozásához, amelyből az infrastrukturális beruházásokat is támogatná a kormány, de valójában ennek vajmi kevés köze van az olyan országok vagyonalapjaihoz, mint Katar, Szingapúr vagy Norvégia, így pedig a kezdeményezés sikere is megkérdőjelezhető.A román befektetési és fejlesztési alappal ugyanis egyfajta tőkeegyesítéssel próbálnának a nyereséges állami tulajdonban levő vállalatok tőkéjének, valamint készpénz bevonásával infrastrukturális beruházásokat, például útépítéseket is támogatni. A kormány azt tervezi, hogy már szeptember végén továbbküldi a törvényjavaslatot a parlamentnek megvitatásra. Ha azonban az alap létre is jönne, számítások szerint mindössze 1,85 milliárd lejjel, megközelítőleg 480 millió dollárral fog rendelkezni, és ahogy azt a Financial Times is megjegyzi, ez az összeg az infrastrukturális beruházási igényekhez mérten igencsak csekélynek nevezhető.

A lap Matteo Patrone t, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank regionális igazgatóját is megkérdezte a témában, aki szerint az infrastrukturális beruházásokra állami vagyonalapok és magánbefektetők között létrejött társulások valóban eredményesek lehetnek, ahhoz viszont elérhető információk tömkelegére van szükség. A tervezett befektetési alap végső struktúrájáról és működési elvéről kapcsolatos ismeretek azonban még mindig rendkívül korlátozottak – mondta Patrone.A Financial Times cikkében viszont felteszi a kérdést, hogy ha Románia nem tudja lehívni az igencsak bőkezű EU-s pénzeket, akkor mi a garancia arra, hogy egy viszonylag bonyolult szuverén vagyonalappal lesz megoldható az ország infrastrukturális fejlesztését érintő forrásigény.Ha pénzforrásokkal egyelőre még nehézségei is vannak az országnak, lehetséges projektekből nincs hiány. A lap rámutat, Răzvan Cuc szállítási miniszter júliusban még azt ígérte, hogy év végéig a kormány 800 kilométer autópálya építésére ír ki köszbeszerzést. Olyan szakaszok építtetőit keresik majd, mint a Pitești-Nagyszeben Kárpátokat is átszelő autópálya, vagy a Marosvásárhelyt a Moldvai Köztársasággal Iași környékén összekötő sztráda – írja a Financial Times. A brit lap végezetül azt is megjegyzi, hogy az 5-9 milliárd euró közötti munkálatok gazdasági szempontból a lehető legnagyobb fokú prioritást élvezik az országban, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a lakosságnak és a kereskedőknek még jó ideig várniuk kell az autópályák elkészültéig.A Financial Times cikke ide kattintva olvasható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!