Bár a kezdő vállalkozók türelmetlenek, a Start-Up Nation program jól halad

2017. szeptember 19. – 19:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Legkésőbb októberben lezárulhat a pályázati elbírálás, az idei évre a program finanszírozásának költségvetése rendelkezésre áll.

Bár sokáig kétes volt, hogy lesz-e megfelelő anyagi keret a kormány által meghirdetett, fiatal vállalkozókat célzó programra, a múlthéten elfogadott költségvetés-kiigazítás zöld utat adott a pozitívan elbírált nyertes pályázatok kifizetésére. A költségvetés-kiigazítás során ugyanis 250 millió lejt különítettek el a nyertes pályázatok finanszírozására. A Start-up Nation kezdeményezést nagy érdeklődés övezi a meghirdetése óta, több mint 19 ezer üzleti terv született, ezeknek 70 százalékát a pályázati határidő utolsó 5 napjában nyújtották be. Ezek közül 2 926-ot Bukarestből, 2 289-et Kolozsvárról. A beküldött tervek közül 9 500 kezdő pályázatnak van esélye arra, hogy támogatást nyerjen. A kezdeményezés kapcsán gazdasági fellendülésre is számít a kormány, a várakozások szerint 44 ezer új munkahely jön létre a már meglévő és az újonnan bejegyzett vállalkozásokon keresztül. A társadalmi haszon elve a pályázatok elbírálásánál is érvényesül, ugyanis két azonos üzleti terv esetén figyelembe veszik azt is, hogy az hány munkahelyet teremt a frissen végzettek, vagy a hátrányos helyzetűek számára. A pályázók életkorát tekintve 55 százalékuk fiatalabb 35 évesnél.

Nagy-Imecs Péter , a Goodwill Consulting pályázati tanácsadó cég munkatársa a Transindex nek elmondta, jelenleg még az elbírálás és a szerződéskötések procedúrája zajlik. Utóbbi két lépésben történik, előbb egy a finanszírozás jóváhagyását rögzítő szerződés jön létre a felek között. Ennek megkötésekor arra is felhívják a pályázók figyelmét, hogy ne kezdjék el a projekt gyakorlati megvalósítását, amíg az állam részéről a pályázati pénzek folyósítása meg nem történik. Második lépésben, ha a minisztérium rendelkezik a szükséges anyagi kerettel, egy újabb mellékletben rögzítik a kifizetések jogi feltételeit, és csak ezt követően folyósítják az elnyert összeget.A támogatás folyósítása a pályázatban szereplő költségvetési ütemtervtől is függ, az viszont valószínűsíthető, hogy a múltheti költségvetés-kiigazítás fedezi az összes pályázó költségét az idei évben. A további folyósítások a jövő évi állami költségvetés elfogadásakor várhatóak.

„Elmondhatjuk, hogy ezt a programot a költségvetés-kiigazításnak köszönhetően ismét pályára állították”

– mondta Nagy-Imecs Péter.Az elmúlt időszakban arra is volt példa, hogy nyertes pályázatot kínáltak eladásra egy internetes hirdetésben. Az esetről a Ziarul Financiar azt írta , az illető személy nem indokolta meg, hogy miért szeretne túladni a projekten. Amennyiben egy ilyen tulajdonosi csere létrejön, a két fél köteles ezt bejelenteni a cégbíróságon, a vásárlónak pedig tisztában kell lennie azzal, hogy milyen jogi felelősség hárul rá.

A pályázati tanácsadó szerint „ebben az esetben az történhetett, hogy az illető nem volt tisztában a jogi feltételekkel, mert egy pályázat tulajdonjogi átruházása ennél sokkal bonyolultabb”. Erről a Start-Up Nation külön jogi kikötéssel rendelkezik, amelyben szerepel, hogy a tulajdonjogi csere csak a kivitelezési időszakban lehetséges, és csak egy olyan személyre ruházható át, aki haladéktalanul megfelel a pályázati kiírásban szereplő követelményeknek.

Bár sok a panasz, elbírálási időben a program jól teljesít

Több pályázó is arra panaszkodott, hogy nem kapott visszajelzést a benyújtási határidőt követően. A panaszáradatnak az lehet a magyarázata, hogy a Start-Up Nation programban résztvevők jelentős része kezdő vállalkozó, és nem ismerik a pályázati rendszer sajátosságait. A szakértő rámutatott, az Európai uniós pályázatok esetén a féléves és az egyéves, vagy az annál hosszabb elbírálási határidő is teljesen megszokott. A Start-Up Nation ilyen szempontból átlagon felül teljesített. A pályázatíró szakember úgy vélte, eltúlzott az a szeptember 29-i határidő, amelyet a kormány megjelölt az elbírálás dátumaként, még akkor is ha a megszokotthoz képest az egész adminisztrációs folyamat gyorsabban zajlik. „Egy olyan kezdő vállalkozónak aki befektet és még nincs ilyen jellegű tapasztalata, ez a folyamat meglehetősen lassúnak tűnhet, de a pályázati rendszer átlagteljesítményéhez képest teljesen rendben van” – mondta Nagy-Imecs Péter.A pályázók több visszaigénylést is kérhetnek, a legtöbb pályázat 3 kifizetésre oszlik, amelyek végső utalási határideje 2018. szeptember 18., de ez elsősorban a nyertes pályázat befektetési ütemtervétől függ. A pályázó eldöntheti, hogy a saját költségéből finanszírozott befektetést utólag igényli vissza, vagy élhet a közvetlen kifizetéssel. „A szerződés megkötése után a pályázó térfelén van a labda, rajta múlik, hogy a befektetést milyen gyorsan gördíti előre. Elszámolást csak akkor lehet benyújtani, amikor már konkrétan meg is valósult valami az befektetési tervből” – fejtette ki Nagy-Imecs Péter. Bukarest és Kolozsvár után a legtöbb pályázatot Temes megyében nyújtották be (885), ezt követi Ilfov (781), Iași (770), Bihar (738), Dolj (716), Konstanca (662), Prahova (530) és Brassó megye (622).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!