Drágulássorozatot indíthat el az üzemanyagár növekedése?

2017. augusztus 10. – 16:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre még azt találgatjuk, hogy mekkora lehet a növekedés szeptembertől a benzin és a gázolaj árában. Az áremelés viszont nem csak az autótulajdonosokat fogja érinteni.

Akár 45 banival, vagyis a jelenlegi üzemanyagár 10%-ával is drágulhat a benzin és a gázolaj literenkénti ára, ha a kormány valóban elfogadja a pénzügyminisztérium weboldalán közzétett tervezetet, amely szerint már szeptembertől növelnék az üzemanyagokra kivetett jövedéki adót. Az már most nyilvánvalónak tűnik, hogy amennyiben valóban megemelik a jövedéki adó szintjét, az nemcsak az autótulajdonosokat fogja érinteni, hanem a szállítási és termelési költségek növekedése miatt láncreakciót indíthat el az árakban.

Mekkora lesz az árnövekedés?

Az ólommentes benzin esetében a jövedéki adó a tervezet szerint 379 lejjel növekedik ezer literenként, 1 656,36 lejről 2 035,40 lejre. Abban az esetben, ha a jövedéki adó emelkedését a kereskedők teljes mértékben beépítik az áraikba, akkor a benzin ára literenként akár 45 banival is emelkedhet. A 45 banis emelkedés úgy állhat össze, hogy abból 38 banit tenne ki az üzemanyagkereskedőkre kivetett jövedéki adó növekedése, és körülbelül 7 banit a végső fogyasztóra kivetett áfa.A jelenlegi benzinárakat figyelembe véve akár az is előfordulhat, hogy szeptembertől a benzin ára meg fogja közelíteni az 5 lejt. A Digi 24 számításai szerint a jövedéki adó emelkedése akár oda is vezethet, hogy az adók több mint 56%-át fogják kitenni a végső benzinárnak. AzAutotravelerárösszehasonító oldal szerint ez magasabb arány, mint Luxemburgban (56%), Spanyolországban (56%), Lengyelországban (56%), valamint Bulgáriában (53%) és Észtországban (53%).Euróba átszámolva 1,1 euró lehet nálunk szeptembertől egy liter benzin, amivel olyan országokat előzünk, mint Bulgária (1,04 euró) Lengyelország (1,04 euró), valamint Lettország (1,08 euró), és alig fogunk elmaradni olyan nálunk jóval fejlettebb országoktól, mint Ausztria (1,14 euró), Csehország (1,11), Luxemburg (1,14 euró) és Magyarország (1,12 euró).

A gázolaj esetében is hasonló emelkedésre lehet számítani, hiszen a kormány tervei szerint szintén 379 lejjel emelkedne a jövedéki adója ezer literenként – a jelenleg meghatározott 1 518 lejről 1 897 lejre. Akárcsak a benzin esetében, a jövedéki adó és az áfa emelkedése 45 banival drágíthatja a jelenleg 4,40 és 4,50 lej közötti literenkénti áron értékesített gázolaj árát, amely így jövő hónaptól kis híján az 5 lejt (akár 4,95 lej/liter) is elérheti.A jövedéki adó növelésével a gázolaj végső fogyasztói árának körülbelül 54%-át adják majd az adók, ami azért jókora ugrás a jelenlegi 49%-os arányhoz viszonyítva. Bár jelenleg ebből a szempontból mi állunk a legjobban az Európai Uniós tagállamok közül, egy liter gázolajra számos országban, többek között Bulgáriában (51%), Sapnyolországban (52%), Lengyelországban (53%), Magyarországon (54%) is arányaiban kevesebb adót vethetnek ki majd, mint a kormány tervei szerint szeptembertől nálunk.A jövedéki adó emelkedése euróba átszámolva akár szintén 1,1 eurós átlagárhoz vezethetne Romániában, amivel jelentősen előrelépnénk az európai országokat üzemanyagárak szerint rangsoroló képzeletbeli listán.

A kormánypártok szerint csak kismértékben lesz érezhető a jövedéki adó emelése

A kormány képviselői eddig nem igazán nyilatkoztak az ügyben. A jövedéki adó emelésével kapcsolatos terveket elismerte viszont Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik kormánypárt elnöke, aki szerint csak elenyésző arányban lesz érezhető az üzemanyagokra kivetett adó növekedése. Az ALDE és a szenátus elnöke szerint ugyanis a pénzügyminiszter még az emelésről szóló törvénytervezet közzététele előtt egyeztetett az üzemanyagforgalmazókkal, akik ígéretet tettek arra, hogy nem fogják számottevően emelni az áraikat a jövedéki adó növekedését követően. A kormánypárti politikus viszont arra a kérdésre nem tudott érdemben válaszolni, hogy mi garantálja az ígéretek betartását azt követően, hogy a hírhedt 7 centes üzemanyagra kivetett adó törlése utáni időszakban hasonló ígéretek mellett a legtöbb forgalmazó csak részben csökkentett árain.„Romániában állapítják meg a legalacsonyabb adókat az üzemanyagokra, így ez egy mesterségesen kreált probléma. Másodsorban az emberek jobb, gyorsabb és modernebb, a jelenlegi igényeknek megfelelő infrastruktúrát szeretnének, és mindenki beruházásokat kér tőlünk, amelyeket a költségvetésből állunk” – érvelt Tăriceanu az Agerpres szerint a jövedéki adó emelése mellett.

Az ellenzéki pártok véleménye persze nagyjából megegyezik abban, hogy a kormány tervei hátrányosan érintik a román gazdaságot. Siegfried Mureșan PMP-s európarlamenti képviselő például kertelés nélkül úgy fogalmazott, szó sincs arról, hogy a kormány infrastruktúra fejlesztésére fordítaná a plusz bevételeket, sokkal inkább „a megnövekedett és tarthatatlan kiadások okozta gazdasági réseket” próbálják betömni. „A jövedéki adó növelése miatt a következő eredmény várható: megfullad a vállalkozói széfra, kisebb lesz a gazdasági növekedés, kevesebb lesz a munkahely, és nőni fognak az árak” – mondta Mureșan.

A szállítók máris tiltakozni készülnek

Ha szeptembertől valóban 10%-kal emelkedik a gázolaj ára, akkor a fuvarozócégek kénytelenek lesznek szintén 10%-kal megemelni tarifáikat – jelentette ki a News.ro portálnak a fuvarozással foglalkozó cégek országos szövetsége. Az érdekvédelmi szövetség képviselői szerint, ha a szállítóvállalatok drágábban fognak belföldön fuvarozni, az nagy valószínűséggel dominószerűen lesz hatással nagyon sok termék és szolgáltatás árára is. Constantin Isac , a Közúti Fuvarozók Országos Szövetségének (UNTRR) elnöke szerint a jövedéki adó emelése előtt a pénzügyminisztériumnak azt is figyelembe kellene vennie, hogy a fuvarozók a dráguló üzemanyag miatt akár azt is könnyen megtehetik, hogy nem Romániában tankolnak, így a hatóságoknak és az üzemanyagkereskedelemmel foglalkozó vállalatoknak is jelentős kieséssel kellene számolniuk. Isac azt is hozzátette, hogy a kötelező gépjárműbiztosítás (RCA) tavalyi emelése már rendkívül rosszul érintette a közúti szállítási szektort, az UNTRR elnöke szerint az üzemanyagár emelkedése most még rátesz erre egy lapáttal.

Kisebb drágulássorozatra is lehet számítani?

Árnövekedésre figyelmeztet Adrian Vasilescu , a jegybank elnökének tanácsadója is, aki az RFI -nek adott interjúban elmondta, hogy a jövedéki adó a teljes kereskedelmi szektort érinteni fogja, és a szállítás drágulása mellett megemelkednek például a mezőgazdasági szektorban dolgozó termelők költségei is. „A jövedéki adó emelkedése nem csak az autótulajdonosokat fogja érinteni. A gázolaj ára alapján számítják ki a gabonafélék árát is, hiszen a termőföldek megmunkálásánál is mezőgazdasági gépeket használnak, illetve a fuvarozási díjakat is, amiknek az esetleges emelkedése minden termék árára hatással lesz” – mondta Vasilescu.A tanácsadó szerint bár a jegybank tegnap 1,9%-ra módosította az idei inflációs várakozásait – amit egyébként ideális szintnek nevezett –, ha valóban növekedni fognak az üzemanyagra kivetett jövedéki adók, akkor nagy valószínűséggel az infláció szintje meg fogja haladni a prognózisokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!