Úgy fejlődik az online kereskedelem Romániában, hogy nehéz lesz lépést tartani raktározásban

2017. augusztus 9. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szakértők szerint már nem is az a kérdés, hogy hamarosan megérkezik-e Romániába az Amazon vagy az Alibaba, hanem hogy helyt tud-e majd állni a logisztikai szektor.

Az online kereskedelem várhatóan olyan mértékben fog fejlődni Romániában, hogy a raktározásra szánt logisztikai épületek területe akár meg is duplázódhat a következő öt évben – derül ki a Colliers Románia elemzéséből. A Capital üzleti lap által megkérdezett szakértők szerint viszont ezek a várakozások még akkor is kicsit túlzóak, ha a szektor valóban hatalmas növekedés előtt áll. Ha viszont egy Amazon szintű online kereskedő lépne a román piacra, akkor az valóságos robbanást okozna nemcsak a e-kereskedelemben, hanem a logisztikai szektorban is.A Colliers szerint az online kereskedelem előretörése már önmagában csak azzal is magyarázható, hogy míg 2014-ben az internetkapcsolattal ellátott mobileszközök aránya mindössze 48% volt, addig 2016-ra elérte a 60,4%-ot, 2017-re pedig a 73,8%-ot.Hasonló ütemben növekedett az online kereskedők árbevétele is. A Colliers szerint 2016-ban az iparág 30%-kal növekedett és a kereskedők különösen jól jöttek ki a novemberben tartott Balck Friday akciókból is, amikor az előző év hasonló hónapjához viszonyítva az online kereskedők üzleti forgalma mintegy 50%-kal volt nagyobb.

A vállalat tanulmánya szerint nem az történik, hogy egyre több az e-kereskedő Romániában, hanem az online kereskedők inkább konszolidálták piaci pozícióikat. Az eMag, a Fashion Days, a QuickMobile, az F64, az Evomag vagy az elefant.ro egyre jelentősebb piaci játékosoknak számítanak. A hazai e-kereskedelem jelentős bővülésének persze a futárcégek is örülnek, a legnagyobb szereplőnek számító Fan Courier 2016-ban 30%-os bevételnövekedést jelentett.

Bővülő kereskedelemhez raktárak is kellenek

A Colliers úgy prognosztizálja, hogy az online kereskedelem elképesztő bővülése oda fog vezetni, hogy Romániában öt év alatt meg fog duplázódni a raktárépületek száma. Csak ebben az évben arra számítanak, hogy 500 ezer négyzetméterrel fog nőni a raktározásra szánt csarnokok összterülete, ami a legnagyobb bővülés a 2008-as válság kitörése óta.Várakozásaikat azzal magyarázzák, hogy a közeljövőben 40%-os növekedésre számítanak az úgynevezett gyorsan forgó fogyasztási cikkek piacán (FMCG, itt olyan termékek kerülnek értékesítésre, amelyeket napi vagy heti rendszerességgel vásárolnak az emberek, például papírzsebkendő, borotva, pelenka) és akár 20%-osra az elektronikai termékeknél. A Colliersnél viszont úgy vélik, hogy az új raktárépületek elsősorban Bukarest köré fognak koncentrálódni, szerintük a 2017-re tervezett 500 ezer négyzetméter 80%-a a főváros környékére készül majd el idén.A Capital szerint a szakemberek már csak azért is számítanak a raktározási terület növekedésére, mert Romániának jelentős hátrányt kell behoznia. Míg Csehországban az ezer főre jutó logisztikai egységek átlagos területe 400 négyzetméter, addig Romániában ez a szám mindössze 120. A különbség még annak ellenére is jelentős, hogy nálunk folyamatosan bővül a kereskedelem forgalma és még raktárépületek felhúzására alkalmas területeknek sem vagyunk híján.Blake Horsley, a P3 mérnöki szolgáltatásokat nyújtó vállalat Romániáért felelős igazgatója ennek ellenére is kissé túlzó megállapításnak gondolja a Colliers részéről, hogy mindössze 5 év alatt a romániai raktározásra szánt terület a jelenlegi duplájára fog növekedni. Bár Horsley is úgy vélekedik, hogy a Colliers által becsült raktározási kapacitásra valószínűleg szükség lesz 5 év múlva, szerinte viszont a piackutatásban nem igazán vették figyelembe, hogy az online kereskedelem előretörésével több hanyományos kiskereskedő is kicsit háttérbe szorul. A H&M például nemrég jelentette be, hogy üzleteket fog bezárni Romániában amiatt, mert a vásárlók már a ruhák megvételénél is az online platformokat kezdték előnyben részesíteni.

Az elég nagy durranás lenne, ha Romániába megérkezne az Amazon vagy az Alibaba

A Capital elemzéséből is az derül ki, hogy a hazai piaci szereplők az Amazon és az Alibaba online kereskedelmi óriáscégek Romániába való megérkezésére számítanak. Horsley szerint a két gigantikus vállalat belépése a romániai piacra igazából nem is lenne meglepetés, hiszen ha nyitani szeretnének a kelet-európai piac irányába is, akkor Romániával mind vásárlóerőben, mind a megfelelő alkalmazottak tekintetében jó lóra tennének. „Nem hinném, hogy közvetlenül a következő időszakban érkeznének meg Romániába, de nagyon meglepődnék, ha a következő öt évben nem lépne piacra nálunk legalább egy cég a legnagyobbak közül” – mondta Horsley.Azt, hogy a szakértők várakozásai nem feltétlenül alaptalanok, az is bizonyítja, hogy az Alibaba év elején jelezte, hogy egy bolgár logisztikai központ megnyitásában gondolkodik. Az Amazon is már évek óta jelen van Romániában, igaz nem kereskedelmi tevékenységet végez nálunk, hanem szofverfejlesztő központokat működtet Iași-ban. Az amerikai óriáscég romániai képviseleténél ráadásul pár hónapja jelentették be, hogy Bukarestben is irodát nyitnak. Így azt valóban nem lehet állítani, hogy a két óriáscég figyelme elkerüli a kelet-európai térséget.

Már az első féléves növekedés meglepően magas volt

Akár jön az Amazon és az Alibaba, akár nem, az újonnan bérbe vett hazai logisztikai központok területe az első félévben 350 ezer négyzetméterre nőtt, ami 54%-kal több, mint az előző év hasonló időszakában a JLL Románia összesített adatai szerint. A vállalat elemzése megjegyzi, hogy az első féléves növekedés akkora volt, mint amekkorára az egész évet tekintve számítani lehetett. A növekedés motorja persze ebben az esetben is Bukarest és könryéke. Az első hat hónapban bérbe vett raktározásra használható helyiségek 70%-a a fővároshoz köthető, míg a bérleti szerződések 10%-a az ország nyugati és észak-nyugati régióiban, főként Kolozsvár, Nagyvárad és Temesvár vonzáskörzetében lettek megkötve.A JLL Románia szerint háromszor nagyobb a kereslet a logisztikai létesítmények iránt, mint amennyit a hazai piac ki tud elégíteni. Ezzel magyarázható az is, hogy a raktárépületek egy négyzetméterenkénti átlagos bérleti díja viszonylag borsossá vált, havi 4 euróra nőtt. Igaz ebben nagy szerepe van annak is, hogy az építkezési költségek is nőttek az elmúlt időszakban.Romániában a Capital szerint 3,5 millió négyzetméter raktárhelyiség lesz év végére, amiből 1,2 millió négyzetméter Bukarest környékén fog működni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!