Számvevőszék: a hazai kórházak még azt a kevés pénzt sem tudják elkölteni, amit kapnak

2017. július 12. – 19:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába a hatalmas eszközhiány, nehézkesen valósulnak meg a beruházások a romániai egészségügyi rendszerben.

Az egészségügyi intézmények még a számukra beruházásokra odaítélt összegeket sem tudják elkölteni, még annak ellenére sem, hogy nyilvánvaló eszköz- és erőforráshiánnyal küzdenek – derül ki abból a jelentésből, amelyet a Számvevőszék a romániai egészségügyi rendszer 2011 és 2015 közötti időszakának pénzügyi vonatkozásairól készített. A Számvevőszék jelentése szerint, amelyet a Gândul napilap is szemlézett, 2015 végén 522 millió lejnyi egészségügyi beruházásokra szánt pénz maradt elköltetlen. A jelentés készítői felhívják a figyelmet, hogy ebből az összegből akár 72, egyenként 7,2 millió lejbe kerülő MR-vizsgálatokhoz (nukleáris mágneses rezonancia képvizsgálat) szükséges berendezést is lehetett volna vásárolni. (Az ilyen eszközök száma szerint sereghajtók vagyunk az Európai Unióban. A berendezésből óriási hiány van Romániában.)

A jelentés készítői számtalan olyan esetre is bukkantak a vizsgált időszakban, amikor bár a különböző beruházásokra szánt összeg valóban elköltésre került, de a megvásárolt berendezések nem kerültek használatba. A Számvevőszék szerint 2015 végén 98,5 millió lej értékű olyan kórházi berendezést tartottak számon az egészségügyi intézmények, amelyek úgymond csak raktáron voltak, vagy amelyek használatba bocsátásában súlyos késésekről lehetett beszámolni.A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy bár Románia 2014-ben 250 millió euró értékű hitelmegállapodást kötött a Világbankkal egy olyan hitelezési program keretében, amely a hazai egészségügyi intézmények onkológiai és sugárterápiás kezeléseinek felzárkóztatását célozta volna, az Egészségügyi Minisztérium máig nem hívott le forrásokat az ország rendelkezésére bocsátott keretből.A jelentés továbbá azt is megállapítja, hogy:

  • az Egészségügyi minisztérium nem tett meg minden szükséges erőfeszítést annak érdekében, hogy a Nemzetközi Fejlesztési és Újjáépítési Banknál elérhető hitelkeretből forrásokat tudjon levonni;
  • a fő döntéshozók bevonásának hiánya oda vezetett, hogy egy a minisztérium számára készülő, eddig 44,6 millió lejbe kerülő informatikai rendszert még máig sem sikerült befejezni és átadni;
  • valamint olyan 114,8 millió lej értékben készült megvalósíthatósági tanulmányokat is azonosítottak, amelyeknek a folytonosság hiánya miatt mára gyakorlatilag semmi hasznuk nincs.

A Számvevőszék a vizsgált időszakban olyan vissza nem térítendő Európai Uniós forrásokat is megnevez, amelyek elérhetőek lettek volna Románia számára, de lehívásukhoz az Egészségügyi Minisztérium semmilyen „intézkedést nem kezdeményezett”. A jelentés szerint 2011 és 2015 között 79 millió lejnyi forrást az EU-s alapból, 470 millió lejnyi forrást a regionális alapból meg sem próbált lehívni a szaktárca.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!