Egyelőre alig van jelentkező az Első lakbér programra

2017. június 27. – 14:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A program alkalmazási módszertana nagyon későre jelent meg, ráadásul rátevődik egy másik munkaerő mobilitását támogató programra.

Bár az alkalmazási norma június első felében megjelent, egyelőre országszerte nagyon kevesen jelentkeznek a román sajtó által gyakran Első lakbér programnak nevezett, a munkavállalói mobilitás elősegítését célzó lakbértámogatásokért. A program lényege, hogy legtöbb 900 lejes, a lakbér- és rezsiköltségek 75%-át kitevő támogatásban részesülhetnek azok a munkanélküliek, akik egy állás miatt országon belül 50 kilométernél nagyobb távolságra költöznek. A támogatást azon friss munkavállalók igényelhetik, akiknek a jövedelme nem haladja majd meg a havi 5 ezer lejt. További feltétel, hogy a támogatást legtöbb 36 hónapig vehetik igénybe a kérvényezők, akiknek legalább 12 hónapra teljes munkaidőre szóló munkaszerződést kell kötniük.Az igényléseket, valamint a lakbér- és rezsiköltségeket igazoló iratokat személyesen is le lehet adni, illetve ajánlott levél, fax vagy e-mail formájában is el lehet küldeni a megyei munkaerő-elhelyező ügynökségekhez.

A lakbér- és rezsitámogatást kérvényezőknek a munkába állást követően 60 napon belül kell eljuttatniuk az igényléshez szükséges iratcsomót az adott megye munkaerő-elhelyező ügynökségéhez. Ugyan a munkaügyi minisztérium azt ígérte, hogy a lakbértámogatást azon munkavállalók is igényelhetik, akik a törvény január 25. utáni elfogadását követő időszakban találtak munkát – esetükben az iratcsomó leadásának 60 napos határideje elvileg az alkalmazási módszertan kihirdetésétől számítva vette volna kezdetét –, megkeresésünkre Kelemen Tibor , a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség vezetője elmondta, a törvény értelmében a meglevő munkaszerződések nem minden esetben támogathatóak.

Kovászna megyében eddig senki nem adott le kérelmet

Kelemen Tibor kérdésünkre azt is elmondta, hogy bár szóbeli érdeklődések voltak, Kovászna megyében egyelőre nem tett le senki írásbeli kérelmet a lakbértámogatásra. A legfontosabb oka ennek Kelemen szerint az, hogy a törvény január 25-én történő megjelenése után a program módszertana rendkívül későn jelent meg, így aki esetleg a törvény ismeretében „lépett” és vállalt munkát, az kifutott az iratcsomó leadásához meghatározott 60 napos határidőből. „A lakbértámogatás nem egy egyszerűen megpályázható program. Elsősorban azért, mert nagyon sok dokumentumot igényel, a lakbérszerződéstől kezdődően a különböző szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződésekig. Valószínű, hogy az igény ütközik a bürokratikus eljárásokkal, tehát van ennek egy kifutási folyamata” – mondta Kelemen. Hozzátette: a kérelmek leadásának késlekedése azzal is magyarázható, hogy a különböző szolgáltatásokra – vízre, gázra, elektromos áramra és fűtésre – kötött szerződések is nehézkesen születnek meg, főleg azért, mert először az átmeneti lakrészt kell bizonyítani, és csak ezt követheti az említett szerződések megkötése, illetve hitelesítése.

Két egymást fedő programot is indítottak rövid időn belül

Kelemen szerint mindezek mellett a munkaerőpiac is szerepet játszik abban, hogy országszinten is eddig nagyon kevesen igényelték a lakbértámogatást, valamint az is, hogy az új program párhuzamosan fut egy korábban életbe léptetett programmal, amely szintén a munkaerő mobilitásának növelését célozza. A még decemberben elfogadott a munkaerő migrációját támogató törvény szerint azon munkanélkiüliek, akik egy munkahely kedvéért a jelenlegi lakóhelyüktől egy legalább 50 kilométeres távolságban levő településre költöznek, a családi állapottól és az eltartott személyek számától függően legtöbb 15 500 lejes támogatásban részesülhetnek. A támogatás első részletét az igénylő a munkába állást követően kapja meg, míg a második részletét egy évvel a munkaszerződés megkötését követően. Fontos korlátozás viszont, hogy a munkaerő mobilitásának elősegítését célzó program szerint kizárólag az Országos mobilitási tervben szereplő településeken levő munkahelyek esetében vehető igénybe a támogatás.„Van két egymással párhuzamban futó programunk. Az egyik a munkaerő migrációját kívánja biztosítani kimondottan azon települések irányába, ahol munkaerőhiány van. Az új lakbértámogatást nyújtó program viszont gyakorlatilag felülbírálja az előző programot, és attól függetlenül, hogy az adott településen belül van igény vagy nincs igény munkaerőre, a regionális érdekek figyelembe vétele nélkül, szabaddá teszi a munkahelyválasztást” – foglalta össze a két program ellentéteit a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.„Felmerül a kérdés, hogy a legtöbb 900 lejes támogatást nyújtó program, amely akár 1 000 lej fölé is nőhet, valóban a munkaerőigényeknek megfelelően támogatja-e a munkaerő elhelyezkedését. Egy viszonylag hosszú futamidejű, három éves, 36 hónapos kifizetési periódusról van szó, amely összesen akár 36 ezer lejes lakbértámogatást is nyújthat. A decembertől működtetett másik program részeként, amely viszont köti a jogok megszerzését a munkaerőpiac igényeihez , családszinten 15 ezer lejes, két részletben nyújtott támogatást is lehet igényelni” – mondta Kelemen, aki szerint két olyan programról beszélhetünk, amelyek egymást részben vagy egészben fedik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!