Nálunk drágult legjobban a munkaerő az EU-ban

2017. június 23. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

De még mindig ötször alacsonyabb itt egy alkalmazott óránkénti költsége, mint az Európai Unió tagállamaiban.

Az elmúlt egy évben Romániában drágult a legnagyobb mértékben a munkaerő az Európai Unió 28 országa közül. A bérköltségek az Eurostat adatai szerint nem csak nálunk, hanem a régió többi országában is jelentősen meglódultak, ami a legtöbb országban elsősorban a bérfelzárkózás nagyobb lendületvételének köszönhető. Romániát viszonylag nagy lemaradással Magyarország követi, míg harmadik legnagyobb mértékben déli szomszédunknál, Bulgáriában növekedtek a munkaerőköltségek.Nálunk persze javarészt a jelentős állami béremelésekkel magyarázható az, hogy a teljes gazdaságot nézve egy év alatt átlagosan 17,2%-kal kerül többe egy munkavállaló. Az elmúlt évben 38%-kal emelkedett a minimálbér, míg 2016 januárjától bruttó 1 050 lejre emelkedett, majd májusban 1 250 lejre, 2017 elejétől pedig már 1 450 lej a minimálbér értéke.

Magyarország a második

A képzeletbeli ranglistán Románia után Magyarország foglalja el a második helyet. APortfóliópénzügyi és gazdasági portál a magyar foglalkoztatás 11,7%-kal történő drágulását elsősorban a januárban végrehajtott óriasi mértékű minimál- és garantált bérminimum emelésével magyarázza, előbbi összege 15, utóbbié 25%-kal növekedett. Magyarországon a bruttó minimálbér így 111 ezer (1 661 lej) forintról 127 650 forintra (1 910 lej), míg a bruttó bérminimum 129 ezer forintról (1 930 lej) 161 250 forintra (2 413 lej) emelkedett.Az Európai Unió 28 tagállamában egyébként mindössze 1,7%-kal nőtt átlagosan az egy alkalmazottra számított átlagos munkaerőköltség az előző év hasonló időszakához viszonyítva. AZiarul Financiarelemzése szerint uniós szinten a bérek növekedését elsősorban a magánszektorban történő bérnövelések, a munkaerőhiány által előidézett nagyobb versenyhelyzet kialakulása segítette.Románia (17,2%), Magyarország (11,7%) és Bulgária (10,1%) mellett Litvániában (9,9%), Lettországban (9,1%), Csehországban (7,9%), Görögországban (6,2%), Horvátországban (5,6%) és Észtországban (5,2%) növekedtek legnagyobb mértékben a munkaerőköltségek. Luxemburgban és Hollandiában 0,1%-os csökkenést mértek, míg Finnországban -2,7%-kal lett olcsóbb a munkaerőt foglalkoztatni. A finneknél mért csökkenés amúgy premiernek számít, az a magyarázata, hogy az új finn kormány az elmúlt évben egy úgynevezett belső leértékelésről egyezett meg a finn szakszervezetekkel, aminek részeként egy évszázada először csökkentették a finn munkavállalók jövedelmeit. Az „öncsonkításról” és annak eredményeiről itt olvashattok bővebben .

Munkaerőköltség változása az EU országaiban (az előző év azonos időszakához viszonyítva): Create bar charts

Zárkózunk, de van is honnan

Fontos viszont megjegyezni, hogy bár a munkaerőköltségek növekedése nálunk volt a legmagasabb az elmúlt negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva, a tényleges munkaerőköltségeket tekintve még mindig óriási a hátrányunk az Európai Unió többi tagállamához viszonyítva. 2016-os hivatalos adatok szerint a 28 tagállam közül Romániában volt a második legalacsonyabb a munkaadók alkalmazottakkal kapcsolatos átlagos költsége. Az EU statisztikai hivatala szerint Romániában egy munkaadó óránként átlagosan 5,5 eurót költ egy alkalmazottra. Ez az 5,5 eurós átlagos óránkénti költség, ami havi szinten körülbelül 880 eurós átlagnak felel meg, a munkavállaló nettó fizetése mellett tartalmazza mindazon adókat és illetékeket, amelyeket az alkalmazó és az alkalmazott befizet az államkasszába. Az átlagos óránkénti munkaerőköltség Romániában ötször alacsonyabb, mint az Európai Unióban, ahol az egy munkaórára számított átlagos munkaerőköltség 25,4 eurót, vagyis körülbelül havi 4 064 eurót tesz ki. A legfejlettebb országokhoz viszonyítva a lemaradásunk persze még jelentősebb. Németországban például az egy hónapra számított átlagos munkaerőköltség 5 280 euró, míg Franciaországban ennél is magasabb, 5 700 euró. De az is elég lehangoló, ha csak a régiós országok között nézünk körül: Magyarországon az átlagos munkaerőköltség majdnem 448 euróval magasabb, mint nálunk, és eléri az 1 328 eurót, míg Lengyelországban egy munkaadónak átlagosan 1 376 eurós költséggel kell számolnia egy alkalmazott után.Szóval hiába a munkaerőköltségeknek a kormány bérnövelő intézkedéseinek köszönhető erőteljes növekedése, még mindig hatalmas a lemaradásunk akár csak a régiós Európai Uniós tagállamokhoz viszonyítva is. A 17,2%-os növekedés ráadásul már nem is hangzik olyan jól akkor, amikor hozzátesszük, hogy azt legnagyobb mértékben a minimálbér emelkedése okozta. Romániában ugyanis az alkalmazottak több mint 30%-a dolgozik minimálbérért, így a minimálbér növelése erőteljesen meglátszik az átlagos munkaerőköltségek alakulásában is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!