Melyik volt Románia leggazdagabb megyéje és megyeszékhelye tavaly?

2017. május 24. – 18:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Azt is mutatjuk, melyek voltak Románia legnagyobb bevétellel rendelkező községei.

Az elmúlt évben Románia önkormányzatainak összesített bevételei 59,52 milliárd lejt tettek ki, ami 1,9 milliárd lejes csökkenés 2015-höz viszonyítva – derül ki a regionális fejlesztési minisztériumhoz tartozó fiskális és helyi költségvetési politikákkal foglalkozó ügynökség adataiból, amelyet az Analizeeconomice.ro oldal szerzett meg. Az adatokból kiderül, 2009 óta először alakult úgy, hogy csökkentek a megyei tanácsok és a városok, községek, illetve falvak polgármesteri hivatalainak összesített bevételei. Az okok viszont eltérőek: míg 2009-ben a válság kitörése miatt csökkent az önkormányzatok bevétele, addig az elmúlt évben a fiskális könnyítésekkel, az áfakulcs csökkentésével, valamint az európai alapok lehívásának visszaesésével magyarázható az összesített bevételek csökkentése.Ami a kiadási oldalt illeti, hiába csökkent tavaly enyhén a bevételek mértéke a 2015-ös 61,46 milliárdról 59,52 milliárd lejre, az önkormányzatok összesített kiadásai még így is 3,2 milliárd lejes költségvetési többletet mutatnak. Vagyis, a helyi önkormányzatok 2016-ban az 59,52 milliárd lejes összesített bevételükből 56,28 milliárd lejt költöttek el az ügynökség adatai szerint.Az önkormányzatok típusa szerinti felosztásból az derül ki, hogy tavaly a bevételek csökkenése legnagyobb mértékben a megyei tanácsokat érintette. 2015-höz viszonyítva a megyei önkormányzatok bevételei megközelítőleg 1,08 milliárd lejjel csökkentek 12,45 milliárd lejről 11,37 milliárd lejre. A városok és municípiumok bevételeiben már jóval enyhébb, 761 millió lejes volt a visszaesés (30,963 milliárd lejről 30,203 milliárd lejre). A községek esetében az eltérés mindössze 102 millió lej volt, bevételeik 18,051 milliárd lejről 17,949 milliárd lejre csökkentek.

A Iași megyei önkörmányzatnak voltak a legnagyobb bevételei tavaly

Ha csak a megyei tanácsokat vizsgáljuk, akkor a bevételek szintjén az elmúlt évben Iași Megye Tanácsa „teljesített” a legjobban 499 millió lejes bevétellel, szemben a 2015-ös 517 millió lejjel. Iași megyét 486 millió lejes bevétellel a Prahova megyei tanács, 485 millió lejjel a Temes megyei tanács, 442 millió lejjel a Kolozs megyei tanács, 416 millió lejjel pedig a Bihar megyei tanács követi. A legkisebb bevételt az elmúlt évben Kovászna Megye Tanácsa (143 millió lej), Giurgiu (131 millió lej) és Ialomița megyei tanácsa (113 millió lej) valósította meg. Persze azt meg kell jegyezni, hogy a sereghajtók pozíciójában a lakosság alacsonyabb száma is jelentős szerepet játszik.Ha megyei szinten összesítjük a megyében található minden önkormányzat bevételét, beleértve a megyei tanács és a települések bevételeit is, akkor jelentősen változik a helyzet. A rangsor elejére 2,4 milliárd lejes összesített bevétellel Temes megye kerül, második 2,21 milliárd lejjel Kolozs, harmadik 2,14 milliárd lejjel Konstanca, negyedik 2,05 milliárd lejjel Prahova megye. A megyei tanácsok listáját vezető Iași megye ezen a rangsoron csak ötödik, 2,03 milliárd lejjel. A lista végén Tulcea (657 millió lej), Kovászna (600 millió lej) és Ialomița (587 millió lej) megyék foglalnak helyet.

Mely megyeszékhelyeknek voltak a legnagyobb bevételei 2016-ban?

Persze Bukarest messze a leggazdagabb önkormányzattal rendelkezik az országban. A főváros főpolgármesteri hivatala 2016-ban 3,716 milliárd lejből gazdálkodhatott, ami a bevételek szintjén 220 millió lejes növekedés az előző évhez viszonyítva. Ha a fővárosi kerületek polgármesteri hivatalainak bevételeit is hozzászámoljuk ehhez, akkor viszont 8,4 milliárd lejesre duzzadnak a főváros bevételei.A második legnagyobb bevétele Kolozsvárnak volt a romániai városok közül, 934 millió lejjel. Az Emil Boc vezette polgármesteri hivatalnak 100 millió lejjel voltak nagyobbak a bevételei, mint 2015-ben. Temesvár 815 millió lejes bevétellel a harmadik helyet foglalja el, itt viszont csökkentek tavaly az önkormányzat bevételei, 16 millió lejjel. A lista negyedik helyén Konstanca áll 735 millió lejes bevétellel, ötödik Iași 638 millió lejjel, hatodik Brassó 630 millió lejjel.Annak ellenére, hogy azért felsoroljuk a legkisebb bevételekkel rendelkező megyéket is, azt azért itt is meg kell jegyezni, hogy a lista végén levő városoknál a lakosság száma jelentősen hatással van a bevételek mértékére is. Ezért kerülhetett Csíkszereda is Románia egyik legkisebb lakossággal rendelkező megyeszékhelyeként az utolsó három közé 110 millió lejes bevétellel, megelőzve az utolsó előtti Sloboziát (105 millió lej) és a sereghajtó Alexandriát (101 millió lej).

Melyik volt Románia leggazdagabb községe tavaly?

A bevételek alapján Románia tíz leggazdagabb községének listáját is elkészítettük, amelyet az Ilfov megyében található Chiajna vezet 54,7 millió lejes bevétellel. Második helyen Románia legnagyobb községe, a Kolozs megyei Fenes áll 46,2 millió lejes bevétellel, harmadik a Konstanca megyei Valul lui Traian, főként turizmusáról ismert község 38,1 millió lejjel. A jelentős magyar lakosságú megyék közül Maros megyében Marosszetgyörgy (12,9 millió lej), Hargita megyében Korond (13,7 millió lej), Kovászna megyében az ökotelepülés címet megcélzó Szitabodza (13 millió lej), Szatmár megyében Vetés (19,2 millió lej), Bihar megyében Váradszentmárton (21,2 millió lej), Szilágy megyében Szilágykraszna, Temes megyében Nagyősz, Máramaros megyében Kápolnokmonostor, Beszterce-Naszód megyében Borgótiha, míg Fehér megyében Aranyoslepus volt a leggazdagabb község 2016-ban.

Községek Create your own infographics

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!