Indul a kormány induló vállalkozásokat 200 ezer lejjel támogató programja

2017. május 22. – 19:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Start-up Nation vissza nem térítendő támogatást nyújtana vállalkozni vágyóknak. Összefoglaltuk a legfontosabb részleteket, és a legnagyobb kérdőjeleket.

Az utolsó akadály is elhárult a kormány egyik leginkább várt, kis- és közepes vállalkozások létrehozását támogató kezdeményezésének elstartolása elől, miután Klaus Johannis államfő pénteken kihirdette azt a jogszabályt, amely a Start-up Nation programot szabályozza.A programról legelőször januárban beszélt a kormány, ám azóta jelentős módosításokat eszközöltek rajta. Ha röviden akarnánk összefoglalni a program legfontosabb előnyét, akkor mindenképp azt a maximálisan lehívható 200 000 lejes, körülbelül 44 ezer eurós, vissza nem térítendő támogatást kellene kiemelni, amely úgy támogatja kis- és közepes vállalkozások létrehozását, hogy a pályázó vállalkozónak nem kell önrészt vállalnia a költségekből. Részben ez magyarázza a Start-Up Nation iránt tanúsított kiemelkedő figyelmet is, hiszen más támogatási programokkal ellentétben itt az állam nem kéri a vállalkozótól, hogy az indulási költségek egy bizonyos százalékát maga a cégtulajdonos állja. Ebben a programban az indulási költségek 100%-át tulajdonképpen a kormány fizeti. A kifizetések viszont utólag történnek, ami azért a vállalkozók dolgát jelentősen megnehezíti, és a pályázás kockázatait is növeli.A program viszont még el sem kezdődött, de máris felmerültek kérdőjelek a működtetésével kapcsolatban. Egy ilyen nagyszabású kezdeményezés ugyanis jelentős ráfordítást igényel a szakminisztérium részéről is, elég csak a támogatási program működtetéséhez szükséges szakemberi gárdára gondolni. A gondok fő okát az okozta, hogy a KKV-ért és vállalkozói környezetért felelős minisztérium alkalmazottai nem kapnak túl magas fizetést, ami nehézséget okozott az új alkalmazottak felvételénél is. Márpedig a létszám jó szakemberekkel való bővítésére igencsak nagy szükség lett volna egy ekkora összeget és ennyi vállalkozást megmozgató program esetében, erről a Start-up.ro portál írt részletesebben .

Állják minden költséged, csakhogy alapíts egy sikeres vállalkozást?

Ez azért valószínűleg sok esetben nem így lesz, de ez volna a cél. És azért csinálják, mert a kormány képviselői és a szakminisztérium is azt remélik, hogy 10 ezer kis- és közepes vállalkozás létrejöttét, valamint legkevesebb ugyanennyi új munkahely megszületését eredményezheti a program sikeres végrehajtása. A pályázáshoz ugyanis a pályázónak vállalnia kell, hogy legalább egy alkalmazottal köt munkaszerződést, és legalább két évig megtartja a pozíciót. (Itt a szabályozás csak a pozícióra vonatkozik, az alkalmazott lecserélhető.)Óvatosan kell kezelni ugyanakkor az előre nem látható költségeket, amelyek a vállalkozót terhelhetik, és amelyekre a szakértők szerint azért is érdemes különösen figyelni, mert akár a projektek megvalósítását is teljesen megbéníthatja, ha olyan nem várt költségek jelentkeznek, amelyeket a vállalkozó nem tud kifizetni. Ráadásul a kifizetések időben jelentősen elhúzódhatnak, így nagyon könnyen előfordulhat az is, hogy a vállalkozónak végül mégis saját pénzén kell beruházásokat eszközölnie, amire a kormánytól származó finanszírozást csak utólag kaphatja meg. De a kifizetések ilyen szintű késése azért egy meglehetősen negatív forgatókönyvnek tűnik.

Kik pályázhatnak?

A Start-Up Nation programban 2017. január 30. után létrehozott, termelésben (feldolgozóipar), kreatív iparágakban, a szolgáltatói szektorban és a kereskedelemben működő vállalkozások jogosultak pályázni. A vállalkozásoknak emellett egy sor feltételnek is meg kell felelniük, például:

  • nem lehet az állammal, valamint a helyi önkormányzatokkal szemben fennálló tartozásuk,
  • SRL-D (kezdő, korlátolt felelősségű társaság), SRL (Kft.) vagy szövetkezeti jogi formával kell rendelkezzenek,
  • illetve a programban jóváhagyott tevékenységi területek valamelyikén kell működniük.

Fontos részlet ugyanakkor, hogy csak abban az esetben pályázhat egy vállalkozó, ha a pályázáshoz választott tevékenységi terület nem képezte az elmúlt két évben valamely tulajdonában levő vállalat tevékenységi körét. Vagyis nem lehet pályázni olyan területen, ahol a vállalkozónak már volt működő vállalata az elmúlt két évben. Itt a cégek tevékenységének alapító okiratban való meghatározásánál is használt, úgynevezett CAEN kódokat nézik. Csak olyan vállalkozó pályázhat a Start-Up Nation program finanszírozásáért, amelynek a pályázás évében és az azt megelőző évben nem volt élesítve a tulajdonában levő vállalatok valamelyikében az adott pályázási terület CAEN kódja.

Milyen tevékenységi körök esetén pályázhatnak a vállalkozók?

A kormány már jóval korábban publikálta azoknak a tevékenységi köröknek a listáját (CAEN kódokat), amelyek mellett a vállalkozások jogosultak a 200 ezer lejes támogatás megpályázására. A lista rendkívül hosszú , a start-up.ro oldal például viccesen meg is jegyzi a listával kapcsolatban, hogy talán nehezebb olyan vállalkozási ötlettel előállni, amely nem fér bele a tevékenysége alapján a feltételrendszerbe, mint olyannal, ami igen. Arról, hogy milyen tevékenységgel rendelkező vállalatok pályázhatnak, ide kattintva olvashattok .

Milyen ötletek lehetnek a nyerők?

Mivel a programra várhatóan rendkívül nagy lesz a jelentkezők száma, ezért az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen vállalkozási ötletek kaphatnak magas pontszámot a pályázatok értékelésénél. Az elért pontszám elsősorban attól függ, hogy a vállalkozó milyen tevékenységi területen szeretné megvalósítani az ötletét, a pályázatban hány alkalmazott felvételét ígéri, illetve milyen egyéb különleges feltételek teljesítését vállalja.Ahogy azt az alábbi táblázat is összefoglalja, a legmagasabb pontszámot az IT-szektorba (40 pontot) készülő, valamint a termelő (40 pont) vállalatok kapják majd. A kreatív iparágakat célzó vállalkozások 35 pontot, a szolgáltatás nyújtását tervező cégek 25 pontot kapnak a pályázat elbírálásánál. Előnyt élveznek még azok a pályázók, akik úgymond hátrányos helyzetben levő alkalmazottak, például 2012 után végzettek, munkanélküliek vagy fogyatékkal élő személyek felvételét vállalják a leadott dokumentációban. Fontos, 10 pontot érő elbírálási szempont továbbá az is, hogy az elnyert összeg mekkora arányban lesz elköltve felszerelésekre, és 5 pontot ér az, ha a beruházás innovatív jellegű.

Mire lehet elkölteni a legtöbb 200 ezer lejt?

A pályázat kidolgozásánál és az üzleti terv elkészítésénél az egyik legfontosabb kérdés, hogy melyek azok a költségtételek, amelyekkel számolni lehet a támogatási program esetében. Az üzleti tervbe bekerülő minden költségtételnek bele kell esnie a következő költségkategóriák egyikébe: licencek, szoftverek, fizetések (ezeknél fontos megjegyezni, hogy van egy az átlagbér szintjét jelentő korlát is), fűtési- és hűtési berendezések, bútorok, felszerelések, eszközök, szállításra alkalmas járművek, IT-berendezések, bérleti díjak, weboldal készítése, reklámköltségek, vállalkozói készségek fejlesztése, illetve konzultáció. Ilan Laufer , az üzleti környezetért felelős szakminisztérium államtitkára még május elején úgy nyilatkozott, hogy a program legkorábban május végén, június elején startolhat. Azt viszont biztosan lehet tudni, hogy a program elstartolását követően a pályázatok benyújtására mindössze 30 nap áll majd rendelkezésre. A vállalkozók addig is a tevékenységi körök listájának szemlézgetése mellett a szakminisztérium által közzétett modell szerint készítendő üzleti tervhez készíthetik elő az elképzeléseiket bemutató adatokat.

Túl szép, hogy igaz legyen?

Arra a kérdésre viszont, hogy a nyertes vállalkozók mikor kaphatják meg a támogatásként odaítélt összeget, már jóval nehezebb választ adni. Azt már jó előre lehetett tudni, hogy a nyertesek csak részletekben fogják kézhez kapni a pénzt, és ebből ered a program egyik legnagyobb kockázata is. Florin Jianu , kis- és középvállalkozásokért, valamint üzleti környezetért felelő volt miniszter szerint – aki a februári tüntetések után nyújtotta be lemondását – például a pénzek lehívása akár 2020-ig is elhúzódhat, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozhatja a nyertes vállalkozókat.Jianu állítását azzal indokolja, hogy a támogatást szabályozó jogszabály egyik cikkelye szerint a program kifizetései éves szinten történnek, a költségvetésből előirányzott keret alapján. Ezt a Romániai Kis- és Közepes Vállalkozások Országos Tanácsának volt elnöke úgy értelmezi, hogy a kormány megteheti azt is, hogy jelentősen kitolja a kifizetések időpontját, és évekig nem rendel hozzá megfelelő pénzösszeget a költségvetésből. Jianu vészjósló kijelentéseinél azt is figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy egy korábban vállalkozói érdekképviseleti szervezet elnökeként dolgozó szakemberről van szó, aki mostani nyilatkozatával valószínűleg a kormányra szeretett volna kisebb nyomást gyakorolni. Ami talán nem is baj, hiszen ha a kormány és a szaktárca valóban az előzetes elképzelések mentén, a kifizetések komolyabb késése nélkül tudja végigvinni ezt a programot, az rendkívül pozitív hatással lesz a hazai vállalkozói szférára. Aki többet szeretne olvasni a támogatási programról, annak ajánljuk a Start-up.ro portál folyamatosan frissülő anyagát , valamint Bordás Szabolcs hasznos blogbejegyzéseit itt és itt .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!