Navracsics: az EU identitásválságával is magyarázható, hogy egyre több fiatal euroszkeptikus

2017. május 18. – 13:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzeti és a regionális identitást az európai identitás nem helyettesítheti, inkább kiegészítenie kellene – vélte az európai biztos Kolozsváron.

A korábbi gazdasági válsággal, valamint az Európai Unió identitásválságával is magyarázható, hogy egyre több fiatal euroszkeptikussá válik – jelentette ki Navracsics Tibor , az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa azon a Kolozsváron tartott beszélgetésen, amelyen Vasile Pușcaș egyetemi tanárral, Románia EU-csatlakozásának egykori főtárgyalójával válaszoltak a főként fiatalokból álló közönség kérdéseire.Navracsics elmondta, a fiatalok rendkívül érzékenyek az identitás kérdésére, egy élhető verzióját szeretnék az európai identitásnak. Véleménye szerint a nemzeti, illetve regionális identitást az európai identitás nem helyettesítheti, sokkal inkább arra lenne szükség, hogy kiegészítse azt.

Az európai biztos kiemelte, hogy az Európai Unió egyik legfontosabb kihívását jelenti az, hogy megfékezze az európai állampolgárok különböző témákban jelentkező frusztrációját. Ennek érdekében szerveznek ilyen, a kolozsvárihoz is hasonló fórumokat, amelyeknek az a célja, hogy az európaiak hallathassák a hangjukat, a legfelsőbb szintekre is eljuttathassák a véleményüket. Az Európai Uniónak ugyanis nem a piacokról és szabályozásokról, hanem az emberekről kellene szólnia elsősorban – mondta.Kiemelte, az Európai Unió legfontosabb vívmánya nem csak a béke, hanem a gazdasági fellendülés elősegítése is. S bár a közösség a gazdasági együttműködések elősegítése céljával jött létre, ma már sokkal többről szól, és napjaink egyik legfontosabb kihívásának az identitás kérdéskörének kezelését hozta felszínre.Arra a közönség soraiból érkező felvetésre, amely szerint Európában egyre több a radikális és euroszkeptikus fiatal, kijelentette: olyan programokra van szükség, amelyek a fiatalok számára esélyt adnak arra, hogy még jobban rálássanak egy másik ország kultúrájára, valamint új közegekkel ismerkedhessenek meg. Szerinte erre jó lehetőség az Erasmus program, amely egyébként is rendkívül sikeresnek bizonyult. Hozzátette ugyanakkor, hogy a programban eddig „csak” 9 millióan vettek részt, ami nagyon kevés az EU 500 milliós népességéhez viszonyítva.Arra is kitért, hogy az Erasmust, és a hozzá hasonló programokat sokkal elérhetőbbé kell tenni a szegényebb hátterű, kevésbé fejlett régiókból származó fiatalok számára is.Azt is elmondta, hogy további fiatalokat érintő stratégiákra van szükség, főként annak tudatában, hogy vannak olyan országok, ahol a fiatalok munkanélkülisége eléri az 50%-os szintet. Fontos, hogy megoldást találjunk erre a problémára, munkahelyeket hozzunk létre, oktassuk a fiatalokat – mondta.

Meg kell változtatni az európai oktatási rendszert, mert azt látjuk, hogy a fiatalok körében a munkanélküliség rendkívül magas több országban is – jelentette ki. Hozzátette, sokkal gyakorlatiasabb ismeretek és készségek elsajátítására volna szükség, amelyeket a fiatalok a munkaerőpiacon hatékonyabban használhatnának. Ennek érdekében a tagállamokkal közösen olyan direktívákat léptettek életbe, amelyek szerint elsősorban készségorientált oktatást helyezik előtérbe. Az egyik legfontosabb készség elmondása szerint a digitális ismeretek elsajátítása, hiszen ez a mai világban az írástudással ér fel, de a vállalkozói készségek elsajátítására is nagy szükség volna, hiszen egy fenntartható gazdasági fejlődéshez kis- és közepes vállalkozásokra, fiatalok által alapított startupokra van szükség.Elmondta, az úgynevezett agyelszívás kérdése egyre több országot érint, nem csak a kelet-európai, hanem a déli tagállamok számára is nagy kihívást jelent. Navracsics szerint a helyzet kezelésére új poltikákra, európai szintű fellépésre van szükség. Úgy vélte, hogy a regionális, valamint a vidékfejlesztési programok keretében lehetne olyan megoldásokat találni, amely megállíthatná az elvándorlást. Arra a kérdésre válaszolva, hogy Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése után mi lesz az angol nyelv szerepe, Navracsics elmondta, Közép-Kelet-Európában az angol a domináns nyelv, és az is jól illusztrálja az angol nyelv fontosságát, hogy az aktuális fórum is angol nyelven zajlik. Elmondta ugyanakkor, hogy Írországnak és Máltának is az angol az egyik hivatalos nyelve, mellettük pedig Cipruson is az egyik beszélt nyelvnek számít.Az európai biztos nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament úgy döntött, megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben. Úgy fogalmazott, az Európai Parlament az Európai Unió egy másik intézménye, ezért nem szeretné kommentálni a döntést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!