Kolozsvár Románia legvonzóbb városa a Világbank szerint

2017. május 16. – 16:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak 15%-a legszívesebben Kolozsvárra költözne akkor, ha lehetősége lenne a jelenlegi lakhelyéről más hazai városba költözni.

A romániaiak 15%-a legszívesebben Kolozsvárra költözne akkor, ha lehetősége lenne a jelenlegi lakhelye helyett más települést választani – derül ki abból a Világbank által készített tanulmányból, amelyet pénteken mutattak be a BBTE Politika-, Közigazgatás-, és Kommunikációtudományi Karán. A tanulmányból, amelyet egyébként a regionális fejlesztési politikák újragondolásának céljával készítettek, az is kiderül, hogy Kolozsvár elsősorban az életminőségi mutatók miatt vonzó a romániaiak számára. A lista második helyét Temesvár, harmadik helyét pedig Bukarest foglalja el.A kutatás szerint a városok közötti hierarchia felállításánál a legfontosabb figyelembe vett szempontokat az életszínvonal várható szintje mellett a városokban elérhető egészségügyi szolgáltatások színvonala, a munkahelylehetőségek, a felsőoktatási képzés fejlettsége, a dinamikus művészeti és kulturális, valamint az aktív gazdasági környezet adták. A kutatást elvégzők szerint a megkérdezettek emellett azért is helyezték előkelő helyre Kolozsvárt, Temesvárt (14,46%) és Bukarestet (11,88%), mert ezekben a városokban magas hozzáadott értékű iparágak is működnek, mint az IT-szektor vagy a gyógyszeripar.

A kutatás eredményeiből a szakértők szerint egy fontos trendforduló is látszik kirajzolódni. A Világbank szakemberei ugyanis úgy találták, hogy a romániaiak külföldre való költözés helyett már sokkal inkább azt részesítik előnyben, ha belföldön változtatnak lakhelyt. A megkérdezett 1 250 személy 66,5%-a mondta azt, hogy inkább országon belül költözne, 31,25%-a pedig inkább külföldi várost részesítene előnyben költözés esetén.

Hiányoznak a városfejlesztési politikák

A tanulmány készítői arra is rámutatnak, hogy a fővárost leszámítva Kolozsvár végez az első helyen az úgynevezett „mágnes mutatók” szerint is, amelyek a vállalatok egy főre jutó árbevétele, az átlagbér, a diákok száma, valamint az egy főre jutó beruházások szintje mellett határozza meg azt, hogy milyen vonzerővel rendelkezik egy város országon belül a potenciális új lakosok számára.A tanulmány eredményeinek ismertetése után Marcel Ionescu-Heroiu , a Világbank városok fejlesztését kutató szakértője elmondta, a kutatás is azt bizonyítja, hogy a romániai döntéshozókat meg kell győzni arról, hogy életképes városfejlesztési stratégiák mentén gondolkodjanak. Ionescu-Heroiu szerint paradigmaváltásra van szükség a városfejlesztési poltikákakat illetően, hiszen az ország versenyképessége és fejlődése elsősorban a nagyobb városi övezetek jó működésétől függ. Úgy véli, hogy csak jól működő városok esetén működhet jól Románia gazdasága is. A városoknak pedig szerinte azért is fontos, hogy megismerjék azokat a szempontokat, amelyek mentén vonzóvá tudnak válni, mert idővel arra is fel kell készülniük, hogy egymás közt munkahelyeket teremtő befektetésekért versengjenek.A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Romániában működik vidékfejlesztési program, nagy hibának tartja, hogy az országban még soha nem alkalmaztak országos szintű városfejlesztési politikákat. „Míg számos országos szintű infrastrukturális fejlesztési program működik a falvak és községek számára, a városok, metropoliszi övezetek fejlesztését célzó infrastrukturális beruházásokra, övezeti személyszállításra, üzleti infrastruktúra kiépítésére nem léteznek programok” – mondta a Mediafaxnak.Ráadásul a Világbank egy korábbi kutatása szerint a városok fejlesztésére szánt költségvetések növelésére nagy szükség is lenne, hiszen Románia nagyvárosai rendszerint forráshiánnyal küzdenek akkor, amikor beruházásokra lenne szükség. Például a napi szinten körülbelül 50 ezer ingázót fogadó Kolozsvárnak – a Világbank szerint ennyien járnak be munkába és tanulmányaikat végezni a környező településekről naponta a városba – körülbelül 600 millió eurót kell személyszállításra költenie 2030-ig. Összehasonlításképp, a város teljes beruházásokra szánt költségvetése 2016-ban mindössze 75 millió euró volt, de a 2014-es 112 millió eurós rekordbüdzsé is kevésnek tűnik ehhez képest.A Világbank szakértői szerint bár a 2007-2013-as időszakban Románia hét legfontosabb nagyvárosa – Bukarestet nem beleszámolva – összesen 600 millió euró Európai Uniós forrást tudott lehívni a városok közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére, a termelékenység növekedésére, valamint a belföldi migráció elősegítésére, ezek a beruházások jellemzően a nagyvárosok központi zónáit érintették pozitívan, és nem igazán járultak hozzá az úgynevezett metropoliszi övezetek még erőteljesebb integrációjához.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!