Melyik megyében nőtt legjobban az alkalmazottak száma tavaly?

2017. április 26. – 13:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Viszonylag szépen emelkedett az alkalmazottak száma tavaly Romániában, csak az a baj, hogy megint a fejlettebb térségekben van a látványosabb növekedés.

Az elmúlt évben egyetlen megyét leszámítva mindenhol növekedett az alkalmazottak száma Romániában. A központi statisztikai hivatal friss adatai szerint 2016 decemberében 161 ezer fővel több alkalmazottat tartottak számon, mint egy évvel korábban. Az újonnan létrejövő munkahelyek fele, mintegy 80 ezer állás jellemzően a gazdaságilag jól teljesítő, nagy regionális központokban jött létre, mint a főváros és környéke, valamint Temes, Kolozs és Bihar megye. A Ziarul Financiar által is összefoglalt adatok szerint Bukarestben 35 ezerrel, Temes megyében 12 ezerrel, Kolozs megyében majdnem 11 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma egy év alatt. Ha a lakosság számát vesszük figyelembe, akkor kiemelendő, hogy Bihar megyében egy év alatt 8 ezerrel nőtt az alkalmazottak száma.

A jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Beszterce-Naszód megyében 5 431, Máramaros megyében 4 403, Maros megyében 3 384, Szatmár megyében 2 366, Hunyad megyében 1 524, Kovászna megyében 1 309, Hargita megyében 1 238 és Szilágy megyében 913 személlyel nőtt a foglalkoztatottak száma. A pénzügyi és gazdasági lap által megkérdezett szakértők szerint az alkalmazottak számának szép növekedése elsősorban a gyártó és szolgáltató vállalatoknak, azon belül is a külföldi tőkével működő cégeknek köszönhető. Az elemzés rámutat, érdekes módon az alkalmazotti létszám pont azokban a megyékben növekedett legnagyobb mértékben, ahol a vállalatok képviselői és a közvetítő cégek a legnagyobb nehézségekkel találkoznak az elérhető szakképzett munkaerő tekintetében. Az alkalmazottak számának növekedését ennek ellenére azzal magyarázzák, hogy a szegényebb romániai megyékből egyre könnyebb meggyőzni a munkavállalókat arról, hogy a közelben található regionális központokat válasszák, ahol nagyobb a munkaerőhiány, és magasabb a fizetés is.

Még lenne hova nőjön az alkalmazottak száma

A statisztikai hivatal szerint az elmúlt évben az aktív, munkakorú lakosság mindössze 61,6%-a számított foglalkoztatottnak Romániában. Ez az adat azért is elgondolkodtató, mert a statisztikusok becslése tartalmazza a fekete gazdaságban dolgozók számát is, ami rendkívül sokat javít az amúgy nem túl acélos arányon. A Pénzügyi Tanács 2015-ben ugyanis úgy számolt , hogy az országban átlagosan 1,5 millióan mentek munkába minden reggel hivatalos papírok vagy munkakönyv nélkül. Ez a szakértők szerint csak 2015-ben 4 milliárd eurós kárt okozhatott az államháztartásnak. De visszatérve a 2016-os éves adatok vizsgálatához, akárcsak az előző években, az aktív, 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatottsága (69,7%) tavaly is jóval meghaladta a nők foglalkoztatottsági rátáját (53,3%). A lakóhely szerinti megoszlásban viszont nincsenek komolyabb eltérések, a városon élő aktív lakosság 62,6%-a, a vidéki lakosság 60,2%-a foglalkoztatott az adatok szerint.

A statisztikák a veszélyeztetett korcsoportokra is felhívják a figyelmet. A fenti ábrából is kiderül, hogy a fiatalok (15-24 év közöttiek) és a nyugdíj előtt állók (55-64 év közöttiek) esetében mérhető a legalacsonyabb foglalkoztatási arány. Szintén fontos, hogy a képzettségi szint is jelentősen befolyásolja a különböző csoportok foglalkoztatottsági rátáját, míg a felsőoktatási képzésben részesütek 86,2%-a alkalmazva van, addig a középiskolát végzettek 65,2%-a, az alacsony képzettségűeknek pedig mindössze a 41%-a rendelkezik állással.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!