Miért nem keres ugyanannyit egy romániai, mint egy német vagy osztrák?

2017. március 24. – 18:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

És mi kell a felzárkózáshoz, egyáltalán el tudjuk-e érni a nyugati államok életszínvonalát? Bokros Lajos járta körül a témát.

Nem lehet válaszolni arra a kérdésre, hogy Románia emberöltőn belül fel fog-e tudni zárkózni az Európai Unió termelékenységi, gazdasági, jövedelmi, és – ami sok szempontból a legfontosabb – életszínvonalbeli szintjére. Amit viszont a közgazdász, gyakorló gazdaságpolitikus mondhat, hogy ez nem lehetetlen – mondta Bokros Lajos közgazdász, egyetemi tanár (BBTE KGTK és CEU, Budapest), a Világbank korábbi igazgatója, Magyarország volt pénzügyminisztere hétfőn, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Jog-, Közgazdaság- és Társadalomtudományi Szakosztályának szervezésében tartott előadásában, Kolozsváron.A közgazdász szerint a felzárkózás rajtunk múlik. Elsősorban azokon az intézményeken, amelyeket jól-rosszul előállítunk, amelyek olyan hatóerővel rendelkeznek, hogy az egyes ember, a fogyasztó, a termelő, a megtakarító, a befektető, a vállalkozó érdekévé teszik, hogy úgy cselekedjen, ami felzárkózáshoz vezet.„A piacgazdaság és a demokratikus poltikai rendszer keretei között nem az állam állítja elő a jólétet. Nagyon nagy tévedés, hogy sok országban még mindig azt hiszi magáról a kormány, és a társadalom is azt hiszi a kormányról, hogy képes előállítani jólétet. Van szerepe az államnak ebben, de nem közvetlenül az, hogy beruházzon vagy munkahelyeket teremtsen, és egyáltalán nem az, hogy a jólétet netán akaratlagos fizetésemelés vagy nyugdíjemelés ígéretével előállítsa” – mondta Bokros. Hozzátette, a kormánynak sokkal inkább az a szerepe, hogy olyan feltételeket teremtsen, olyan gazdasági intézményeket, olyan adórendszert, oktatási rendszert és közigazgatást, hogy az államnak az így megfogalmazott keretei közepette

a vállalkozók és befektetők saját érdekükben beruháznak, munkahelyet teremtenek, és így jólétet hoznak létre.

„Populista politikusok manapság úgy gondolják, hogy csak az akaraton múlik, az állam megteremtheti a jólétet. Az ilyenfajta törekvésnek általában az lesz a vége, hogy nem jön létre jólét, megbukik a populista politika, csak az a baj, hogy közben tíz évvel öregebbek lettünk. Nem mindegy, hogy hányszor próbáljuk ki a rossz utat” – mondta Bokros.

A közgazdász szerint ugyanígy az is téves képzet, hogy egy zárt gazdaság tud jólétet teremteni. Ez azért is érdekes kérdés Bokros szerint, mert manapság több politikus is úgy gondolja, hogy a bezárkózó, elszigetelő gazdaság, amelyben az államnak nagyobb a szerepe és a hatékonysága, jobban tud jólétet előállítani. A közgazdász szerint azonban, ha az elmúlt pár évszázad gazdaságtörténetét elemezzük, világossá válik, hogy nincs fejlett és egyúttal zárt gazdaság is.Persze voltak kísérletek, 1989 előtt Románia, vagy Kína az 1979-es nyitás előtt próbálkozott a zárt gazdasági rendszerrel. A közgazdász szerint viszont történelmi sikerhez vezetett az, amikor a kínai kommunista párt úgy göndött, hogy a nyitott gazdaság útját választja, és ahelyett, hogy elszigetelné, minél jobban beépíti Kínát a piacgazdaságba. Kína azért is a legjobb példa szerinte, mert az ország a nyitás előtti három évtizedhez képest, amikor a zárt gazdasági modell gyakorlatilag konzerválta az országban levő szegénységet, mára páratlan gazdasági siker eredményeként a közepesen fejlett országok körébe jutott.

A nyitottság ugyan szükséges, de nem elégséges feltétele a felzárkózásnak

– mondta a közgazdász, aki szerint Románia ebből a szempontból ugyanúgy félúton van, mint számos más gazdaság. A nyitottság ellenére viszont Romániának olyan időszakban is volt része, amikor felzárkózás helyett inkább a leszakadás jellemezte a gazdaság teljesítményét. Bokros szerint ez a piacgazdaság tulajdonságaiból, a teljesítmény hullámzásaiból is következik, amikor egyik évben gyorsan nő a gazdaság, másik évben még gyorsabban, majd a válság beköszöntével nem csupán lassul a gazdaság, hanem hanyatlik, csökken az export, látványosan csökken a beruházás, és a lakosság szegényebb lesz. „Ez a ciklikus fejlődés bele van programozva a kapitalista piacgazdaság természetébe. Ezen nem tudunk változtatni, nincs tökéletes, ideális gazdaság” – mondta Bokros.

Mit tehet a kormány a gazdaság teljesítményének hullámzása ellen?

„A kormány két dolgot tehet a gazdasági ciklikusság negatív hatásai ellen. Az egyik, hogy csökkentenie kell a hullámzás mértékét. Olyan gazdaságpolitikát kell folytatnia, hogy a gazdasági fellendülés ne legyen túl magas. Ez elsőre hülyeségnek hangzik, de ha túl nagy a növekedés, akkor fenntarthatatlan, pénzügyileg egyensúlytalan buborékok jönnek létre, és akkor nyílván a bukás is nagyon nagy lesz. Nem jó egyik évben 7%-kal növekedni, másik évben 7%-kal csökkenni” – utalt a közgazdász Románia 2008 és 2009 közötti gazdasági teljesítményére. Hozzátette: „Már rögtön a felzárkózás elején utat tévesztettünk, amikor egy túlfűtött gazdaság hűtése nem sikerült, és túl mélyre zuhantunk a szakadékba. A kettő összefügg, minél nagyobb az egyensúlytalanság akkor, amikor nagy növekedés van, annál nagyobb lesz a zuhanás” – magyarázta.A közgazdász szerint ez a fajta úttévesztés azért is különösen fájó, mert felzárkózás alatt valójában tartós, magas színvonalú növekedést értünk. Ahhoz ugyanis, hogy felzárkózzunk az életszínvonalban is, akár 25-30 évig arra lenne szükség, hogy magasabb ütemű növekedést érjünk el, mint a nyugat-európai országok Bokros szerint.„Sokan felhozzák, hogy ugyanannyit, ugyanolyan keményen dolgoznak, mint egy német, vagy egy osztrák, mégis negyed annyit se keresnek. Nem becsülöm le a dolog erkölcsi oldalát, de a szigorú objektív valóság kemény összefüggései azt üzenik, hogy valami oka kell legyen annak, hogy Romániában a bérek alacsonyabbak. A legfontosabb tényező, amit a közgazdász az okok között kutakodva megtalál az, hogy bizony a romániai munkaerő messze nem olyan hatékony és termelékeny, mint a német vagy az osztrák. A közgazdaságtudomány már régen megállapította azt a nagyon fontos összefüggést, hogy

a munkabérek nem az árakkal, hanem a termelékenységgel tartanak párhuzamot.”

Bokros szerint ezért nem lehet feltétlenül a fizetések felzárkóztatásáról beszélni addig, amíg Románia nem tud ugyanolyan termelékenységet és hatékonyságot bemutatni, mint a nyugati országok. Ehhez viszont gazdasági növekedésre van szükség, amelyet hosszabb távon nem a kormány keresletet bővítő gazdaságpolitikája, hanem a termelő beruházások határoznak meg. A termelő beruházások azért nagyon fontosak, mert behozzák a technológiai lemaradást, hatékonyabbá teszik a termelést, és a munkabérek növekedéséhez vezetnek.„A lemaradásunk egyik legfontosabb oka az, hogy Romániában elégtelenek a beruházások. Az elégtelen nem csupán mennyiségileg, hanem minőségileg is értendő. Nagyon sok ország van, amely hihetetlen mennyiségű beruházást hajt végre, mégse növekszik, mert a beruházásai hatékonytalanok. Arra van szükség, hogy a piacgazdaság szereplői saját érdekükben valónak tartsák, hogy hatékony beruházásokat hajtsanak végre” – mondta Bokros.

Ehhez mit tehet a kormány? Csináljon jó gazdaságpoltikát?

Bokros szerint élesen meg kell különböztetni a gazdaságpoltikát és az intézményépítést, ami általában szerkezeti reformokat igényel. A gazdaságpoltikának három összetevője van:

  • a pénzpoltika (a jegybank szerepköre),
  • a költségvetési politika (nehéz kijelölni egy meghatározó intézményt, talán a pénzügyminisztérium az egyik legfontosabb szereplő, viszont a parlament és a kormány jóváhagyása nélkül nincs költségvetés),
  • és a sokat vitatott jövedelempoltika (Bokros szerint bár sokan a jövedelempoltikát nem tartják gazdaságpoltikai elemnek, de a napi tapasztalat azt mutatja, hogy a kormányok igenis hozzányúlnak a jövedelmekhez).

„A kormány mindig gondol valamit a jövedelmekről, és nem csak a bérekről, hanem a szociális támogatásokról, a családi pótlékról, és mindig van elképzelése arról is, hogy mennyivel emelkedjenek a nyugdíjak. És ez nem baj, legyen a kormánynak véleménye arról, hogy hogyan tudnak emelkedni a bérek. A jó és rossz jövedelempoltika közötti különbség nem abban rejlik, hogy egyik kormánynak van, és a másiknak nincs, hanem abban, hogy egyiknek észszerű, és a másiknak észszerűtlen” – mondta Bokros. Hozzátette, két héttel ezelőtt a román munkaügyi miniszternek köszönhetően láttunk olyan példát, hogy mit jelent az észszerűtlen jövedelempolitika, amikor bejelentette, hogy négy év alatt duplájára emelkednek a fizetések és a nyugdíjak Romániában, anélkül, hogy a termelékenység változásáról is beszélt volna.Bokros szerint fontos arra is figyelni, hogy nagyon sok vállalkozó nem tudja kigazdálkodni azt a többletpénzt, amit a kormány „poltikai cukorkaosztogatás” céljával meghatároz nekik. Komoly veszélye van annak, hogy az eszetlen béremelés következményeként rengeteg vállalat tönkremegy, és így az közvetett módon a munkanélküliséget fokozza, vagy ha nem, a feketegazdaságot növeli, mert a KKV-k elsősorban az adókon tudnak megtakarítani.„A gazdaságpolitika egy kevéssé hatékony eszköz arra, hogy közvetlenül jólétet hozzon létre. Nem jó vele szemben túl magasra tenni a mércét. A gazdaságpoltikával szemben az első követelmény, hogy ne ártson, ne tegye tönkre a gazdaságot” – mondta Bokros, aki szerint mindenképpen elkerülendő, hogy a gazdasági növekedést úgynevezett mesterséges fogyasztásösztönző intézkedésekkel próbálják rövid távon fokozni. „Nem rövid távon kell ösztönözni a növekedést, hanem hosszú távon, tartósan, egyensúlyozó módon” – tette hozzá.Bokros azt is kiemelte, hogy nem szabad különbséget tenni a külföldi és belföldi beruházások között. „Tévhit, hogy az egyik a másik rovására alakul. Azt szoktuk mondani játékelméleti megközelítésben, hogy a gazdaság nem egy zéró összegű játék. Vagy mindenki nyer, vagy mindenki veszít, természetesen eltérő mértékben. Az a feladat, hogy mindig maradjunk valamelyest a pozitív tartományban, nem kiugróan egyik évben sem, de harminc évig tartósan” – magyarázta.A közgazdász szerint Romániának nagyjából az uniós átlagot 1,5-2 százalékponttal meghaladó növekedésre van szüksége ahhoz, hogy megközelítőleg 2050-re a felzárkózást befejezhesse. Azt is kiemelte, hogy Románia azért is nehezen tudna nagyobb ütemű felzárkózásra kapcsolni, mert nem tud 7-8%-os növekedést felmutatni. „Ha a világ minden beruházója is ide szeretne jönni, azzal szembesülne, hogy semmi nincs előkészítve a befektetésekhez. Nincs megfelelően előkészített infrastruktúra, jogi szabályozás, sok a baj az igazságszolgáltatással, de ami a legfontosabb, nincs elegendő szakképzett munkaerő. Ez visszavezet bennünket oda, hogy nem gazdaságpoltikára, hanem szerkezeti reformokra, intézményépítésre, jó minőségű oktatásra van szükség” – mondta Bokros.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!