Létszámcsökkentésre lesz szükség Hargita megye tanácsánál a bérnövelések miatt

2017. március 15. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Borboly Csaba megyei tanácselnök megkeresésünkre elmondta, az eddigi 240 fős létszám 215-re fog csökkenni.

Hargita megye tanácsa hétfőn szavazta meg a megye 2017-es költségvetését, amely szerint idén kevesebb pénzből gazdálkodhat a tanács, mint az előző évben. A megyei büdzsé elfogadásakor Borboly Csaba megyei tanácselnök arról is beszélt, hogy a béremelések problémát okoznak a hivatalnak, és az is elképzelhető, hogy csak elbocsátások árán tudják biztosítani a közalkalmazottak számára a megemelt béreket. Borboly a Transindex megkeresésére elmondta, valóban kénytelenek csökkenteni az alkalmazottak számát, de abban reménykednek, hogy a kisebb létszám inkább „természetes úton” alakul ki. „A múlt évben az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az azonos besorolású fizetéseket egységesíteni kell, ez a döntés a helyi közigazgatás alkalmazottaira is vonatkozik. Ennek következtében nőtt a béralapunk, és elsősorban emiatt kellett meghoznunk a döntést. A saját hivatali szerkezet tekintetében csökkentést fogadtunk el. Ez azt jelenti, hogy eddig 240 fős volt a hivatali tisztséglajstrom, ezt lecsökkentjük 215-re” – mondta a Hargita megyei tanács vezetője.

A leépítés fogja érinteni a teljes hivatali szerkezetet

– válaszolta Borboly arra a kérdésünkre, hogy mely területeket fogja érinteni az alkalmazottak számának csökkenése. A béremelésekkel kapcsolatban elmondta, aki a hivatalnál nem kezdő alkalmazott, annak a fizetése az átlagbérhez fog közeledni, vagy azt meghaladhatja. Arra is kitért, hogy a jövőben várhatóan nagyobb volumenű munkát kell felvállalniuk a megyei tanács munkatársainak. „Szeretnénk csökkenteni a reakcióidőt, vagyis azt, hogy milyen gyorsan végződik el egy feladat. Sajátos belső feladatkövető rendszerekkel tudjuk az elvégzett feladatokat mérni, a beruházásokat is beleértve minden területre van egy informatikai rendszerünk, amelyen keresztül követni tudjuk a teljesítményt” – mondta Borboly.

Csökkenni fog a létszám, de szeretnék, ha nem lenne szükség elbocsátásokra

„Én nem szeretnék senkit sem elbocsátani. Azt gondolom, hogy természetes módon fog kialakulni a munkaközösség. Itt arra gondolok, hogy valószínűleg lesznek olyan munkatársak, akik nem kívánnak emelt bérért többet dolgozni, és önként fognak távozni. Elbocsátások helyett én inkább egy ilyen pozitív forgatókönyvben hiszek” – mondta Borboly.A megyei tanács elnöke kiemelte, hogy az elmúlt kilenc évben még egyetlen embert sem bocsátottak el, inkább az alacsony munkabérek és a rengeteg munka miatt hagyták el a hivatalt az alkalmazottak. Kérdésünkre, hogy a kormány bérnövelő intézkedései nélkül a létszám csökkentése mellett döntöttek volna-e, Borboly azt mondta, hogy akkor valószínűleg maradtak volna a régi szerkezetben, az alkalmazottak jelenlegi száma mellett.A Hargita megyei tanács elnöke ennek ellenére is azt mondja, hogy a bérnövelő intézkedéseknek inkább pozitív hatása lesz, de véleménye szerint a munkaadók aggodalmai is jogosak, hiszen rendkívül nehéz a megnövekedett költségek mellett megtartani az alkalmazottakat. „Mi a megyei tanácsnál perspektívát próbáltunk nyújtani az alkalmazottaink számára. Azt mondtuk, hogy a nálunk 1-2 évet eredményesen dolgozó fiatalok olyan tudásra tesznek szert, valamint olyan kapcsolatrendszert alakítanak ki, hogy megéri számukra alacsonyabb bérért nálunk dolgozni” – mondta Borboly.Borboly szerint annak ellenére is, hogy létszámcsökkentésre kényszerülnek emiatt, örvendetes, hogy normalizálódik a közigazgatásban dolgozók munkabére, mert „ma Romániában ezen a területen dolgozni, olyan hivatalokban, ahol van is munka, nehéz, és rendkívül nagy felelősséggel jár”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!