Létszámcsökkentésre lesz szükség Hargita megye tanácsánál a bérnövelések miatt

2017. március 15. – 18:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Borboly Csaba megyei tanácselnök megkeresésünkre elmondta, az eddigi 240 fős létszám 215-re fog csökkenni.

Hargita megye tanácsa hétfőn szavazta meg a megye 2017-es költségvetését, amely szerint idén kevesebb pénzből gazdálkodhat a tanács, mint az előző évben. A megyei büdzsé elfogadásakor Borboly Csaba megyei tanácselnök arról is beszélt, hogy a béremelések problémát okoznak a hivatalnak, és az is elképzelhető, hogy csak elbocsátások árán tudják biztosítani a közalkalmazottak számára a megemelt béreket. Borboly a Transindex megkeresésére elmondta, valóban kénytelenek csökkenteni az alkalmazottak számát, de abban reménykednek, hogy a kisebb létszám inkább „természetes úton” alakul ki. „A múlt évben az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az azonos besorolású fizetéseket egységesíteni kell, ez a döntés a helyi közigazgatás alkalmazottaira is vonatkozik. Ennek következtében nőtt a béralapunk, és elsősorban emiatt kellett meghoznunk a döntést. A saját hivatali szerkezet tekintetében csökkentést fogadtunk el. Ez azt jelenti, hogy eddig 240 fős volt a hivatali tisztséglajstrom, ezt lecsökkentjük 215-re” – mondta a Hargita megyei tanács vezetője.

A leépítés fogja érinteni a teljes hivatali szerkezetet

– válaszolta Borboly arra a kérdésünkre, hogy mely területeket fogja érinteni az alkalmazottak számának csökkenése. A béremelésekkel kapcsolatban elmondta, aki a hivatalnál nem kezdő alkalmazott, annak a fizetése az átlagbérhez fog közeledni, vagy azt meghaladhatja. Arra is kitért, hogy a jövőben várhatóan nagyobb volumenű munkát kell felvállalniuk a megyei tanács munkatársainak. „Szeretnénk csökkenteni a reakcióidőt, vagyis azt, hogy milyen gyorsan végződik el egy feladat. Sajátos belső feladatkövető rendszerekkel tudjuk az elvégzett feladatokat mérni, a beruházásokat is beleértve minden területre van egy informatikai rendszerünk, amelyen keresztül követni tudjuk a teljesítményt” – mondta Borboly.

Csökkenni fog a létszám, de szeretnék, ha nem lenne szükség elbocsátásokra

„Én nem szeretnék senkit sem elbocsátani. Azt gondolom, hogy természetes módon fog kialakulni a munkaközösség. Itt arra gondolok, hogy valószínűleg lesznek olyan munkatársak, akik nem kívánnak emelt bérért többet dolgozni, és önként fognak távozni. Elbocsátások helyett én inkább egy ilyen pozitív forgatókönyvben hiszek” – mondta Borboly.A megyei tanács elnöke kiemelte, hogy az elmúlt kilenc évben még egyetlen embert sem bocsátottak el, inkább az alacsony munkabérek és a rengeteg munka miatt hagyták el a hivatalt az alkalmazottak. Kérdésünkre, hogy a kormány bérnövelő intézkedései nélkül a létszám csökkentése mellett döntöttek volna-e, Borboly azt mondta, hogy akkor valószínűleg maradtak volna a régi szerkezetben, az alkalmazottak jelenlegi száma mellett.A Hargita megyei tanács elnöke ennek ellenére is azt mondja, hogy a bérnövelő intézkedéseknek inkább pozitív hatása lesz, de véleménye szerint a munkaadók aggodalmai is jogosak, hiszen rendkívül nehéz a megnövekedett költségek mellett megtartani az alkalmazottakat. „Mi a megyei tanácsnál perspektívát próbáltunk nyújtani az alkalmazottaink számára. Azt mondtuk, hogy a nálunk 1-2 évet eredményesen dolgozó fiatalok olyan tudásra tesznek szert, valamint olyan kapcsolatrendszert alakítanak ki, hogy megéri számukra alacsonyabb bérért nálunk dolgozni” – mondta Borboly.Borboly szerint annak ellenére is, hogy létszámcsökkentésre kényszerülnek emiatt, örvendetes, hogy normalizálódik a közigazgatásban dolgozók munkabére, mert „ma Romániában ezen a területen dolgozni, olyan hivatalokban, ahol van is munka, nehéz, és rendkívül nagy felelősséggel jár”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!