Mennyibe kerül a cégalapítás februártól?

2017. február 15. – 11:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ettől a hónaptól jelentősen csökkentek a cégalapítási költségek. Milyen díjakat és illetékeket töröltek el, és milyen megmaradt kiadásokkal kell számolni?

Ettől a hónaptól egy vállalat alapítási költsége tízszer kerül kevesebbe Romániában, köszönhetően annak, hogy január elején végül kihirdették a 102 nem adójellegű illeték eltörléséről szóló jogszabályt. Míg januárban egy korlátolt felelősségű társaság létrehozása még 380 lejbe került, több illeték eltörlésének is köszönhetően február 1-től mindössze a Hivatalos Közlönyben való megjelenésért fizetendő 31,5 lejes díjat kell kifizetnie egy alapítónak. Az intézkedéstől a kormány azt várja, hogy az államháztartásnak amúgy elenyésző bevételeket jelentő illetékek eltörlése megkönnyíti a romániai vállalatalapítást, valamint erősíteni fogja a kis- és középvállalati szektort az, hogy a tulajdonosoknak ezentúl a Kft. létrehozásnál befizetendő 200 lejes jegyzett tőke lesz a legnagyobb kiadása.

Create your own infographics

A Capital összefoglalója szerint, ha minden leadandó dokumentum rendben van, akkor Romániában legkevesebb három napba kerül a cégalapítás. Bár a vállalatok bejegyzésének menete az elmúlt időszakban nem sokat változott, alább a vállalatalapítás lépéseinek összefoglalása mellett mutatjuk, milyen direkt és indirekt költségei maradtak a cégalapításnak Romániában a díjak és illetékek eltörlése után.

1.

Már rögtön az első lépést érinti az illetékek eltörlése. Vállalatalapításnál ugyanis először arra kérik az alapítót, hogy válasszon három különböző nevet az újonnan létrehozandó vállalatnak, azt pedig az Országos Cégbíróságnál (Oficiul Național al Registrului Comerțului, ONRC) egy úgynevezett foglalási kérelem benyújtásával rögzítse. A foglalási kérelem tulajdonképpen egy formanyomtatvány, amelyet az intézménynél is lehet kérni, de letölthető az onrc.ro honlapról is. A három név rögzítésének díja korábban 72 lej volt, februártól viszont ezt a díjat eltörölték.A cég megnevezéseit tartalmazó dokumentumot egyébként a foglalási kérelem leadását követően elvileg egy órán belül ki kellene bocsátania a Cégbíróságnak. A vállalat nevének foglalásáról érdemes tudni, hogy a dokumentum kibocsátását követően három hónapig érvényes, amennyiben a vállalat bejegyzése nem valósul meg, a kérelmet újra le kell adni.A már foglalt cégnevekről egyébként a Cégbíróság honlapján is lehet találni listát. Ugyanitt online is lehet regisztrálni a három választott megnevezést abban az esetben, ha az alapító létrehoz egy online felhasználót, és rendelkezik elektronikus aláírással.

2.

Második lépésben a vállalat székhelye kerül meghatározásra, amelyhez egy tulajdonjogot tanúsító okirat, egy bérleti szerződés, vagy egy ingatlanlízing-szerződés, illetve a szomszédok hozzájárulása szükséges. Amennyiben a vállalat alapítója egy saját tulajdonában álló ingatlanba helyezné a cég székhelyét, ahhoz helyzettől függően az adás-vételi szerződés, az ingatlan örökléséről szóló igazolás, illetve bármilyen más tulajdonjog átruházásról szóló szerződés bemutatása szükséges. Amennyiben a cég székhelye egy bérelt ingatlanban kerül bejelentésre, akkor ahhoz a bérleti szerződésre lesz szükség. A székhellyel kapcsolatos dokumentum leadásához újabb indirekt vállalatalapítási költsége kötődik a tulajdonosnak, ugyanis akár tulajdonjogot tanúsító okiratról, akár bérleti szerződésről legyen szó, azt közjegyző által hitelesített másolatkéntt kell a vállalatalapításhoz szükséges dokumentumok közé csatolni. A hitelesített másolat elkészítésénél keletkező költségekről nem igazán érdemes becslésekbe bocsátkozni, körülbelül 100 lejbe kerülhet, viszont ez közjegyzőként jelentősen változhat.Amennyiben egyik előbb említett opció sem optimális, székhelyválasztásnál további lehetőség lehet, ha az alapító egy olyan ügyvédi irodához helyezi a cég székhelyét, amely nyújt ilyen jellegű szolgáltatásokat. A Capital szerint az ügyvédi irodák évente körülbelül 500 és 900 lej közötti összeget kérnek a vállalat „befogadásáért”, mivel azonban ez inkább a működéssel kapcsolatos költség, ezt nem vesszük az alapítási költségek közé, csak megemlítjük.

3.

Következő lépésben a vállalat alapító okiratának kidolgozása történik. Ezt is egyre több vállalatalapító bízza vállalatalapítási szolgáltatásokat is nyújtó ügyvédi irodákra, az alapító okirat ugyanis olyan a vállalat működése szempontjából fontos részleteket is pontosít, hogy mi a cég működésének célja, profilja, illetve milyen kötelezettségei, illetve jogai vannak a tulajdonosoknak veszteség, valamint nyereség felhalmozása esetén.

4.

A legmagasabb költséget a jegyzett tőke bankba történő befizetése jelenti a korlátolt felelősségű társaságok esetében. A Kft. alapításnál legkevesebb 200 lejes jegyzett tőke befizetéséhez az immár ingyenesen kiváltható foglalási kérelem eredeti példányának felmutatására van szükség.

5.

A jegyzett tőke befizetését igazoló nyugta eredeti példánya mellett még néhány nyilatkozatra is szükség van a Cégbíróságnál leadandó dossziéhoz, ezeket az ONRC oldaláról tölthetitek le. Az iratcsomó leadásánál már nincs szükség a 250 lejes regisztrációs díj befizetésére, de a 4,5 lejes fizetésképtelenségi eljárásokat megjelenítő hírlevél, valamint 22,5 lejes, a Cégbíróság működését biztosító alaphoz való illeték befizetésének kötelezettségét is törölték.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!