Az erdélyi srác, aki a LEGO figuráit tervezi

2016. október 19. – 16:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sanszos, hogy ha kedveled, sőt, gyűjtöd a LEGO-t, van a gyűjteményedben néhány olyan figura, amit Paul Constantin Ţurcanu tervezett.

Paul Constantin Ţurcanu Kolozsváron, a Művészeti és Formatervezési Egyetemen (Universitatea de Artă și Design) végzett, és digitális grafikára szakosodott. Hat évig dolgozott különböző erdélyi cégeknek, majd egyik barátja arról értesítette, hogy designert keresnek a LEGO-nál. Annak ellenére, hogy a világ minden sarkából 100-nál is több profi jelentkezett, Paul bekerült a szűkebb 10-es körbe, majd egy billundi workshopra hívták, ahol eldőlt, felveszik. A dániai Billund a LEGO-birodalom fővárosa, itt indult a LEGO globálissá váló története. Paul kezdetben Star Wars minifigurákat tervezett, aztán más területeket is kipróbált. Az ő munkája a Ghostbusters Firehouse Headquarters (75827) szett minifigura készletének oroszlnrésze, de az Angry Birds is.

Munkáit a jövőre moziba kerülő The LEGO Batman Movie-ban is láthatjuk, majd a The LEGO Movie 2-ben is, ami várhatóan 2019-ben jön ki. De hiába faggattuk, nem árulhatta el, hogy a 2019-es filmben is szerepel-e az excentrikusan arisztokrata unikornis cica, Unikitty.A Dániában dolgozó Paul a CleverToys.ro (www.clevertoys.ro) meghívására járt Kolozsváron. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

A LEGO sok mindent jelent, logosztikát, marketinget stb., de mindenek felett designt. Így a LEGO designcsapata hatalmas figyelemmel van összeválogatva. Hogy nézett ki a rekrutálási folyamat?

– Amikor designer rekrutálás van a LEGO-nál, nem csak a jelentkezők tehetségét mérik fel, hanem fontos számukra a leendő munkatársuk személyisége is. Ami az általam kreált vizsgatervet illeti, azt értékelték, hogy hatékony megoldásokat találtam, és a grafikáimon megőriztem a tiszta vonalvezetést. Másrészt az interjúk egy része arról szólt, hogy felmérjék, mennyire vagyok együttműködő, és mennyire tudok integrálódni a csapatba. Nagyon fontos, hogy a kreativitáson túl légy nagyon nyitott, és komunikálj jól.

Hogy állnak fel a LEGO design csapatok?

– A grafikai csapatot egy menedzser irányítja, ő fogja össze, nála van a döntés. Ő dönti el, hogy ki milyen projekten dolgozik. De jelezhetem, ha mondjuk szeretnék kipróbálni valami mást, mert van rá lehetőség. A vezető megnézi, mi van terítéken, kivel vagyok kompatibilis, és adott esetben kioszt egy más típusú projektbe. A LEGO Star Wars grafikáit 2-3 designer viszi. Ők készítik a minifigura terveket és a matricákat. Egy másik csapat állítja össze a modelleket. Az úgynevezett creative lead felel azért, hogy a projekt kompakt maradjon. Általában egy személy fejezi be az elkezdett munkát, de gyakran előfordul, hogy többen bekapcsolódnak. Előfordulhat az is, hogy más készíti a vázlatot, és más dolgozza ki.

Jellemző módon miből áll a te munkád?

– Nagyon egyszerűen megfogalmazva: figurákat és matricákat tervezek. A szereplők, amik bekerülnek egy szettbe, a creative lead által megfogalmazott brief alapján körvonalazódnak. Ha egy licences szettről van szó, mint amilyen a Star Wars, fontos az ottani kollegák véleménye is, mert övék a végső szó. A brief alapján vázlatokat készítek, leginkább papírra. Ha ezek elfogadásra kerülnek, elkezdünk dolgozni rajtuk, teszteket nyomtatunk, és ha az eredmény megfelelő, elkezdjük a nyomtatást. Nagyon sokat tesztelünk gyerekekkel – ez többnyire a termékek fejlesztése alatt történik. Ilyenkor a modellek stabilitását vizsgáljuk, és persze azt is, hogy bejön-e a gyerekeknek az új játék.

Biztos van valamiféle stílus kézikönyvetek...

– Körülbelül 200 oldalas, és mindenféle szabályokat tartalmaz. Csak így tudjuk fenntartani a LEGO univerzum következetességét. A LEGO tudniillik egy univerzum több aluniverzummal, de mindenhol éri a vége a hosszát.

Tudnál mondani egy példát ilyen alapszabályra?

– Mondok egy nagyon kézenfekvőt: a klasszikus figurák „bőrszíne” sárga, de a Star Wars figurák esetében ez meg kell közelítse az emberi szereplő bőrszínét. Más szabály: nem lehet két különféle bőrszíne ugyanannak a figurának...

Akármilyen komplex is a LEGO világ, mint művészt, korlátoz. Hogy éled ezt meg?

– Általában, amikor korlátokba ütközöl, kreatívabbá válsz, mert arra kényszerülsz, hogy megoldásokat találj. Nem könnyű a LEGO logikában dogozni, és mindent megtartani nagyon egyszerűnek. A gyerekek szeretik a részleteket, a felnőtt rajongók nosztalgikusabbak, ők a klasszikus egyszerűséget kedvelik. Egy középutat kell találni, hogy maradjanak meg a részletek, de a nagyon komplex dolgokat egyszerű designnyelvben oldd fel. És ez az, ami folyamatosan motiválni tud. Persze művészként a napi munkámon kívül is dolgozom, egész más dolgokban utazom, mint a LEGO. De ez nem azért van, mert egy pillanatig is unnám a LEGO-t, csak néha ki kell próbálnom mást is.

A területeden mi számít innovációnak?

– Például számos, már meglévő Star Wars figurát kellett újraterveznem. Az X-Wing pilóta korábbi szettekben is jelen volt, és a maga nemében tökéletes volt, de újra ki kellett taláni.

Az utóbbi időben számos új arckifejezés jelent meg a LEGO figurákon. Ez is szabályozva van, hogy mit lehet és mit nem?

– Ami szabályozott, hogy a szemek ugyanott kell legyenek, igaz, van kevés kivétel is. Egyébként az arckifejezések nincsenek szabályozva. Téma volt, hogy a LEGO figurák elkezdtek idegesek lenni, sőt szomorúak, de hát ezek is emberi érzelmek végülis. A LEGO univerzum olyan hatalmas, hogy lenni kell bennük rossz közérzetű szörnyeknek is. Nem igazán tervezhetsz szellemet úgy, hogy boldog legyen az arckifejezése. De az alapszabály az, hogy a karaktereknek pozitívaknak kell lenniük. Lehetőség szerint viszont elkerüljük az agresszív szereplőket.

Milyen a LEGO, mint alkalmazó?

– A LEGO szabadságot nyújt és pártolja a kreativitást. Rendkívül nyitottak, és támogatják a benned lévő művészt. A munkaközeg nagyon nyitott, bárkivel könnyen szóba állhatsz. Úgy is mondhatnám, hogy olyan, mint egy nagy család. Lehet, különösen hangzik, de végülis erről van szó.

És mi történik akkor, ha nem tartjátok a határidőket?

– Nem találkoztam még hasonló esettel. Igaz, nagyon gyakran beugrunk, hogy segítsük egymást. Tudjuk, milyen nagyon várják a gyerekek az új szetteket, és felelősséget érzünk emiatt. Amúgy a munka szervezett, jól strukturált, egy projekt foyamán több határidő is van, így nem reménytelen a végleges határidő betartása.

Volt eset arra, hogy valaki összeférhetetlenség miatt hagyja el a csapatot?

– Elég jól vagyunk összeválogatva, fluktuáció egyáltalán nincs. Olyan volt, hogy sok év múlva valaki elment a csapatból, de ennek magánéleti okai voltak, nem a munkájával volt kapcsolatban. A HR nagyon figyel arra, hogy tanuljon a hibákból, és ez látszik is. Az én szempontomból – és gondolom, sokan vélik ugyanezt – a LEGO remek munkáltató.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!