Amit a H&M művelt, az nem egyszerű piacfoglalás, hanem villámháború

2016. augusztus 16. – 17:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU-hoz való csatlakozás után a nyugati ruhakereskedők valósággal elözönlötték Romániát. A svédek későn érkeztek, mégis elképesztő gyorsasággal törtek az élre.

Míg a világ más pontjain a ruhakereskedelem alakulása meglehetősen komótosnak mondható – a megszokott áruházláncok megszokott küzdelmeit hozták az elmúlt évek –, addig Romániában a válságot követően egy villámháborúnak lehettünk tanúi. Ennek egyértelmű győztese a H&M, a svéd vállalat valósággal letarolta a romániai ruhapiacot, mindössze három év alatt a legerősebb hazai divatmárkává vált – áll az Euromonitor egyik friss, a romániai ruhakereskedelmi tendenciákat összefoglaló elemzésében.A svéd divatáruház 2011-ben lépett be a román piacra. Már a H&M megérkezése is elég meggyőzőnek bizonyult, a vállalat romániai működésének első évében már az ötödik legjelentősebb hazai ruhakereskedőnek mondhatta magát, és mindössze újabb két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a cég üzleti forgalma megelőzze az addigi piacvezető Zara által elért bevételi számokat.

A H&M az elmúlt évben már 50%-kal értékesített többre, mint a hazai divatkereskedelem második legnagyobb játékosának számító, az Inditex Csoport tulajdonában álló Zara. A svédek romániai árbevétele elérte a 800 millió lejt. Ami igazán érdekes viszont, hogy a kelet-európai H&M leányvállalatok közül az üzlethelyiségenkénti eladási adatokban a román üzletek teljesítettek a legjobban, ami némiképp meglepő, figyelembe véve a kereskedő minden országra azonos árpolitikáját, illetve azt, hogy a romániai vásárlóerő Bulgária után még mindig a második legalacsonyabb az Európai Unió tagállamai közül.

Az Euromonitor elemzése szerint ez a siker több tényező együttállásával magyarázható. Ezek közül meg kell említeni, hogy bár ebben a tekintetben továbbra is rosszul állunk, mégis jelentősen nőtt a hazai vásárlóerő, ráadásul a vásárlási szokásokról szóló piaci elemzések szerint a fogyasztók a hagyományos kereskedőkkel szemben már egyre inkább az úgynevezett modern kereskedelmi egységeket (szuper- és hipermarketek, de a divatkereskedők is ide tartoznak) részesítik előnyben. A H&M sikerének kulcsa az elemzés szerint mégis leginkább a vállalat rendkívül agresszív terjeszkedési- és a nagyon jól eltalált marketing-stratégiájában keresendő.

A kereskedők profitáltak belőlünk, de mi is belőlük?

Egy másik magyarázat a modern kereskedelem elmúlt évtizedben tapasztalható rendkívül gyors fejlődésére, hogy Románia az egyik legnagyobb piaca Kelet-Európának, a főként nyugati országokból érkező áruházláncok számára pedig különösen vonzó volt az Európai Unióhoz frissen csatlakozó ország fejletlen kereskedelmének meghódítása. Közvetlenül 2007-et követően a román piacon még gyakorlatilag nem létezett számottevő konkurencia sem, a csatlakozást követő évtizedet ezért sem túlzás inváziónak nevezni, amikor a nyugati kiskereskedők a még alacsony vásárlóerejű romániai lakosság növekvő fogyasztására fogadtak kifejezetten nagy tételben. A kereskedők döntése pedig láthatóan bejött, ugyan a hazai kereskedelmet a szakértők még mindig rendkívül fragmentáltnak tartják a fejlett, nyugati országokéhoz viszonyítva, de egyértelmű tendencia mutatkozik abba az irányba, hogy a lakosság fogyasztási kedve a modern kereskedelmi egységek felé tolódik. A H&M elképesztően gyors piaci térnyerése az Euromonitor elemzése szerint annak is köszönhető, hogy a svédeknél felismerték, a román fogyasztás annak ellenére is rendkívül látványosan fog növekedni, hogy az ország gazdasága 2011-ben még kifejezetten rossz formában volt.

Egymás után nyíltak a bevásárlóközpontok is

A hazai vásárlóerő már a pénzügyi válság kitörését követő években konstans növekedést mutatott, és idén újabb rekordot ért el. Az elemzés megállapítja, hogy a romániai lakosság egyre többet költ, a megnövekedett fogyasztás pedig egyre több értékesítési pont megjelenéséhez vezetett. Azzal a helyzettel is szembesülni kell viszont, hogy a béremelések miatt ugyan emelkedett a hazai átlagfogyasztók jövedelme, annak több mint fele még mindig a lakhatási, illetve az élelmezési költségekre megy el. Így pedig a hazai átlagfogyasztó vásárlási lehetőségei kifejezetten korlátozottak.Talán kicsit meglepő módon, de ez a gazdasági helyzetkép kifejezetten a svéd divatáruház malmára hajtotta a vizet. A H&M egyik legnagyobb előnye ugyanis az elmúlt időszakban az volt, hogy versenyképes áron tudott termékein keresztül nyugati életstílust becsempészni a kifejezetten erre áhítozó romániai vásárlók életébe. Ráadásul maga a brand romániai megítélése is jóval pozitívabb lett, mint azt a vállalatnál a nyugati piacon megszokhatták.Abban pedig nagy valószínűséggel a H&M rendkívül agresszív terjeszkedési stratégiája játszotta a legnagyobb szerepet, hogy a hasonló besorolású C&A nemhogy az árbevétel, még a nyereség tekintetében sem volt képes versenyre kelni a svédekkel, akik átlagosan 6 új üzlethelyiséget nyitottak évente a Romániába való megérkezésük óta, amelyek száma már eléri a 46-ot (a vállalat az elmúlt évet még 42 üzlettel zárta, júniusig újabb 4 értékesítési pontot nyitottak Romániában). Összehasonlításképp a Zara (22 üzlethelyiség) átlagosan mindössze 1, a C&A (28) pedig 2 üzletet nyitott évente Romániában.A svéd áruházláncnak annyira jól megy Romániában, hogy nemrég Bukarest központjában nyitották meg legnagyobb kelet-európai, 4 300 négyzetméteres üzlethelyiségüket. A vállalat emellett a közepes méretű városokat, Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit is célba vette.A terjeszkedési háborút, úgy tűnik, egyértelműen a svédek nyerik, egy másik fontos mutatóban viszont a H&M alulmarad a Zarával szemben. Az Inditex tulajdonában levő, főként a magasabb jövedelemmel rendelkező vásárlókat célzó ruhakereskedő 2014-ben 63 millió lejes profittal zárt, míg a H&M ugyanazon időszakban csak 23 millió lejes nyereséget tudott felmutatni. Igaz, a svédek jókora összeget fordítottak az új üzlethelyiségek megnyitására abban az évben is. És az is igaz, hogy a Zara tulajdonosa, a másik öt hazai ruhakereskedőt tulajdonló Inditex együttes árbevétele még mindig magasabb a svédekénél, eléri körülbelül az egymilliárd lejt. A H&M abszolút piacvezetői pozíciójához így még legalább 200 millió lejes bővülésre van szüksége az üzleti forgalom tekintetében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!