A világ negyedik leggazdagabb embere elmagyarázta, miért szeretne háromnapos munkahetet

2016. augusztus 9. – 14:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Carlos Slim szerint a rövidebb munkahét mindenkinek jó lenne, egészségesebbek lennénk, képezhetnénk magunkat, ráadásul a gazdaságot is felpörgetné.

A világ negyedik leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim már többször is kijelentette, hogy a társadalom fejlettsége miatt elengedhetetlen lenne a rövidebb munkahét bevezetése. Nem ő az egyetlen, aki ezen a véleményen van, lassan már kész szakirodalom is készül az elmélet mögé, amely szerint ha kevesebbet dolgoznánk, kevesebbet is kellene költenünk egészségügyi szolgáltatásokra, jót tenne a családi és baráti kapcsolatainknak, a társadalomnak és az egész gazdaságnak is.

A Bloomberg a világ negyedik leggazdagabb emberének irodájába jutott be, és kérdezhette Slimet arról, hogy miért tartja ennyire jó megoldásnak, valamint hogy miként tatja megvalósíthatónak a rövidebb munkahetet.

Az itt olvasható interjúban Slim elmondja, hogy a munkahét egyre rövidebbé válásában igazából nincs is semmi különös. Az, hogy kevesebb a munka, a technológiai fejlődés velejárója. A történelmi tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy az új találmányok, az ipari forradalmak mind a munkával töltött órák csökkenését eredményezték. Slim azzal érvel, hogy egy évszazaddal ezelőtt még 72 órát dolgoztak hetente, és már az jelentős váltás, hogy ez lerövidült heti 40 órára.

Kevesebb megterhelő fizikai munkát végzünk, később is nyugdíjba mehetünk

A milliárdos szerint ideje figyelembe vennünk azt is, hogy ma már az emberek kevesebb fizikai erőkifejtés mellett dolgoznak, az egészségügyi ellátás fejlődésének is hála jobb egészségügyi állapotnak is örvendhetnek, ennek pedig a várható élettartam kitolódása az egyik legfontosabb hozadéka. A társadalomfejlődés jelenlegi tendenciái egyre nagyobb felkészültséget, tudást, több tapasztalatot, és kevesebb fizikai munkát követelnek, és Slim szerint dacára annak, hogy rengeteg közgazdász ezt nem látja bizonyítottnak, igenis exponenciális termelékenység-növekedéshez is vezettek. Rámutat, hogy emiatt is jelent a munkanélküliség akkora problémát rengeteg országban, és egyre erőteljesebben Európában is.„A társadalom elöregedése miatt az emberek nem vonulhatnak nyugdíjba 50, 60 vagy 65 évesen. Úgy vélem, hogy sokkal később is visszavonulhatnának, ráadásul ez a korosztály értékes tudás és tapasztalat birtokában is van” – mondja Slim.

Az egész gazdaság jól járna a háromnapos munkahéttel, és nem is feltétlenül keresnénk kevesebbet

Slim szerint mindezek mellett a legfontosabb szempont mégis az lenne, hogy a munkanapok számának csökkenésével több munkanélküli is jutna álláshoz. Az pedig, hogy növekedne az életszínvonal – például a közszállítás túlzsúfoltságának csökkenésével, vagy azzal, hogy egyre több idő jutna turistáskodni, szórakozásra, sportra vagy kulturális tevékenységekre – kiemelten hozzá tudna járulni a gazdaság egészének növekedéséhez. De a milliárdos szerint az sem utolsó szempont, hogy az országok kormányai a kevesebb munkanappal és a nyugdíjkorhatár kitolásával megszabadulnának az egyik legnagyobb pénzügyi kockázattól, vagyis részben megválaszolnák azt az egyre inkább előtérbe kerülő kérdést, hogy miből fogják fizetni az elöregedő társadalom folyamatosan növekedő nyugdíjkiadásait. És ha az érvekből nem lenne elég, Slim szerint az új társadalmi berendezkedés és a technológiai fejlődés jelentette kihívásokra jó kis válasz lenne, ha az emberek több napot tölthetnének tanulással. Ami viszont 5 munkanappal eléggé megterhelő lenne, ezért is van szükség kevesebbre.

Slim ugyanakkor elismeri, hogy jelenleg még nem mindenik cég tudja megengedni magának sem azt, hogy kevesebbet dolgozzanak az alkalmazottai, sem azt, hogy bármelyik munkatársukat nélkülözni tudják napokig. Viszont szerinte ebben is van fejlődési lehetőség, és példaként a saját vállalatát, az América Movil cégcsoport Telmex nevű telekomcégét hozza fel, ahol a leginkább felkészült munkatársaiknak ajánlották fel a rövidebb munkahét lehetőségét, cserébe azért, hogy a nélkülözhetetlen embereik később vonuljanak nyugdíjba. Slim pedig az elképzelésének komoly sikereként éli meg, hogy a kevesebb munkahét és későbbi visszavonulás lehetőségét végül 40%-a választotta azoknak az alkalmazottaiknak, akik dönthettek ebben a kérdésben.Adja magát az a kérdés is, hogy a rövidebb munkaidő hogyan hathat a fizetésekre. Slim erre a kérdésre nem igazán válaszol mélyrehatóan az interjúban, sőt kissé kitérő választ is ad rá, de szerinte a gazdaság termelőképessége és a termelékenysége az egyre fejlettebb technológiáknak és az automatizációnak is köszönhetően amúgy sem hozható már egyenes összefüggésbe az emberi munka mennyiségével.

Azért nem mindenhol működne a rövidebb munkahét

Vannak olyan iparágak, amelyek már megérettek arra, hogy kevesebb munkanapot dolgozzanak az alkalmazottak. Slim erre példaként a kormányzati szférát hozza fel, az ott dolgozókról a világ legtöbb országában úgy beszélnek, hogy túl sokan vannak, viszont a leépítések sem festenének túl jó képet a kormányról. Slim szerint a helyzetre jó megoldás lenne a rövidebb munkahét bevezetése, ráadásul az új működési modell könnyen hozzáigazítható is lenne a legtöbb intézmény működéséhez.A Slim-interjú egy másik érdekes kijelentése az, hogy a milliárdos szerint a vállalatvezetők esetében a rövidebb munkahét nem működne, hiszen „csak egy főnöke lehet egy cégnek”. A főnököknek viszont szerinte igazi menedzserként kellene dolgozniuk, és akárcsak a futballban, 2-3 intenzíven átdolgozott év után át kellene adniuk a helyüket egy másik vezetőnek, aki lendületesen folytathatja a megkezdett munkát. A leköszönő menedzsernek pedig legalább egy év pihenés lenne indokolt, mielőtt újra munkába állna.

De nem megy ez szembe a kapitalizmus alaptéziseivel?

A Bloomberg azon kérdésére, hogy a háromnapos munkahétről alkotott elképzelés mennyiben mond ellent a kapitalizmus azon tézisének, miszerint ha többet dolgozol, akkor előrébb is jutsz, a mexikói milliárdos úgy válaszolt, hogy véleménye szerint az alkalmazottak így még sokkal kedvezőbb helyzetbe kerülnek, mert a döntés tulajdonképpen rajtuk áll. „(A három napos munkahét ellenére), aki akar, dolgozhat többet is. Vállalhat egy munkát hétfőtől szerdáig, és egy másikat csütörtöktől szombatig. Egy másik lehetőség az is lehetne, hogy egy jobb munkalehetőség elérése érdekében a kibővülő szabadidőt tréningekre, oktatásra is lehet fordítani” – érvel a milliárdos.Az interjúban úgy fogalmaz, hogy bár gyakran találkozik fontos emberekkel, politikai vezetőkkel, határozottan visszautasítja azt a felvetést, hogy lobbizott volna valaha is a munkanapok számának csökkentése mellett. Úgy véli, erre nincs is szükség, hiszen fokozatosan amúgy is bekövetkezik. „Tegyük fel, hogy a Telmex alkalmazottainak fele egy idő után feleslegessé válna. Nem az elbocsátások lennének a legjobb lehetőség, hanem ha a dolgozók fele hétfőtől szerdáig, a másik fele pedig a hét hátralevő részén dolgozna” – jelenti ki.Arra a jelenségre is felhívja a figyelmet Slim, hogy már egyre kevesebbet dolgoznak az emberek az irodájukban, és karnyújtásnyira vagyunk a bárki számára elérhető önvezető autók megjelenésétől is, amelyeket elég lesz akkor bérbe venni, amikor éppen szükségünk lesz rá. Ennek köszönhetően drasztikusan csökkenni fog a járművek száma és a legszennyezés, de olyan iparágakban lesz szükség minimális emberi munkára, mint a személyszálltás vagy a logisztika . Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy a jövőben kevesebb költség és kevesebb ember kell a jólét „előállítására”, viszont a társadalom szempontjából kulcsfontosságú lesz az, hogy új tevékenységeket találjunk a „felszabadult” embereknek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!