Egymás után mennek csődbe az olcsóbb kötelező autóbiztosítást kínáló biztosítók?

2016. augusztus 1. – 20:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Carpatica múlt heti csődje egymilliónál is több ügyfelet, és 26 ezer káreseményt érint. Mi lesz a biztosító ügyfeleivel?

Fizetésképtelenné nyilvánította múlt héten a Carpatica biztosítótársaságot az összevont pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta a vállalat működési engedélyét. A nagyszebeni székhelyű, éves szinten 130 millió eurós üzleti forgalmat jegyző, 500 alkalmazottat foglalkoztató vállalat már évek óta komoly pénzügyi gondokkal küzdött. A vállalat csődje most több mint egymillió hazai ügyfelet, és 26 ezernél is több káreseményt érint.A Carpatica Asig az Astra után a hazai biztosítási piac második legnagyobb csődhelyzetbe jutó vállalata. A két biztosító együttes üzleti forgalma elérte a 300 millió eurót (100 millió euró a Carpatica, 200 millió euró volt az Astra üzleti forgalma), ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 2 milliárd eurós hazai biztosítási piac 15%-a, a kötelező autóbiztosítási (RCA) üzletágnak pedig a 40%-a ment csődbe, egyetlen év alatt. Mindkét vállalat már évek óta a pénzügyi felügyelet megfigyelése alatt állt. Ahogy az Astra esetében, úgy a Carpatica biztosítónál is a fizetőképesség, illetve a tőkeszükségletek szintjén merültek fel problémák. A Ziarul Financiar elemzése is rámutat arra, hogy a hatóság részéről érkező figyelmeztetések ellenére még mindig nem világos, hogy miért nem hozott egyik biztosító sem költségcsökkentő, illetve saját biztosítási portfólióik átalakítására vonatkozó döntéseket.

A Carpatica 2014 eleje óta egy, az ASF által is elfogadott pénzügyi helyreállítási program megvalósításán dolgozott. Ennek részeként 2015 decemberéig azt vállalta a hazai tulajdonban levő társaság, hogy új stratégiai befektetőt is talál magának. A vállalat vezetői azonban nem jártak sikerrel, hosszas egyeztetések után a vállalat feltőkésítésére jelentkező egyetlen befektető is visszalépett.Hogy mennyire rossz volt a Carpatica pénzügyi helyzete, azt az is jól jelzi, hogy a vállalat jegyzett tőkéje 2015 végén csupán 23 millió euróra volt tehető, ami 26-szor volt alacsonyabb, mint a vállalat által beszedett biztosítási díjak. Összehasonlításképp a legnagyobb helyi biztosító, az Allianz-Ţiriac körülbelül 11-szer több biztosítást értékesített az elmúlt évben, mint a vállalat által jegyzett tőke.Mi lesz a csődbe ment biztosító ügyfeleivel?Annak ellenére, hogy a pénzügyi felügyelet visszavonta a társaság működési engedélyét – ami gyakorlatilag csak azt jelenti, hogy a Carpatica Asig már nem köthet új biztosításokat az ügyfelekkel –, a biztosítótársaságnak az előforduló káreseményeket továbbra is kezelnie kellene. A jogszabályok szerint ugyanis a biztosító a felszámolás elrendeléséig, illetve az ügyfélszerződések fennmaradásának időpontjáig még köteles lesz rendezni a díjfizető ügyfelekkel szembeni károkat. Azt követően viszont, hogy az ASF döntése megjelenik a Hivatalos Közlönyben – erre egyébként hamarosan sor is kerül –, egy erre a célra létrehozott garancialap veszi át a kártalanítási feladatokat.A csőd jóváhagyásáig a Carpatica ügyfeleinek még jogukban áll felmondani a társaságnál kötött fakultatív biztosításaikat (casco-, élet-, egészségügyi-, vagy nem kötelező lakásbiztosítás). A szerződésből hátralevő időtartamnak megfelelően, a szerződések felmondásával az ügyfeleknek a társaság vissza kellene hogy térítse a már előre befizetett biztosítási díjakat. Ha a szerződésbontás kérvényezését a csőd jóváhagyását követően rögzítik, abban az esetben az állami garanciaalap téríti vissza az ügyfeleket megillető összeget. Călin Rangu , a pénzügyi felügyelet fogyasztóvédelmi osztályának vezetője a Digi 24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg 26 ezer kártérítési kérvény van benyújtva a fizetésképtelenségi eljárás alá került biztosítóhoz. A dokumentációkat Rangu szerint már 30 napon belül továbbítják a garanciaalaphoz, amely becsléseik szerint 624 millió lejnyi kártérítést lesz kénytelen kifizetni.

A hazai biztosítók felének komoly pénzügyi gondjai vannak

A Carpatica Asig az Astra és a Forte Asig után már a harmadik csődbe menő vállalata lesz az elmúlt két évben a hazai biztosítási piacnak. Az ASF határozottabb fellépése ellenére a hazai biztosítási piacon szereplő vállalatok az elmúlt évben 7,5-szörösére növelték veszteségeiket. A hatóság idei jelentéséből kiderül , hogy a hazai biztosítási szektor főként a kötelező autóbiztosítások okozta veszteségek miatt 2015-ben 267,6 millió lejes (60 millió lejes) mínuszban zárta az évet. 16 vállalat kumulált veszteségei elérték a 734 millió lejt, míg 19 hazai biztosító tudott pozitív mérleggel zárni, a nyereséges vállalatok összesített eredményei elérték a 467 millió lejt.A jelentés az azóta csődbe ment Astra biztosítónak csupán az első negyedéves pénzügyi eredményeit, a cég egyetlen negyedévre számolt 26,8 millió lejes veszteségeit veszi számításba.A hazai biztosítási szektor problémáinak okát a pénzügyi felügyelet szerint az is jól jelzi, hogy a kötelező autóbiztosítás nyújtására jogosult 10 hazai vállalat közül 5 veszteséges volt az elmúlt évben. A csődbe ment Astra mellett a működési engedélyét elveszítő, és várhatóan az Astra sorsára jutó Carpatica Asig, valamint a City Insurance, az Euroins és az Asirom is komoly pénzügyi nehézségekkel küzd. Ez az öt vállalat a hazai biztosítási piac veszteségeinek jelentős részét hozta össze, kumulált veszteségeik elérték az 586 millió lejt, az egész piac veszteségeinek 80%-át. A felsorolt öt vállalat biztosítási termékeinek 70%-át a kötelező autóbiztosítások képezik.A legrosszabb helyzetben a fizetésképtelenné nyilvánított Carpatica Asig mellett az Euroins biztosító van, előbbi 204,4 millió lejes, utóbbi 300 millió lejes veszteséggel zárta a 2015-ös évet. A két vállalat biztosítási portfóliójának több mint 90%-át az úgynevezett RCA biztosítások teszik ki, ennek függvényében a rossz pénzügyi helyzetük egyik magyarázata, hogy a két vállalat nyújtja (vagy most már nyújtotta) a hazai piacon elérhető legolcsóbb kötelező autóbiztosításokat. A szakértők márpedig évek óta arra figyelmeztetnek, hogy ezek a biztosítási díjak azt a szintet sem érik el, amely a káresemények kifizetésére elegendő lenne. A bajban levő biztosítók a díjaikon ennek ellenére sem emelnek, nagy valószínűséggel úgy értékelik, hogy az még több ügyfél elveszítését eredményezné, ez pedig szintén végzetes lenne a vállalatok számára.

Create your own infographics

A kötelező autóbiztosítások piacáról sokat elárul az úgynevezett kombinált kármutató 129%-os szintje is, amely azt mutatja, hogy a káreseményeknél a biztosítók által kifizetett összegek, valamint a vállalatok működési költségeinek összege mekkora arányban fedezhető a beszedett biztosítási díjakból. A 2015-ös évre vonatkozó kármutató szerint az üzletág még mindig komoly veszteségeket termel, még annak ellenére is, hogy az elmúlt évben átlagosan 15%-kal emelkedett a fiatal sofőrök számára amúgy is megfizethetetlen biztosítási díjak értéke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!