A kivándorlók miatt szenved Kelet-Európa, és akadozik a felzárkózás

2016. július 25. – 21:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vasfüggöny lebontása után közel 20 millió kelet-európai fiatal hagyta el hazáját, és telepedett le valamelyik nyugati országban. Pedig ők lehetnének a felzárkózásunk záloga.

A vasfüggöny lebontása után eltelt 25 évben közel 20 millió kelet-európai, főként fiatal és szakképzett ember hagyta el hazáját, hogy Nyugaton nézzen jobb lehetőségek után. A nyugati országok jól jártak velük, a munkájukkal nem csupán a fogadó országok, hanem az Európai Unió teljes gazdaságának növekedéséhez is hozzájárultak. De mi van a munkaképes lakosságuk jelentős részét így elveszítő volt szocialista országokkal, köztük Romániával is? A kelet-európai migrációról megrázó adatokat és tanulságokat közölt a napokban egy friss IMF-tanulmány , amely végre nem csak demográfiai, hanem gazdasági szempontból is vizsgálja a jelenséget.

A legfiatalabb és legtehetségesebb emberek tömegeinek elvándorlása miatt Kelet-Európa felzárkózása a nyugati országokhoz még nagyobb kihívássá válik

– valahogy így foglalható össze röviden az IMF tanulmányának lényege, amely persze ennél sokkal bonyolultabb összefüggések mentén írja le, hogy miért is akkora baj a keleti államoknak az elmúlt évtizedekben tapasztalható migrációs folyamat.

Az IMF szakértői szerint lényegében az történt, hogy a jó szakemberek távozásával csökkent az országok termelékenység-növekedése (amely folyamatosan növekedik ugyan, de nem olyan mértékben, mint kellene), emiatt pedig a régióban összesen 7 százalékponttal lett alacsonyabb a gazdaság növekedése, mint lehetett volna a kivándorlás nélkül. Bár a jelentős mennyiségű hazaküldött pénz némiképp élénkítette a beruházásokat és a fogyasztást, ezzel egy időben árfolyam-erősödéshez is vezetett, ugyanis egyre nagyobb mennyiségben váltottak át külföldi valutát hazaira. Ami ugye azért is baj, mert a hazai valuta erősödése a román gazdaság versenyképességét csökkenti, a problémákat ráadásul tetőzte, hogy a hazaküldött pénz indokolatlanul tolta felfele a fizetéseket, és negatívan hatott a munkakeresési motivációra is. Márpedig ha a munkabérek jobban növekednek a termelékenységnél, az elijeszti a beruházókat, és kevesebb új munkahely létrehozását eredményezi.Az IMF tanulmánya emellett arra is rámutat, hogy a fiatalok távozása miatt a kelet-európai országokban az idősebbek a társadalom egyre nagyobb hányadát teszik ki, ez pedig GDP-arányosan egyre nagyobb nyugdíjakra fordított kiadásokhoz is vezetett. Az ilyen jellegű költségek fedezésére a kormányok jellemzően a munkára kivetett adókat növelték, arra hogy ennek milyen negatív hatásai voltak, még visszatérünk.

A migráció számokban

Az elmúlt 25 évben megközelítően 20 millióan vándoroltak ki Kelet-Európából valamely nyugat-európai országba. A legnagyobb veszteségeket ebből a szempontból a keleti országok közül is Románia és Bulgária szenvedte el, 1990 óta a dél-kelet-európai országok lakosságuk körülbelül 16%-át veszítették el így. 1990 és 2012 között a dél-keleti országok potenciális lakosságnövekedését 8 százalékponttal fogta vissza a fentebb vázolt folyamat, így vált még súlyosabbá az amúgy is negatív demográfia helyzet.

Az IMF statisztikáiból kiderül, hogy a vizsgált időszakban tízből nyolc kelet-európai bevándorló Nyugat-Európában telepedett le. A főbb befogadó országok Németország, Olaszország és Spanyolország voltak. Az EU-n kívüli országok közül az Egyesült Államokba érkezett a legtöbb ebből a régióból érkező bevándorló, minden tizedik személy választotta az óceánon túli életet.A kelet-európai migrációról alkotott képet jelentősen árnyalja az is, hogy a 2010-es statisztikák szerint a régióból kivándorlók háromnegyede a munkaképes, vagyis az aktív korosztályt képviselte (15-64 év között). Romániában még súlyosabb a helyzet, a vizsgált időszakban az országot elhagyó személyek 80%-a tartozott ebbe a kategóriába. Összehasonlításképp Románia teljes lakosságának 70%-a tartozik a 15-64 éves korosztályba, ebből a statisztikából pedig az a következtetés is levonható, hogy a kilencvenes évek elejétől kezdődő kivándorlási hullám elsősorban a dolgozni tudó, felnőtt lakosság arányának igen jelentős csökkenését eredményezte nálunk.

Az IMF tanulmányából még elkeserítőbb adatként az is kitűnik, hogy míg a Világbank és az OECD adatai szerint a román lakosságnak mintegy 10%-a rendelkezik felsőfokú tanulmányokkal, addig a nyugati országokba kitelepedő romániaiak körülbelül 20%-a számított diplomásnak 2010-ben. „Románia és Horvátország esetében, ahol a felsőfokú tanulmányokkal rendelkező lakosság aránya amúgy is alacsony, a migráció okozta agyelszívás jelensége súlyosan érintette az országok termelékenységét is” – áll az elemzésben. A tanulmány szerint összefüggés van az intézmények minősége és a kivándorlás közöttAz IMF szakértői a tanulmányban azt is megjegyzik, hogy egyértelmű összefüggés van a kelet-európai országokat elhagyó kivándorlók magas száma és a kormányzás, illetve a jogállamiság intézményeinek rossz működése között. A tanulmány úgy fogalmaz, hogy „a korrupció elleni harc, a kormányzat számonkérése, illetve a jogállamiság hatékonyságát jelző mutatók tekintetében a dél-kelet-európai országokban visszaesés következett be a kétezres években”. Ezt azzal magyarázzák, hogy „jellemzően a felsőfokú tanulmányokkal rendelkező személyek azok, akik pozitív változást idéznek elő a társadalmi folyamatokban”. A tanulmány ezt azzal támasztja alá, hogy a diplomások kivándorlása és a kormányzati működés hatékonyságának romlása között egyenes kapcsolatot állapított meg már több kutatás is. Az IMF becslései szerint 1990 óta a migrációs folyamatok miatt éves szinten akár 0,9 százalékponttal is csökkenhetett a gazdaság teljesítménye a dél-kelet-európai országokban, beleértve Romániát és a balti államokat is. A kilencvenes években kezdődő kivándorlási hullám következményeként mára az érintett országok az aktív lakosságuk 10-20%-át veszítették el.

Volnának a migrációnak pozitív hatásai is, de

Azt az IMF is beismeri, hogy mindezek mellett azért a kelet-európai migrációnak vannak látszólag pozitív hatásai is. Az egyik ilyen azokban a nem kis összegekben érhető nyomon, amelyeket a külföldön élők családjuk itthon maradt tagjainak küldenek haza. A szakértők szerint a kivándorlás lehetősége emellett a hazai munkaadókra is nyomást helyezett, akik kénytelenek most már a nyugati cégek által nyújtott bérezési feltételekkel is versenyre kelni, és magasabb fizetést kínálni azoknak a szakembereiknek, akik a külföldi cégek számára is értékesek lehetnek.Igen ám, de az IMF szerint a kivándorlók utalásai rendkívül rövidtávon jelennek meg a hazai gazdaságban, és ennek két fő oka van. Az egyik, hogy az évek múlásával kialszik a kapcsolat a kivándorolt személy vagy család, és az itthon élő rokonok között, egy idő után pedig már a pénzutalások is megcsappannak. A másik fő ok pedig, hogy a külföldről kapott összegeket a hazai lakosság jellemzően nem befektetésként, vagy megtakarításként kezeli, hanem szinte azonnal elkölti, főként fogyasztási javakra, ami a gazdaság fejlődése szempontjából korántsem a legjobb alternatíva.

Még ennél is rosszabbá válhat a helyzet

A jelenség márpedig még sokáig folytatódni fog, hiszen ami az életszínvonalat, az emberi jogokat, illetve a törvények tiszteletben tartását illeti, még mindig nagy a különbség Európa keleti és nyugati országai között. A valutaalap szakértői emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi helyzet még súlyosabbá is válhat akkor, ha a nagy jövedelmi eltérések és a kivándorlók magas száma egy olyan negatív spirál kialakulásához vezet, amely jelentősen alááshatja a kelet-európai felzárkózást. És ahogy az lenni szokott, az IMF szakértői nem csupán a problémát vázolják fel, hanem megoldási javaslatokat is belefoglalnak a tanulmányukba. Elérhetőnek tartják ugyanis, hogy a munkaerő szabad áramlása mind a küldő, mint a befogadó országok számára is vonzó legyen. Kelet-Európa feladata szerintük, hogy az ott élő emberek számára jobb intézményi háttér és sikeresebb gazdaságpolitikai döntések bátorítsák az otthonmaradást. Úgy fogalmaznak, hogy a kormányoknak javallott lenne jobban együttműködni a diaszpórával, hiszen mindenki számára előnyös lenne valamilyen formában kiaknázni a külföldön dolgozók szakértelmét, akik jellemzően rendkívül nyitottak az ilyen jellegű kapcsolatokra. Arra is kitérnek, hogy olyan ösztönző programok kialakítására van szükség, amelyek lehetővé tennék a diaszpórában élők számára, hogy inkább befektessenek itthon, minthogy egyszerűen csak pénzt küldjenek haza.Sokat lehetne tenni emellett szerintük az oktatás terén is, a tanulmány úgy fogalmaz, hogy a munkaerő megtartásának egyik feltétele, hogy a jobban össze legyenek hangolva a különböző oktatási programok a vállalatok igényeivel, ez lehet ugyanis a hazai foglalkoztatás növekedésének egyik ugyanis. És a tanulmány végén visszatérnek a kivándorlás okozta költségvetési nyomásra is, amely szerintük az adópolitikák újragondolásával lehetne kezelhető. S bár Romániában ennek a szöges ellentéte történt az elmúlt időszakban, azt javasolják, hogy a kormányok a munkára kivetett adók helyett inkább a fogyasztást terhelő adókat növeljék, hiszen a beruházásokat és a hosszú távú gazdasági fejlődést leginkább ez ösztönzi.De az IMF szerint az Európai Unió nak is feladatokat kellene megoldania, hogy a kelet-európai migráció az unió egészét tekintve hasznos jelenséggé válhasson. Úgy látják, hogy az EU strukturális és kohéziós alapjai (a gazdagabb EU régiókból a szegényebbek felé irányított transzferek) méretükből és felépítésükből adódóan kompenzálhatnák a kivándorlásnak a küldő országok gazdasági potenciáljára gyakorolt kedvezőtlen hatást. Rámutatnak, hogy ez azzal az uniós céllal is teljes összhangban állna, hogy csökkenjen a régiók közötti gazdasági és szociális egyenlőtlenség és fenntartható módon fejlődjön a térség.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!