Összeomlott a font, és tombolnak a tőzsdék. Mire kell még számítani a Brexit-pártiak győzelme után?

2016. június 24. – 20:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon nehéz válaszolni arra a kérdésre, hogy mi lesz a Brexit után. A pénzügyi elit várakozásait foglaltuk össze a brit referendum utáni időkre.

Ahogy azt a pénzügyi elemzők megjósolták, sokkolóan hatott a pénzügyi piacokra a Brexit-pártiak győzelme a brit kilépésről szóló népszavazáson. A font árfolyama összeomlott, csak a brit tőzsdéről mintegy 100 milliárd font vált semmivé egyetlen éjszaka alatt, de a főbb európai tőzsdéken is vérengzés vette kezdetét a kereskedés pénteki megkezdése után. A hosszabb távú hatásokat csak találgatni lehet, a legvalószínűbb forgatókönyveket a Portfólió itt összesíti, a legfontosabb megállapításokat pedig alább foglaltuk össze.A Bank of America Merril Lynch a londoni jegybank múlt heti elemzésére hívja fel a figyelmet, amely már a második félévre recessziót valószínűsít, jövőre pedig az előzetesen becsült 2,3%-os növekedés helyett mindössze 0,2%-kal bővül a GDP.

A Fidelity elemzése is rossz kilátásokra hívja fel a figyelmet, szerintük a Brexit miatti bizonytalanság várhatóan:

  • visszafogja a brit lakosság fogyasztását,
  • megdrágítja a hitelfelvételt,
  • és várhatóan csökkenni fog a vállalatok állóeszköz-beruházása is.

Így a következő két évben minden bizonnyal jelentősen fog romlani a brit gazdaság teljesítménye. A pénzügyi vállalat elemzői szerint azonban némiképp ellensúlyozni fogja ezeket a kilátásokat, hogy a font jelentősen leértékelődött minden más fizetőeszközhöz viszonyítva, így Nagy-Britannia exportteljesítménye akár növekedhetne is.Kérdés azonban, hogy milyen mértékben, hiszen ahogy arra a Commerzbank elemzői is rámutatnak, a brit export 47%-a irányul az Európai Unióba, az ország kereskedelme komoly veszélyeknek van kitéve. Az EU vezetői pedig a brit referendum előtt is folyamatosan hangoztatták, hogy kilépés esetén nem lesznek hajlandóak Norvégiához vagy Liechtensteinhoz hasonló kereskedelmi megállapodást kötni a britekkel. Egy ilyen megállapodás a Commerzbank szerint azért is lenne furcsa, mert ahhoz a brit félnek el kellene fogadnia a munkaerő szabad áramlásának feltételét, illetve szintén hozzá kellene járulniuk valamilyen formában a közös büdzséhez is. A Brexit-pártiaknak viszont főként pontosan ezzel a két tényezővel volt problémájuk az EU-tagságban. Ugyan a Commerzbank elemzői elismerik, hogy Nagy-Britannia kilépése nem csupán Európa, hanem az egész világ számára jelentős gazdasági bizonytalanságot okoz, határozottan elutasítják, hogy a Brexit a Lehman Brothers csődje után bekövetkező dominó-effektust idézhet elő.

A közép-kelet-európai régiót érintheti leginkább a Brexit

A japán Nomura befektetési bank még a referendumot megelőzően figyelmeztetett arra, hogy a közép-kelet-európai térség lehet a brit kilépés legnagyobb vesztese. Szerintük a régióban a cseh és a magyar gazdaságot érinti leginkább a Brexit, ahol a gazdaság növekedése 0,5 százalékponttal lesz alacsonyabb, a lengyel növekedés 0,3 százalékpontos, míg Románia 0,2 százalékpontos csökkenésre számíthat a GDP-bővülésben. A Brexit további lehetséges hatásairól múlt heti cikkünkben is írtunk, itt.

A pénzügyi szektor vállalatai kénytelenek lesznek elhagyni Nagy-Britanniát?

A brit referendumot megelőzően számos nagyvállalat foglalt állást a brit EU-tagság mellett, két olyan jelentős munkaadó, mint a General Electrics és az Airbus például kivonulással is fenyegetett a Brexit-pártiak győzelme esetén. A Bloomberg viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy főként a Nagy-Britanniában székelő bankok kerülhetnek nagy gondba, hiszen a kilépéssel kikerülhetnek az úgynevezett passporting szabály alól. A szabályozás tulajdonképpen azt teszi lehetővé az EU-s pénzintézetek számára, hogy határoktól függetlenül köthessenek üzletet más EU-s pénzintézetekkel. Ha nem lesz semmilyen megegyezés ebben a tekintetben Nagy-Britannia és az EU között, a gazdasági portál szerint a bankok nem tehetnek mást, el fogják hagyni Nagy-Britanniát. Ez viszont azt is előre vetítheti, hogy a londoni City helyett Frankfurt vagy Párizs lesz Európa új pénzügyi központja.Sokat elárul a pénzügyi vállalatok gondolkodásáról ebben a tekintetben, hogy a Morgan Stanley befektetési bank aBBCszerint még ma bejelentette, 2 ezer munkahelyet helyeznek át Frankfurtba és Dublinba.

Menekülnek a befektetők a biztonságos eszközökbe

Azt a Blooomberg ábrája foglalja össze a legjobban, hogy a britek döntését követően a legtöbb befektető a biztonságosabb eszközökbe menekül, mint az arany, de a dollárnak is rendkívül jó napja volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!