Nem a profit, hanem a kupák számítanak. Mégis egyre többet érnek Európa futballklubjai

2016. június 2. – 17:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A KPMG szerint már nem a Real Madrid az egyeduralkodó a legértékesebb futballklubok listáján. Majdnem 3 milliárd eurót ér Európa két légértékeseb csapata.

Elkészült a KPMG legújabb listája a kontinens legértékesebb futballklubjairól. A minden évben megjelenő rangsorral a pénzügyi elemzőcég nem kis meglepetést okozott a rajongók körében, ugyanis a friss Bajnokok Ligája győztes Real Madrid mellé az első helyre felzárkózott az utóbbi időben gyengén szereplő Manchester United, mindkét klub értékét egyaránt 2,9 milliárd euróra becsülték a KPMG elemzői. A dobogó harmadik helyére a Barcelona került fel, a katalán csapat cégértékét 2,8 milliárd euróra becsülték.

A KPMG összesen 32 futballklubot vizsgált, és a nagyobb csapatok dominanciáját az is mutatja, hogy a ranglista első három helyezettje adja a vizsgált klubok összértékének harmadát. Ráadásul, ha a negyedik helyezett Bayern München cégértékét is hozzáadjuk az első háromhoz, akkor nagyobb összeget kapunk, mint a német rekordbajnokot követő nyolc csapat összesített értéke. A lista összeállításokor az elérhető pénzügyi mutatók mellett az elemzés készítői figyelembe vették a csapatok által a pályán elért eredményeket, a rajongótáborok nagyságát, és még a klubok hagyományait is felértékelték. S ugyan a pénzügyi mutatók szerint a Real Madrid egymagában végzett volna az élen, a legnagyobb szurkolótáborral a Manchester United rendelkezik, így eddig példátlan módon megosztva foglalják el a lista első helyét 2,9 milliárd eurós cégértékkel.

Több elemzés is már korábban figyelmeztetett a Manchester United előretörésére. Hiába a csapat gyenge szereplése ugyanis, az angol bajnokság pénzügyi juttatásai még mindig jóval magasabbak, mint a többi vezető európai topligában. Azt az elemzés is megejegyzi, hogy a 2016-2019 közötti időszakra a Premier League-gel aláírt közvetítési jogok évenkénti értéke 2,4 milliárd euróhoz közelít. Mindezt figyelembe véve az sem meglepő, hogy a 10 legmagasabb cégértéket kapó csapatból 5 az angol élvonalban szerepel.

Hogyan készült a lista?

Ahhoz, hogy egyáltalán felkerülhessenek a 32-es listára, két feltételt kellett teljesíteniük a csapatoknak: egyrészt a legjobb 50 között kellett szerepelniük a működési bevételeik alapján, másrészt az UEFA-hoz leadott pénzügyi adataik elmúlt 5 évi átlagát tekintve is a legjobb 50 között kellett zárniuk. Ha a két feltétel közül csak az egyik teljesült, akkor egy csapat csak abban az esetben kerülhetett fel a listára, ha a Facebook követőinek számával a legjobb 30 között szerepelt.A legjobb 32 sorrendjének meghatározását ugyanakkor nehezítették az országonként gyakran eltérő könyvelési gyakorlatok, a különböző valuták, illetve az árfolyamingadozások is, így ezek kiküszöbölésére a klubok számára az elemzők első körben három cégértéket is (alacsony, közepes és magas) meghatároztak, majd ezek alapján alakították ki a végső toplistát.

Melyik városban dübörög a legnagyobb fociipar?

Érdekes eredményeket hozott a városok szerinti összevetés is. Manchester úgy szerezte meg az első helyet ebben a tekintetben, hogy a legjobb 32 csapat közül 2 csapat székhelye is a városban található. A Manchester United és Manchester City együttes cégértéke 4,52 milliárd euró. London három csapattal és 3,91 milliárd eurós összesített cégértékkel a második, míg Madrid a két Bajnokok Ligája-döntős csapatával, a Real Madriddal és az Atlético Madriddal csak a harmadik 3,49 milliárd eurós összesített eredménnyel. Külön kiemelendő, és a csapat gazdasági erejét is jól mutatja, hogy Barcelona úgy tudott negyedik helyen végezni ebben az összevetésben, hogy a városban működő két nagyobb csapat közül (FC Barcelona és Espanyol Barcelona) csak a spanyol bajnokság és kupa idei győztese, a Barcelona került fel a toplistára.

Nemcsak az egyes városok, hanem az országok közti eltérések is jelentősek. Anglia csapatai közel 40%-át adják a listára felkerülő 32 futballkklub együttes cégértékének. Ezen a listán kevesebb, de átlagosan értékesebb csapatokkal második helyen áll Spanyolország, harmadik Németország, negyedik Olaszország. Meghaladja az egymilliárd eurót a listán szereplő francia csapatok összesített cégértéke is, igaz, Franciaország jó helyezése döntően egyetlen csapatnak, a Paris-Saint Germain-nek (PSG) köszönhető.

Egyre erősebb iparág a futball

Az elemzés készítői kiemelik azt is, hogy az elmúlt évek dinamikus fejlődése következtében a klubok egyre nagyobb gazdasági potenciállal is rendelkeznek. A 32-es lista csapatainak összesített cégértéke például már meghaladja az Adidas 18,3 milliárd euróra becsült értékét is, igaz, még mindig jelentősen elmarad a mamutcég Nike-tól.

Ami mégis igazán izgalmassá teszi a sportszergyártók számára a futballklubokkal való együttműködést, és magyarázza azokat az irdatlanul magas összegeket is, amelyeket a Nike, az Adidas vagy éppen a Puma kifizet egy-egy nagyobb csapatnak, azt az alábbi ábra is jól megmutatja. Míg a világ három legnagyobb sportszergyártójának együttesen van 67 millió Facebook-követője, addig csak a Manchester Unitednak van 69 millió. Az angol csapat ráadásul csak a harmadik a legtöbb Facebook-követő szerint felállított listán, azt a Barcelona vezeti 92 millió követővel, második pedig a katalán klub ősi riválisa, a Real Madrid 88 millió követővel. A KPMG 32-es toplistájának tagjai egyébként összesen elképesztő embertömeget, mintegy 589 millió személyt tudnak megszólítani.

A KPMG arra a kérdésre is próbál válaszolni az elemzésben, hogy mitől lesz gazdaságilag is sikeres egy csapat. Ez azért is érdekes témakör az elemzők szerint, mert a klubok általában nem profitorientált intézményekként működnek, hanem sokkal inkább a sportszakmai sikereket helyezik előtérbe, a profitmaximalizálás helyett a maximális hasznosság elvét tartják szem előtt.

És az elemzők szerint ez nem csak a klubok tradíciói miatt alakult így, hanem egyszerűen a fő bevételi forrást jelentő rajongók nyomásgyakorlása miatt. Hiába mondják, hogy a fociban egyre nagyobb szerep jut a pénznek, a KPMG szakértői szerint a sportszakmai sikerek számítanak elsősorban, hiszen ha rosszabbul teljesít egy csapat, akkor elfordulnak tőle a szurkolók, így kevesebb lesz a klub bevétele, de még a reklámszerződéseknél elkérhető összeg is jelentősen megcsappan.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!