Jó lesz idén a kereskedőknek, de vásárlóerőben maradunk sereghajtónak

2016. április 28. – 20:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vásárlóerő tekintetében Romániát csak Bulgáriával, Szerbiával, Macedóniával és Albániával lehet egy lapon említeni. A kereskedelem mégis szépen fog növekedni idén is.

Annak ellenére, hogy Bukarest, valamint Kolozs és Temes megye kiemelkedően teljesítenek ebben a tekintetben is az ország többi régiójához viszonyítva, a romániai lakosság vásárlóereje továbbra is az egyik leggyengébb maradt Európában – erre mutat rá a GfK piackutató elemzése. A tanulmány szerint a gyenge vásárlóerő mégsem látszik a romániai kiskereskedelmi szektor teljesítményén, a lakosság ugyanis főként üzletekben és szupermarketekben kénytelen elkölteni a jövedelmét, szemben a többi EU-s tagállammal, ahol bőven jut szolgáltatásokra és a szabadidős tevékenységekre is.A gyenge vásárlóerő ellenére a hazai fogyasztás folyamatosan bővül. A GfK erre alapozza azt az előrejelzését is, hogy az amúgy rendkívül jó tavalyi évet maga mögött hagyó hazai kiskereskedők újabb kiemelkedő évre számíthatnak. A piackutató számításai szerint 2016-ban átlagosan 7,2%-kal fog nőni az üzletek és áruházak üzleti forgalma, úgy, hogy az európai kiskereskedők csupán 1,1%-os növekedésre számíthatnak átlagosan.

A hazai kiskereskedelmi szektor kifejezetten dinamikus fejlődése azért is nagyon érdekes, mert közben a lakosság vásárlóereje szerint készített, alább látható térkép borzalmas képet fest Romániáról. A piackutató számításai szerint a hazai vásárlóerő egyelőre még csak olyan országokéval említhető egy lapon, mint Bulgária, Szerbia, Bosznia-Hercogovina, Macedónia vagy Albánia. Felzárkózásról pedig, úgy tűnik, hogy a főváros mellett csak Ilfov, Kolozs és Temes megyékben lehetne valamelyest beszélni.

Az Európai Unió egészében egyébként a GfK jelentése szerint 3,7%-kal nőtt vásárlóerő 2015-ben, ami elsősorban a tagállamok gazdaságainak mérsékelten jó teljesítményeivel, valamint a munkanélküliségi ráta csökkenésével magyarázható. A piackutató elemzői szerint egy átlagos európai uniós állampolgár évente 15 948 eurót fordít fogyasztási cikkekre (élelmiszerek, ruhazáti, illetve elektronikai termékek), rezsire, valamint megtakarításokra (beleértve a nyugdíjhozzájárulásokat is). Romániával kapcsolatos pontos vásárlóerő-adatokat sajnos nem közöltek, a tanulmányból csupán az derül ki, hogy az EU-s tagállamok közül az egy főre jutó vásárlóerő Luxemburgban (28 775 euró) a legmagasabb és Bulgáriában (3 143 euró) a legalacsonyabb. A fenti ábrát tekintve viszont elég nyilvánvaló, hogy hol helyezkednénk el ezen a ranglistán.

Azért van is hova fejlődni

A tanulmányból az viszont világosan kiderül, hogy az EU-s tagállamok közül sereghajtók vagyunk a kiskereskedelmi szektor értékesítésre használt területeit figyelembe véve. Az alábbi ábra gyakorlatilag azt foglalja össze, hogy a különböző európai országokban hány négyzetméternyi üzlethelyiség jut egyetlen lakosra. Ezek az adatok némiképp megmagyarázzák azt is, hogy Romániában tulajdonképpen azért is várnak rendkívüli bővülésre az elemzők a kiskereskedelemben, mert az iparágnak van is hová fejlődnie, hiszen ebben a tekintetben még Bulgária is megelőz minket. A legnagyobb egy főre jutó értékesítési területet amúgy Ausztriában jegyzik.

A tanulmányban a GfK elemzői arról a trendről is említést tesznek, hogy Európában az elmúlt időszakban a kereskedelmi egységek száma folyamatos csökkenést mutatott, ennek ellenére az értékesítésre használt területek már jó ideje stagnálnak. Ez persze arra enged következtetni, hogy az európaiak egyre inkább a nagyobb üzlethelyiségeket részesítik előnyben, ami azért részben ellentmond a romániai piac nagyobb szereplőinek terveivel .

Mennyire nyereségesek nálunk az áruházak?

Érdekes lehet az alábbi két ábra is, amelyek közül az első azt mutatja, hogy a lakossági fogyasztás mekkora szeletét szakítja ki a kiskereskedelem a különböző országokban, a második pedig azt, hogy a kiskereskedelmi szektor mekkora bevételt generál egy négyzetméterre levetítve. A tanulmány felhívja ugyanakkor a figyelmet, hogy nem szabad messzemenő következtetéseket levonni ezekből az adatokból a kereskedelem fejlettségét illetően, hiszen a fejletlenebb országokban az alacsonyabb vásárlóerő miatt valószínűleg a lakosság nagyobb arányban kénytelen jövedelmét – főként kiskereskedelmi egységekben – élelmiszerre fordítani.

Dr. Gerold Doplbauer , a GfK kiskereskedelmi szakértője az európai kiskereskedelmi szektor középtávú kilátásainak értékelésénél úgy fogalmaz, hogy nagy valószínűséggel idén, és jövőre is folytatódni fog a legtöbb európai országra jellemző fogyasztásnövekedés. A szakértő szerint a jelenlegi kamatkörnyezet, a bankok által a betétekért fizetett alacsony kamatok a lakosságot továbbra sem a megtakarításra, hanem elsősorban a fogyasztásra fogják ösztönözni, ennek pedig elsősorban a kiskereskedők örülhetnek.Doplbauer arra is rámutat, hogy várakozásaik szerint kissé csökkenni fog a online kereskedelem növekedési dinamikája, a fejlettebb piacokon pedig a klasszikus kereskedelmi formák alkalmazkodása lesz igazán látványos középtávon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!