New Yorkban folytatódott a Hidroelectricát népszerűsítő roadshow

2016. április 21. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai befektetők is különösen érdeklődnek a rendkívüli eredményeket felmutató vállalat részvényei iránt – mondta Borbély Károly megkeresésünkre.

„Fokozott érdeklődéssel figyelnek Romániára az amerikai befektetési alapok, folytatódik ugyanis a kormány által pár éve megkezdett folyamat, amely során állami vállalatok kerülnek tőzsdei bevezetésre. A Romgaz, a Transgaz, a Transelectrica és az Electrica listázása után most a következő nagy lépés következik, a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése” – mondta megkeresésünkre Borbély Károly , a Hidrolectrica vállalati stratégiáért felelő ügyvezetője, aki a Romania Investor Day keretén belül jelenleg New Yorkban népszerűsíti a romániai befektetési lehetőségeket.Borbély elmondta, a hazai pénzügyi piac által is rendkívüli érdeklődéssel várt esemény nagy valószínűséggel 2016 vége helyett 2017 elejére várható. Rámutatott, a Hidroelectrica tőzsdei bevezetése gyakorlatilag az eddigi legnagyobb tranzakció a romániai energetikai cégek történetében, amelynek során a tőkeemeléssel piacra dobott részvénypakett 15%-áért akár 500-600 millió eurót is fizethetnek a befektetők.

A szakember szerint az állami vállalat tőzsdére kerülő részvényei iránti magas érdeklődés magyarázata, hogy a Romániában előállított villamos energia 30%-át adó Hidroelectrica az elmúlt 3-4 éves fizetésképtelenségi időszakban rendkívül jó pénzügy eredményeket tudott felmutatni. Borbély elmondása szerint a 63%-os EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization/kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) mutató, valamint az elmúlt két pénzügyi évben elért 1,1 milliárd lejes bruttó profit is elképesztő érdeklődést eredményezett a befektetők körében, de szerinte az is nagyon fontos ebben a tekintetben, hogy állami vállalatként az elmúlt három évben 500 millió eurót fizettek ki osztalékként a részvényeseknek.

Már jó pár hónapja folynak az előkészületek

– jelentette ki Borbély arra a kérdésünkre válaszolva, hogy hol tart most a vállalat a listázás előkészületeiben. „Úgymond mindent kipakolunk az asztalra, és igyekszünk azokat a beruházásokat leállítani, illetve átirányítani más állami intézményekhez, amelyeknek a energetikai komponense kicsi. Arra kívánunk fókuszálni, ami az alaptevékenysége a vállalatnak, vagyis a legnagyobb hatékonysággal történő energiatermelésre” – mondta Borbély. Hozzátette, a továbbiakban a vállalat eszközállományát próbálják „tisztítani”, valamint további előrelépéseket szeretnének felmutatni a belső hatékonyság növelésének tekintetében is.

Egyre jobban teljesít a hazai energiaszektor

„Attól a pillanattól kezdve, ahogy a politikum kezd kiszállni az állami vállalatok menedzsmentjéből, és a piacról választanak vállalatvezetőket, egy egészséges trend kezd kialakulni az energetikai vállalatoknál is. Már az jelentős lépés, ha ezek a vállalatok tőzsdére viszik a részvényeik 10-15%-át. Nem is az a lényeges, hogy mihez kezdenek majd az így bevont tőkével, sokkal inkább számít, hogy a tőzsdei bevezetéssel a vállalatok teljes jövőképe megváltozik, ugyanis a tőzsdei szabályok szerint kell működniük, és teljesen átláthatóvá kell válniuk” – magyarázta a szakember arra a kérdésünkre, hogy miben látja azokat a legfontosabb tényezőket, amelyek a hazai energiaszektor elmúlt időszakban tapasztalható jó teljesítményét magyarázzák. Borbély ezzel párhuzamosan pozitív jelenségként értékeli azt is, hogy az állami vállalatok munkaerő-állományát egyre több jó minőségű szakemberrel töltik fel. „Hiába vannak az országnak kiváló adottságai – víz, földgáz, ásványi anyagok –, ha a vállalatok menedzsmentje rossz, akkor nem lehet ezeket megfelelően kihasználni” – mutatott rá. Hozzátette: tapasztalatai szerint a befektetők is pozitívan értékelik azt, hogy a kormány folytatja az állami vállalatok tőzsdei bevezetését.

Borbély elmondta, a romániai energetikai cégek, mint a Romgaz, a Transelectrica, az Electrica, a Nuclearelectrica vagy a Hidroelectrica is sok időt elvesztegettek az elmúlt években. „Regionális szereplők nem vagyunk, elment a vonat mellettünk jó párszor. Ha összehasonlítjuk a vállalatainkat a MOL Csoporttal vagy a CEZ Grouppal, azt látjuk, hogy ők befektettek több környező országba, felelősséget és kockázatot vállaltak, valamint már korán teljesítményorientált menedzsmentnek adták át a vállalat vezetését” – mondta Borbély.

Románia, mint a térség sztárpiaca

Arra a kérdésünkre, hogy az intézményes befektetők részéről mennyire jellemző a bizalomhiány a romániai pénzügyi piac, illetve befektetési lehetőségek irányába, Borbély elmondta: Közép-Kelet-Európában paradoxális módon Románia messze kimagaslik befektetési lehetőségek tekintetében. Románia politikailag stabil, a NATO-tagság is rengeteget segít. Az országban már jelen levő külföldi befektetők az elmúlt időszakban nagyon jól referáltak az országról, valamint a korrupcióellenes harc is eredményeket hozott egy tisztább és előreláthatóbb üzleti környezet kialakítására, emellett a makrogazdasági adatok is rendkívül kedvezőek – hangsúlyozta Borbély Károly.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!