Személyre szabott biciklikkel építené az erdélyi bringakultúrát két sepsiszentgyörgyi fiatal

2016. március 24. – 13:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Vocalcycle alapítói arra jutottak, vállalkozniuk kell ahhoz, hogy megmutassák, milyen egy jó városi vagy országúti bringa.

Személyre szabott bicikliket készítenek, így próbálnak tenni az erdélyi biciklikultúra fejlődéséért – így foglalható össze röviden annak a két sepsiszentgyörgyi fiatalnak a története, akik Budapestről és Hollandiából hazatérve, és az ottani virágzó kerékpáros életmódtól megfertőzve vállalkozást hoztak létre. A Vocalcycle alapítóinak, Kerekes Attilának és Molnár Hunornak sajátos elképzelésük van arról, hogy mit jelent vállalkozónak lenni. Szerintük ez egy jó eszköz arra, hogy megmutassák az elképzeléseiket. Molnár Hunor válaszolt a kérdéseinkre:

Mindketten biciklirajongók vagytok. Hogyan fogalmazódott meg bennetek, hogy egy üzleti vállalkozás által szeretnétek ezzel a szenvedélyetekkel foglalkozni?

– Úgy gondoltuk, hogy a szenvedélyünk, vagyis a kerékpározás az, amihez a legjobban értünk és foglalkoznánk vele olyan szinten, hogy pénzt is keressünk belőle. Mivel sok tapasztalatunk van ilyen téren, és számos sajátos elképzelésünk is arról, hogy milyen egy jó városi vagy országúti bringa, egy jó bringás élet, illetve jó bringás város – amelyre, ugye, hazánkban nem sok példa van –, arra jutottunk, hogy vállalkoznunk kell ahhoz, hogy az elképzeléseinket formába tudjuk önteni.

Hogyan találtatok egymásra, és a vállalkozáson belül hogyan oszlanak meg köztetek a szerepek? Kinek mi az erőssége, és ebből kifolyólag a feladata?

– Az „egymásra találás” már a középiskolában elkezdődött. Mindketten szerettük a nyári sportokat, azon belül pedig a kerékpár hajtása volt a legélvezetesebb. Jómagam több kerékpáros extrém sportot is műveltem, mint a triál vagy a dirt/street, de leginkább a mindennapi közlekedésben volt hű társunk a bringa, azzal jártunk suliba, mentünk túrázni, egyszerű, egészséges, és gyors módja volt a közlekedésnek, ahogyan ma is az.A középiskola után kissé kiábrándultunk az egyetemeinkből és a fogyasztói társadalomból, külföldön kerestük a boldogulás útját. Budapesten és Hollandiában szereztünk tapasztalatokat, az ottani virágzó biciklis kultúra nagy hatást gyakorolt ránk. Az életérzés, amit az ottani kerékpáros életmód nyújtott, mondhatni egyre mélyebben belénk ivódott. Ekkor már komolyan gondolkodtunk egy saját kerékpáros vállalkozás elindításán, nálunk Erdélyben. Úgy éreztük, hogy kiépíthető és átadható az itthoni közönségnek is az általunk már megtapasztalt életérzés, nem is beszélve a piaci résről, amely a személyre szabott bicikliket illeti. Belevágtunk, és most itt tartunk. Rengeteg munka áll még viszont előttünk.A feladatok megoszlanak: Attila főként a pénzügyekkel, a beszerzéssel és a kivitelezéssel foglalkozik, míg én a design, a kompozíciók és ugyancsak a kivitelezés embere vagyok. A vevőinkkel mindketten kommunikálunk, az ők igényeikre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt.

Hogyan határoznátok meg a Vocalcycle-t, mint brandet? Ahogy látom, a célotok azért azon túlmutat, hogy önmagában csak egy bringakészítő műhely akarjatok lenni?

– A Vocalcycle lét, élet, vagyis az örök rezgési folyamat azon ciklusának a megélését jelenti, amelybe beleszülettünk. Az a célunk, hogy igényt és körülményeket teremtsünk a mindennapi kerékpárhasználatra, rávezessük az embereket a flow-élmény megélésére. Úgy gondoljuk, hogy kerékpározás közben teljesen jelen kell lennünk, át kell adnunk magunkat a jelennek, hogy ez jól működjön. A flow-élmény elérése ilyenkor magától működik. Emellett azt szeretnénk elérni, hogy az emberek ezt az élményt más aktivitás közben is meg akarják élni. Ezt a személyre szabott kerékpárok zavartalan használatának terjesztésével próbáljuk elérni. Amellett, hogy összeállítjuk ezeket a bicikliket, kerékpáros kiállításokat, túrákat, bikepolo, goldsprint és egyéb versenyeket szervezünk.

Egyelőre összeállítunk, felújítunk, összeszerelünk meglévő bicikliket. Az egyik fő célunk a jövőben a vázépítés lenne, és hogy részt vegyünk olyan városfejlesztési projektekben, amelyek előreviszik vagy megteremtik a kerékpározáshoz szükséges körülményeket. Ezek azok a dolgok, melyek a Vocalcycle-t, mint brandet meghatározzák.

Több nagyvárosban is éltetek, mégis Sepsiszentgyörgyön alapítottátok meg a vállalkozást. Gondolkodtatok más városban is, vagy azonnal egyértelmű volt, hogy otthon vágtok bele?

– Az elején Kolozsvárban gondolkodtunk. A virágzó városunk, gyökereink, barátaink, a jó levegő és a munkaköri kapcsolataink, na meg a takarónk hossza miatt is maradtunk itthon, Sepsiszentgyörgyön.

Az erdélyi bringakultúra építése is a célotok közt szerepel. De hol tartunk mi most Erdélyben vagy Székelyföldön, és hova kellene eljutnunk ebben a tekintetben?

– Ami a városi kerékpárkultúrát illeti, Erdély egyelőre hadilábon áll. Van még mit tanulni Nyugat-Európától. Ami most Erdélyben van, az inkább egy éppen kiforró kerékpáros szubkultúrának nevezhető, amelynek mi is, de mindenki, aki itt él és kerékpárt használ, a részese. Nem igazán van fogalmuk az embereknek arról – ez a külföldön élőkre különösen igaz –, hogy mi zajlik a Balkánon országúti, városi kerékpározás vagy fixizés tekintetében. A kerékpáros freestyle és extrém sportok sem kapnak túl sok figyelmet, annak ellenére sem, hogy nagyon sok tehetséges extrém sportólónk van. A domborzati formáinkból adódóan viszont a hegyi kerékpározás szépen fejlődik.

Mi a jellemző az ügyfeleitekre, már előre tudják mit akarnak, amikor betérnek hozzátok, vagy gyakoribb, hogy nektek kell rávezetnetek arra, hogy milyen megoldás a nekik való?

– Vannak határozott ügyfeleink, akik már előre tudják, hogy mit akarnak. De van olyan eset is, hogy nekünk kell rávezetnünk arra, hogy mi a jó megoldás, főleg olyankor, amikor egy biciklit nullából állítunk össze, vagyis nem az ügyfél hozza a felújítandó alapot. Az utóbbi egy nagyon érdekes pszichológiai-emberismereti-alkotói folyamat. De egyébként arra is volt már példa, hogy bejött valaki, és azt mondta, hogy vocalcycle-esítné a biciklijét.

Honnan érkezik a legtöbb megrendelés?

– A legtöbb megrendelés még mindig Sepsiszentgyörgyről érkezik, de vannak már vokálciklisták Kolozsváron, Nagyváradon, Budapesten, Németországban és Hollandiában is.

Mit kell tudni arról, ahogyan dolgoztok? Milyen anyagokat használtok fel? Honnan származnak az alkatrészek?

– Főként régi acélkerékpárokat használunk alapul, ezekre felújított, vagy új alkatrészekkel építünk rá. A régi alapokat, alkatrészeket van, hogy a földről halásszuk össze, új alkatrészeket pedig belföldről és Budapestről szerzünk be. De készítettek nekünk kiegészítőket helyi kézművesek is, például bőrtáskát vagy pedálszíjat. Sok része van a kerékpárépítésnek, a festékeket például kikeverjük a vevő igénye szerint.

Mennyi idő alatt készül el és mennyibe kerül egy Vocalcycle bicikli?

– Egy személyre szabott összeállítás 1-10 hét alatt zajlik le. Egy általunk felépített kerékpár minimum 1500 lejbe, megközelítőleg 330 euróba kerül. Ezidáig csak személyre szabott kerékpárokat állítottunk össze, azonban tervezünk bevezetni egy olcsóbb kategóriát is repertoárunkba, ami a készleten levő bicikliket jelentené.

Melyik volt az a munkátok, amire a legbüszkébbek vagytok? Melyik okozta számotokra a legnagyobb kihívást?

– Legbüszkébbek a romániai Demmers Teaház brandje főhősének a kivitelezésére vagyunk, magára a TeaMobilra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!