Nem fogjátok elhinni, ki kérdőjelezte meg a kapitalizmust

2016. február 8. – 12:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ egyik legismertebb pénzügyi intézete a vállalatok magas profitrátája miatt a kapitalizmus jövőjéért aggódik.

Lehet, hogy meg kell kérdőjelezni a kapitalizmus alapjait? – talán meglepő, de ezt a kérdést az egyik legismertebb és legnagyobb bankcsoport, a Goldman Sachs szakértői teszik fel legfrissebb elemzésükben. A Bloomberg által is összefoglalt tanulmány szerint ugyanis kénytelenek vagyunk újra átgondolni a kapitalizmus működését, és megvizsgálni, hogy tényleg olyan hatékony-e, mint azt sok éven át gondoltuk róla.

A Goldman Sachs elemzői, élükön Sumana Manohar ral, a bank indiai származású alelnökével, főként azon vannak meglepődve, hogy a cégek profitrátái már 2011 óta tartósan igen magas szinten vannak. Normál esetben ugyanis az erősödő verseny, a túltermelés, a növekvő bérek lecsökkentik a profitrátát, ami a termelés visszaeséséhez, a kínálat csökkenéséhez és a munkabérek stagnálásához vezethet. A termelési költségek stagnálása pedig a profit újabb növekedését kellene előidézze, de az elmúlt években hiányzik ez a ciklikusság.A Bloomberg szerint a problémákat jól példázza, hogy a tőzsdei befektetők körében mostanában az egyik leghevesebb vitát az váltja ki, hogy a legnagyobb vállalatok nyereséghányadának szintje továbbra is az elmúlt két és fél évtizedben megszokott magas szinten marad-e. Ha a New York-i tőzsdén kereskedhető 500 legnagyobb vállalat részvényeinek alakulását követő S&P 500-as index nyereségmutatóját nézzük ugyanis, akkor kisebb kivételeket leszámítva, azt látjuk, hogy azok a histórikus adatokhoz képest már jóideje túlzottan magasak. De miért ilyen magasak a profitok?

Manohar csapata azzal érvel, hogy a nyereséghányadokat tulajdonképpen négy tényező tartotta magas szinten az elmúlt 25 évben:

  • Az első a nyersanyagok rendkívül magas ára. Erre szerintük jó példa a kőolaj, amelynek értéke ugyan most alacsony szintre esett vissza, de az elmúlt éveket a hordónkénti 100 dollárnál is magasabb árfolyam jellemezte a határidős piacokon.
  • A második a technológiai fejlődés, amely lehetővé tette, hogy a drága emberi munkaerőt egyre hatékonyabb gépi megoldásokkal váltsák fel.
  • Az elemzőcsapat szerint a magas nyereségeket emellett a vállalatok annak is köszönhetik, hogy a termelést nagyon gyakran a fejlődő országokba helyezték át, ami amellett, hogy jelentős megtakarítást is jelentett számukra, még gyakran keresletnövelő hatással is járt.
  • Az elemzés arra is kitér, hogy az elmúlt években különösen nyereségesek és sikeresek is voltak azok a nagyvállalatok, amelyek belső beruházások helyett inkább fúziók és felvásárlások révén próbáltak növekedni.

A Goldman Sachs elemzői szerint különösen fontos kérdés, hogy a jövőben is fennmarad-e a vállalati nyereségek ilyen magas szintje. Több forgatókönyv felállítása mellett arra a következtetésre jutottak, hogy amennyiben a tőzsdék növekedése továbbra is kitart, akkor az iparban végbemenő konszolidációs folyamatok, a költségek csökkentése, valamint hatékonyságnövelő intézkedések hatására a vállalatok nyereségei még jó ideig magas szinten fognak maradni.

A vállalatok magas nyereségessége és az ipari többletkapacitás ugyanakkor a bank elemzése szerint végül a valószínűbb forgatókönyv esetén oda fog vezetni, hogy csökken a termékek és szolgáltatások iránti kereslet. A bank szerint ugyanis ebben az esetben jó eséllyel érvénybe fognak lépni a közgazdaságtan alaptörvényei: a nagy nyereség lehetősége miatt újabb versenytársak fognak megjelenni a piacon, ami csökkenteni fogja az iparági nyereségességi rátákat, az alacsony nyereség miatt pedig a gyengébb játékosok távozni fognak a piacról, így pedig növekedni fog a termékek és szolgáltatások minősége.

De mi történik, ha továbbra is magasak maradnak a vállalati nyereségráták? A Goldman Sachs szerint a valószínűtlenebb forgatókönyv, hogy a vállalati nyereségráták hosszú távon is maradnak a jelenlegi magas szinten, ennek ellenére úgy vélik, hogy azért is érdemes különös figyelmet fordítani erre a lehetőségre, mert ha mégis inkább ez következne be, akkor annak nagyon „aggasztó következményei” lehetnek. „Mindig körültekintőek vagyunk, amikor egyes mutatók átlaghoz való visszatérését vizsgáljuk. De ha a profitráták magas szinten maradnak (különösen, ha a globális kereslet továbbra is alacsony szinten marad), akkor tágabb kérdéseket is fel kell tennünk a kapitalizmus hatékonyságával kapcsolatban” – írják a Goldman Sachs elemzői. A jelentés már rengeteg kritikát kapott

Azt azért fontos megjegyezni, hogy az elemzéssel kapcsolatban több szakíró is hiányosságokra hívja fel a figyelmet, ezek közül néhányat a Privátbankár.hu is összefoglalt. Az egyik ilyen szerint a jelentés szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyja, hogy az elmúlt években a kamatok soha nem látott mélységbe kerültek a jegybankok, főként a Fed extrém monetáris enyhítésének köszönhetően. Az alacsony kamatlábak miatt egyre olcsóbbá váló pénz egyik következménye pedig a vállalatok magas profitrátája, hiszen alacsonyakká válnak a finanszírozási költségek. A jegybankoknak ugyanakkor pont ez volt a célja, hogy a válságot követő években ezzel stimulálják a gazdaságot.

Az elmúlt két és fél évtized magas profitrátáinak histórikus adatokhoz való hasonlítása pedig azért megkérdőjelezhető, mert a globalizáció megjelenése, illetve a volt szocialista, valamint fejlődő országok bekapcsolódása a világgazdaság vérkeringésébe lehetővé tette a globális jelenléttel rendelkező vállalatok számára a magasabb nyereség elérését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!