Enyhe gazdasági fellendülést okozhatnak, de a nyugdíjrendszert nem mentik meg a menekültek

2016. január 26. – 15:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az IMF legfrissebb elemzése negatív forgatókönyv esetén is vizsgálta a menekültválság hatását az EU gazdaságára.

A menekültválság rövid távon jelentős pénzügyi terhet jelent a befogadó országok számára, de hosszútávon a menekültek befogadásának még egy kedvezőtlen integrációs forgatókönyv esetén is enyhe gazdaságösztönző hatása lehet. A Nemzetközi Valutaalap a múlt héten megrendezett davosi Világgazdasági Fórum ideje alatt mutatta be legújabb elemzését a menekültválság gazdasági hatásairól, s bár a szerzők kiemelik, hogy a rendelkezésre álló információk még mindig szűkösek – ezért kénytelenek voltak nagyon sok feltételezéssel élni a tanulmány elkészítése során –, az elemzőknek sikerült rövid-, közép- és hosszútávú becslésekkel számszerűsíteni a menekültválság gazdaságra gyakorolt hatását. Az elemzést aThe Guardianis összefoglalta.

A jelentés szerint az elmúlt időszakban Európába áramló menekültáradat, még ha jelentős költségvetési terheket is ró a befogadó országokra, már rövid távon kis mértékű gazdasági növekedést eredményezhet – elsősorban Ausztriában, Németországban és Svédországban –, míg hosszú távon akár nagyobb gazdasági löketet is adhat az Európai Unió gazdaságának egészére nézve. Kulcskérdés azonban továbbra is a menekültek munkaerőpiacra történő integrációjának sikeressége, ezért az IMF szakértői több szcenárió felállításával vizsgálták, hogy mekkora költségvetési teherrel, valamint milyen GDP-hatással számolhatnak a befogadó országok.A washingtoni székhelyű szervezet 50 oldalas jelentése arra is kitér, hogy 2015 első tíz hónapjában összesen 995 ezer menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az EU tagállamaiban, ami duplája a 2014 azonos időszakában regisztrált menekültkérelmeknek. A menekültek számának jelentős növekedése ugyanakkor az elemzők szerint az alappályához viszonyítva már 2016-ban enyhe gazdasági bővüléssel járhat az embertömeg által leginkább érintett országokban, hiszen a menekültek ellátása, elhelyezése, a lakhatási feltételeik megteremtése, valamint az integrációjuk nagyobb keresletet teremt az államok részéről a termékek és szolgáltatások irányába, és még az építőipart is felpörgetheti. Emellett a leginkább érintett országokban közép- és hosszútávon bővülhet a fogyasztás, és főként az alacsony munkanélküliségi rátával rendelkező tagállamokban a munkaerőpiac is új lendületet kaphat.Az EU GDP-je az alappályához viszonyítva 2015-ben 0,05%-kal növekedhetett az elemzők szerint, akik 2016-ra 0,09%-os, 2017-ben pedig 0,13%-os emelkedéssel számolnak. Az IMF szerint az EU-tagállamok közül a legnagyobb bővülés 2017-re Ausztriában (0,5%), Svédországban (0,4%) és Németországban (0,3%) következhet be.

Legfontosabb az integráció gyorsasága

Bár a Nemzetközi Valutaalap szakértői megjegyzik, rendkívül nehéz hosszú távon számolni, hiszen a gazdaságra gyakorolt hatást egy sor folyamatosan változó tényező is befolyásolhatja, feltételezve, hogy sikeres lesz a menekültek beilleszkedése a munkaerőpiacra, 2020-ra a GDP szintje 0,25%-kal lesz magasabb az EU egészében, míg 0,5 és 1% között fog változni Németország, Ausztria és Svédország esetében.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy nem érdemes késlekedni az integrációs folyamatok megkezdésével, hiszen minél előbb jutnak munkához a menedékkérők, annál hamarabb kezdenek jövedelemadót és társadalombiztosítási hozzájárulást fizetni, így kevésbé fogják „terhelni” az állami költségvetést. De arra is nagyon határozottan céloznak, hogy több olyan, a menekültválság által súlyosan érintett ország is van, mint például Görögország, amelyeknek a költségvetési számaik összeállításánál különösen figyelniük kell a megnövekedett kiadásokra.

Az IMF rámutat, az újonnan érkezők munkaerőpiacra való belépésével kapcsolatban széles körben elterjedt félelmek – mint például a munkanélküliség emelkedése, vagy a munkabérek csökkenése – csak rendkívül elenyészően, és rövid időtávban teljesülnek. Ennek az a magyarázata, hogy a menekültek a munkaerőpiac különböző szegmenseiben vállalnak munkát, illetve a dolgozók számának a növekedésére válaszul igen gyakori, hogy a vállalatok beruházásokkal válaszolnak. Enrica Detragiache , a jelentés egyik vezető szerzője szerint amellett, hogy „mindent egybevetve a migrációnak általában rövid távú és ideiglenes hatása van a munkaerőpiacra”, az elemzőcsapattal nem tudtak olyan „fordulópontot” sem találni, amely mellett kijelenthető lenne, hogy a menekültek beáramlása olyan naggyá válna, hogy gazdasági szempontok szerint már nem tudnak újabbakat befogadni.

A jelentésben a Nemzetközi Valutaalap szakértői azt javasolják az Európai Unió tagállamainak, hogy:

  • a minél gyorsabb integráció érdekében könnyítsenek a munkába állás során felmerülő korlátokon;
  • egyszerűsítsék a menedékjogi kérelmek igénylésének módját;
  • a magánszektorban bértámogatási programokkal segítsék a menekülteket alkalmazó vállalatokat, illetve ideiglenesen tekintsenek el a minimálbér alkalmazásától egyes esetekben;
  • hozzanak létre olyan finanszírozási formákat, amelyekkel vállalkozás indítására is bátorítják a menekülteket.

    Az IMF szerint ezekre az intézkedésekre azért is van nagy szükség, mert növelné a menekültek mobilitását azon régiók irányába, ahol nagyobb a kereslet a munkavállalók iránt.

    Mi történik, ha lassú lesz az integráció?

    Az állami intézkedések hatékonyságának függvényében az IMF két forgatókönyvet modellezett le. Megvizsgálták, hogyan hatna a menekültáradat az EU gazdaságára abban az esetben, ha a munkaerő-piaci integráció viszonylag gyorsan menne végbe (az alábbi ábrán ezt a zöld folytonos vonallal ábrázolták), illetve ha különösen lassan (szaggatott vonal).A szcenárióelemzés szerint az integráció pozitív lefolyása 2020-ig az alappályához viszonyítva további 0,25%-kal növelheti az EU GDP-jét, de sikertelen esetben is 0,15%-os növekedéssel számolnak a szakértők, ami a menekültválság által érintett országokat fogja érinteni elsősorban (1. ábra). Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy még a pesszimista forgatókönyv esetén is a menekültek befogadása kedvező hatással van a gazdaság teljesítményére.

    Jóval összetettebbé teszi a helyzetet ugyanakkor, hogy még az integráció pozitív lefolyása mellett is enyhe adósság- és munkanélküliség-növekedésre számítanak a szakértők. Az államadósság mértékében a pozitív és negatív forgatókönyv esetében már jelentősebb eltérésre lehet számítani, 0,3, illetve 0,8%-os GDP-arányos államadósság-növekedést becsülnek (2. ábra). Az integráció sikerességi szintjei emellett a munkanélküliségi rátán is látványosabban fognak megmutatkozni, ugyanis minél gyorsabban lépnek be a munkaerőpiacra a menekültek, annál kisebb lesz majd 2020-ra a munkanélküliségi ráta az EU-ban (3. ábra).

    Nem a menekültek fogják megmenteni az európai nyugdíjrendszert

    Az IMF szakértői a tanulmányban azt is megkísérelték lemodellezni, hogy milyen hatása lesz a menekültválságnak az európai nyugdíjrendszerre. Az Európai Bizottság 2015-ben készített öregedési tanulmányából kiindulva, és azt feltételezve, hogy a jövőben érkező menekültek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az elmúlt években, úgy találálták, hogy 2030-ra GDP-arányosan 0,25%-kal mérséklődne a nyugdíjkiadások mértéke. Az elemzők szerint ez a szám még annak ellenére is alacsonynak számít, hogy nagy eltérések lehetnek a menekültválság által eltérően érintett EU-s tagállamok között.

    A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

    Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

    Támogató leszek!
    Kedvenceink
    Kövess minket Facebookon is!