Túl nagy ahhoz, hogy csődbe menjen, mégis félelemben tartja Európát

2015. október 9. – 13:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közvetlen hatásai egyelőre nem mutatkoznak a Volkswagen-botránynak, hosszú távon viszont van, ami miatt aggódnunk.

Kis szabálytalanságként indult, de hatalmas botránnyá nőtte ki magát, amely már nemcsak az autóipart, hanem sok más iparágat is veszélyeztet. A tőzsdéken több tízmilliárd euró vált semmivé néhány nap alatt, a befektetők mellett pedig a többi autógyár, sőt még az európai államok kormányai is aggódva figyelik a fejleményeket – így foglalható össze röviden a Volkswagen csoport körül kialakult dízelbotrány, amely a világ legnagyobb autógyárának vezetője, az addig mozdíthatatlannak tűnő Martin Winterkorn lemondásához is vezetett.A botrány lehetséges gazdasági hatásairól már több elemzés is született, amelyek rendre azt a következtetést vonják le, hogy a botrány legnagyobb veszélyét tulajdonképpen sokkal inkább a továbbgyűrűző hatásokban kell keresni. Az Erste elemzői Romániára is kitérő helyzetértékelésükben azt írják, hogy a VW-botránynak rövidtávon csak korlátozott hatása lesz a román gazdaságra nézve, a német autóipari vállalatoknak szállító romániai cégek exportja ugyanis a hazai GDP 1 %-át, a teljes export 2,9%-át teszi ki.

A főként autóipari alkatrészekből álló hazai termékpaletta iránti keresletet súlyosan érintené viszont, ha a jelenlegi botrány nem állna meg a Volkswagenhez tartozó vállalatokon belül, hanem az a teljes német, vagy akár a francia autóiparra is átterjed. Az Erste elemzői ugyanakkor arra is rámutatnak, hogy a jelenlegi helyzet gazdasági vonatkozásainak vizsgálatánál azt sem lehet kizárni, hogy a német autók iránti hazai keresletcsökkenés következtében a külkereskedelmi hiány is visszaesik.

Az Erste elemzői szerint a közép-kelet-európai térség annak örülhet, hogy a jelenlegi botrány lényegében csak a dízelüzemű motorokra korlátozódik, így a régiós országok csak elenyésző közvetlen hatásnak vannak kitéve. Így vélekednek erről a Citigroup szakértői is, akik ugyanakkor azt is hozzáteszik,

ha a jelenlegi botrány tartós autóipari változásoknak a kezdete, akkor az a legtöbb régiós iparági vállalatnak is fájni fog.

Az is aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt években az autóipar jelentősen hozzájárult a térség országaiban a 2008-as válságot követő, jónak mondható gazdasági teljesítményhez. Az iparág az elmúlt években folyamatosan kétszámjegyű növekedést mutatott a térségben, míg 2002-ben a régiós országok autóipari exportjából 19% volt az autóipar részesedése, addig az elmúlt évben ezt a számot már körülbelül 23%-ra becsülik.

Rengeteg munkahely kerülhet veszélybe

A Volkswagen új vezérigazgatója, Matthias Müller a vállalatcsoport 20 ezer alkalmazottja előtt kedden tartott beszédében bejelentette, hogy a vállalatnál az összes „nem létfontosságú” projektet és beruházást el fogják halasztani, emellett tovább folytatják az előző vezérigazgató, Martin Winterkorn korábban megkezdett, hatékonyságnövelőnek nevezett, de lényegében költségcsökkentő programját is.

A döntésnek azért lehet különösen nagya súlya, mert az elmúlt évben a német autógyárak abszolút európai rekordot állítottak fel azzal, hogy összesen 17,6 milliárd eurót költöttek kutatás-fejlesztés programokra. Ebből az összegből most a Volkswagen jelentősen visszavághat, ami hosszútávon versenyképességi hátrányt is jelenthet a csoport számára.

A vállalat wolfsburgi üzemében megtartott gyűlésen (amely a résztvevők magas száma ellenére nem volt nyilvános, a vállalat csak később közleményben informált az elhangzottakról) Müller elmondta, a jelenlegi botrány a várható büntetések és az autók keresletcsökkenése miatt jelentős pénzügyi nehézséget fog jelenteni a vállalat számára, így jelentős, és „nem fájdalommentes” átalakításokra van szükség.Müller szavai kétségkívül úgy is értelmezhetőek, hogy a vállalat szükség esetén kész meghozni akár az alkalmazottak elbocsátásával kapcsolatos döntéseket is. A Citi elemzői ezzel kapcsolatban azt emelik ki, hogy amilyen nehéz megbecsülni a Volkswagen-botrány gazdasági következményeit, annál is nehezebb azt elemezni, hogy milyen munkaerőpiaci következményei lehetnek a gyár problémáinak. Sokatmondó adat például, hogy Közép-Európában az autóipar részaránya a teljes munkaerőpiacon 3% körülire tehető, ha figyelembe vesszük viszont a különböző beszállítókat is, akkor már 6-8%-ra tehető az autóiparban közvetlen vagy közvetett csatornákon dolgozók részaránya.

Csehország és Magyarország a leginkább kitett a botránynak?

Az Erste elemzői rámutatnak, hogy a közép-kelet-európai országokban tavaly 4 millió autó készült el, ezeknek harmadát a Volkswagen-csoporthoz tartozó gyárak helyi leányvállalatai gyártották: a Volkswagen mellett az Audi, a Skoda, a Porsche és a Seat. A térség autóipari óriáshoz való kötöttségét az is jól mutatja, hogy tavaly minden negyedik Európában gyártott, a Volkswagen-csoporthoz köthető emblémával ellátott modell valamely KKE-i országban került le a gyártósorról.Mindkét elemzőház egyetért abban, hogy a botránynak a régiós országok közül leginkább Csehország van kitéve a Skoda Volkswagen-csoporthoz való nagyon szoros integrációja miatt. Az autóipari szakértők szerint a Skoda lényegében nagyon hasonló technológiát alkalmaz a dízelmotorjainál, mint az anyavállalat, s bár valószínűleg még így sem magát a Skodát fogják vádolni az autók károsanyag-kibocsátásának magas szintje miatt, a cseh gazdaság számára a helyzet súlyosbodása mégis nagyon rossz hír lenne.Magyarországon a Volkswagen leányvállalatok közül jelenleg csak az Audi van jelen, viszont a botrány kitörését követő héten kiderült, hogy a német vállalat győri üzemében készült az érintett 11 millió dízelmotor ötöde. Ennek ellenére a többi gyártó jelenléte miatt még önmagában az sem lenne súlyos a magyar gazdaság számára, ha az Audi Magyarország a termelés jelentős visszafogása mellett döntene – írják az Erste elemzői. A győri gyár termelésének visszafogására ugyanakkor nem mutatkozik túl sok esély, hiszen a konszern más üzemeihez viszonyítva a magyarországi jóval korszerűbb, ezért nagy eséllyel inkább más üzemek tevékenysége fog csökkenni.

Arról viszont úgy vélekednek, ha a botrány európai méreteket ölt, akkor az a magyar gazdaság számára katasztrófával lesz egyenértékű, hiszen a magyar ipari termelés 22%-át az autógyártás adja. Varga Mihály magyar nemzetgazdasági miniszter azóta több megszólalásban is kiemelte, hogy a jelenlegi botrány figyelmeztető jelleggel bír, a Kossuth Rádió egyik reggeli műsorában pedig azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány csökkenteni kívánja a gazdaság egyoldalú, autóipartól való függőségét, és arra törekszik, hogy a gyógyszeripar, az orvosi műszerek és a gépipari műszerek gyártása bővüljön.

Már a Volkswagen csődjéről is esett szó

A Bloomberg helyzetértékelésében már a Volkswagen csődjének lehetőségét is körüljárta, igaz, végül arra a következtetésre jutottak, hogy a wolfsburgi központú vállalatcsoport túl nagy, és emocionálisan is túl fontos Németországnak ahhoz, hogy egy esetleges segítségkérésre a német politikusok negatívan válaszoljanak.Egyrészt nem lehet figyelmen kívül hagyni a vállalat emblematikus szerepét, amelyet Németország gazdasági felépülésében vállalt a gyár a második világháborút követően. A botrány kitörését követően maga Angela Merkel német kancellár is visszaemlékezett arra, hogy a berlini fal lebontását követően az első autója egy Volkswagen Golf volt, világos, hogy a németek nagyrésze kötődik a márkához – írja a Bloomberg.

Fontosabb érvnek tűnik ugyanakkor, hogy a Volkswagen-csoport a világ egyik legnagyobb munkaadója: Németországban 200 ezer, míg a világ többi részén 400 ezer alkalmazottat foglalkoztat, a beszállítói halózatoknál dolgozó személyek figyelembe vétele nélkül.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) szeptember 18-án azzal vádolta meg a Volkswagent, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járműbe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. A Volkswagen elismerte a csalást, és jelezte, hogy világszerte mintegy 11 millió, EA 189 típusú motorral üzemelő autóját érintheti az ügy, de érintett 500 ezer Seat és a Skoda több modellje is.

Forrás: business-review.eu , bloomberg.com , portfolio.hu , zf.ro , mti

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!