Nincs az a pénz, amivel megállítható a kínai tőzsde összeomlása

2015. július 29. – 07:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elemzők szerint a kínai tőzsde összeomlása kísértetiesen hasonlít az 1929-es nagy gazdasági világválságot megelőző New York-i tőzsdekrachhoz.

Miután hétfőn a történelem eddigi második legnagyobb esését mutatta be a kínai tőzsde, kedden és szerdán is tovább folytatódott az árfolyamzuhanás. A shanghaji tőzsde mélyrepülése azért is megrázó, mert a kínai kormány június közepe óta elképesztő összeget, mintegy 800 milliárd dollárt költött a pánikszerű kereskedés megállítására.Július közepén még úgy tűnt, hogy sikerrel jártak: a szigorú hatósági beavatkozásoknak is köszönhetően másfél hét alatt 18%-ot emelkedett a vezető kínai részvényindex (Shanghaj Composit), a hét első két napja viszont azt bizonyítja, hogy továbbra is nagy a bizonytalanság a kínai pénzügyi piacokon.Hatalmasat pukkant a kínai lufi júniusbanA kínai tőzsde 2014 augusztusa és 2015 júniusa között elképesztő módon, több mint 150%-ot növekedett még a szintén jó időszakot maga mögött tudó New York-i tőzsdéhez viszonyítva is. A kormányzati intézkedések által jelentősen támogatott kínai részvénypiac júniusban aztán hatalmasat zuhant, alig pár nap alatt mintegy 30%-ot esett, a kialakult részvénypiaci pánikra és bizonytalanságra pedig azóta is jelentős veszélyforrásként tekintenek az elemzők.A pánikszerű kereskedést csak mélyíti, hogy a kínai vállalatok a befektetők számára továbbra is kozmetikázott könyvelési és pénzügyi adatok közzétételével próbálnak kedvező képet festeni a cégük helyzetéről. Erre még az is rátesz egy lapáttal, hogy a shanghaji tőzsdét az elmúlt időszakban elárasztották a gyakran megalapozatlanul kereskedő kisbefektetők, akik gyakran hoznak meg túlzottan optimista, vagy éppen pesszimista döntéseket.

Pedig Kína szinte mindent megtett, hogy megállítsa a pánikot

A Portfolio.hu kiemeli, hogy Kína az elmúlt hetekben elköltött 800 milliárd dollárral többet fordított a zuhanás megállítására, mint a 2008-as válság ideje alatt a gazdaság stimulálására. A kínai kormány a részvényeladási pánik kitörését követően masszív értékpapír-vásárlásra kötelezte az intézményi befektetőket, vizsgálatokkal, illetve a költségek növelésével próbálta elijeszteni a shortosokat, és felfüggesztette a további részvénykibocsátásokat is. De a pánikszerű eladást, úgy tűnik, az sem volt képes megállítani, hogy 1 500 részvény kereskedését állította le a felügyeleti hatóság.

Nem értik miért zuhan ennyire

Önmagában az is elég súlyos, hogy hétfőn, egyetlen nap alatt 8,5%-ot zuhant a vezető kínai részvényindex, de a legnagyobb probléma mégis az, hogy a kormányzati beavatkozásokat is figyelembe véve egyelőre nem tudják megfejteni a történelem eddigi második legnagyobb tőzsdei zuhanását eredményező mélyebb okokat – mondta a Bloomberg nek Tony Hann, a Blackfriars Asset Management fejlődő piacokért felelő vezérigazgatója.

Hann szerint a soha nem látott kormányzati beavatkozásoktól nagyon sok befektető joggal várta, hogy némiképp stabilizálja a kínai részvénypiacokon június eleje óta eluralkodott pánikot. Most mégis úgy tűnik, hogy a hatóságok elképesztő pénzpumpáját a befektetők nagy része nem tartja elég átláthatónak, így a tőzsdei kereskedés továbbra is kiszámíthatatlan marad.Kísértetiesen hasonlít a New York-i tőzsde 1929-es összeomlásához Tom DeMark , az egyik legnevesebb technikai részvényelemző a Bloombergnek nyilatkozva elmondta, véleménye szerint a kínai tőzsde zuhanása kísértetiesen hasonlít az 1929-ben kitört nagy gazdasági világválságot közvetlen megelőző amerikai tőzsdei összeomláshoz. A szakértő annyira pesszimista, hogy további 14%-os zuhanást vár, és meglehetősen borús hangnemben beszélt arról is, hogy a kínai hatóságok hosszú távon fenn tudnák tartani a tőzsdét támogató intézkedéseiket.„A kocka el van vetve. Nem manipulálhatod a piacot, a fundamentumok diktálják a történéseket” – mondta a 68 éves DeMark, aki több mint 40 évet töltött olyan piaci indikátorok és modellek kidolgozásával, amelyek a részvénypiaci fordulópontok azonosítására szolgálnak. DeMark elemzéseit azért is érdemes komolyan venni, mert amellett, hogy kisbefektetők ezrei követik, olyan befektetők is használják az indikátorait, mint Soros György és a hozzá köthető Soros Fund Management, valamint az ismert befektetési tanácsadócég, az Omega Advisors.

Egyszer már igaza lett

A Bloomberg vélhetően azért is kérdezte DeMarkot a kínai részvénypiac további alakulásáról, mert a szakértő 2013-ban hajszálpontosan jelezte előre, hogy a Shanghaj Composite Index hosszabb növekedés után jelentős esésnek indul. Ugyan DeMarknak akkor igaza lett, a részvényindex rövid idő alatt 20%-ot zuhant, a sztárbefektetőnek azért voltak melléfogásai is: 2014-ben például azt jósolta, hogy az S&P 500-as index 1929-hez hasonlóan összeomlik.

DeMark arra is felhívja a figyelmet, hogy a hatóságok intézkedései csupán a részvények iránti kereslet-kínálat viszony szintjén hatnak a kínai tőzsdére, az értékpapírok valós értékén ugyanakkor nem változtatnak. Ezért, ahogy arra az elemző is rámutat, ha a hatóságok abbahagyják a tőzsdére irányuló pénzpumpa működtetését, abban az esetben az árfolyamok újabb jelentős zuhanásba kezdenek majd, így a hatósági beavatkozás az átmeneti nyugtató hatáson kívül nem fog valódi választ jelenteni a problémákra.Mit jelenthet ez a világgazdaságnak?Az elemzők világszerte attól tartanak, hogy a shanghaji tőzsde zuhanása könnyen átterjedhet a világgazdaság növekedésének egyik legjelentősebb motorjának számító kínai gazdaságra. Az ország több mint 1 400 milliárd dollár értékben importál évente a világ minden tájáról, emellett a lakossági fogyasztás megerősödése rendkívüli mértékben járult hozzá a globális gazdaság talpra állásához a 2008-as válságot követően.A kínai tőzsde összeomlása éppen ezért nem csupán Kína problémája. A világ négy legnagyobb vállalata kínai bank . A legnagyobb amerikai vállalatok is jelentős mértékben kapcsolódnak a kínai gazdaság jó teljesítményéhez, illetve a lakossági fogyasztás felfutásához: például az Apple bevételének több mint 30%-át a kínai piac adja.Kínán kívül még egyelőre nem tört ki pánik, de a vezető elemzők többsége aggódik. Ahogy Görögország, úgy Kína is hatalmas adósságheggyel rendelkezik, és a tovább folytatódó tőzsdei zuhanás tágabb értelemben jelentős bizalmatlansághoz fog vezetni a világgazdaságban, ez pedig súlyos következményekkel járhat – figyelmeztet Ruchir Sharma, a Morgan Stanley elemzője.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!