Lénárd: fellebbezünk a döntés ellen, a sör gyártása folytatódik

2015. július 3. – 09:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita Megyei Törvényszék igazat adott a Heineken Romániának. Az alapfokon meghozott ítéletről Lénárd Andrást, az Igazi Csíki Sör többségi tulajdonosát kérdeztük.

Alapfokon helyt adott a Hargita Megyei Törvényszék a Heineken Románia keresetének, miszerint az Igazi Csíki Sört gyártó Csíki Sör Manufaktura szellemi tulajdont sértett a márkanév használatával. A döntés értelmében az alperes csíkszentsimoni gyár nem használhatja a Csíki Sör márkamegnevezést, sem a csikisor.ro, valamint csikisor.com domain neveket.A döntés arra kötelezi az alperest, hogy döntés kiközlését követő 30 napon belül semmisítse meg az összes Csíki Sör nevű terméket, továbbá vonják vissza a márkát népszerűsítő reklámjaikat. A döntésről az Igazi Csíki Sört gyártó manufaktúra többésgi tulajdonosát, Lénárd András t kérdeztük.

Mi az álláspontja a Hargita Megyei Törvényszék mai döntésével kapcsolatban?

– A Hargita Megyei Törvényszék döntése értelmében a Heineken Romániának adott igazat ebben a keresetben, úgy, hogy a bizonyítékaink elfogadását is elutasította. Ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy nem a romániai igazságügy kompetenciája ezt a döntést meghozni, hiszen ez a döntés a romániai bíróságok nem hozzáértését tükrözi ebben a témában, mivel ez a döntés tulajdonképpen Alicantéban, az európai védjegy hivatalban kell megszülessen.Ismerik már a törvényszéki döntés indoklását?

– Nem. Az indoklás még nem jutott el hozzánk. Azt kérik, hogy álljunk le a termeléssel, semmisítsük meg az eszközeinket, mindent, ami a Csíki Sörrel kapcsolatos. Egy elég durva döntés, de ez még egy hosszú háború lesz. Most megyünk tovább, a következő jogi lépés az, hogy fellebezünk a döntés ellen.

De valószínűleg a Legfelsőbb Bíróság már figyelembe fogja venni az alicantei védjegy irodának az álláspontját. Ezt az álláspontot a az alapfokon eljáró törvényszék teljesen figyelmen kívül hagyta, ami szerintem egy szakmai hiba volt.

Milyen hatással lesz az alapfokon meghozott ítélet a vállalat működésére?

– Még vizsgáljuk, de valószínű, hogyha fellebbezünk, akkor minden, amit a törvényszék kimondott az semmis mindaddig, amíg ezt a Legfelsőbb Bíróság meg nem erősíti, vagy meg nem cáfolja. A termelés ugyanúgy folytatódik tovább. Most meg kell nyugtatnunk mind a kollegáinkat, akik aggódnak a munkájukért, mind a fogyasztóinkat, akik esetleg aggódnak a termékért. Valószínű, hogy még legalább egy féléves, éves procedúrának nézünk elébe.Az a baj, hogy a Heinekennek nem csak ezek a húzásai vannak. Jelenpillanatban még vagy három peres eljárásunk van folyamatban. Fogyasztóvédelmi perek a címke miatt, hogy túl sok magyar szöveg van rajta.

A Heineken tett feljelentést?

– Igen. Volt egy fogyasztóvédelmi tárgyalás, ahol arra kértek, hogy minden, ami magyar nyelven szerepel a címkén, azt írjuk rá román nyelven is. Erre viszont nincs lehetőség, mert nem fér el a címkén mindkét nyelven. Emellett olyan kérést is intéztek hozzánk, hogy írjuk rá, hogy a sörben hány százalékban van víz vagy komló. Ezt még egyetlen sörön sem láttuk feltüntetve. Nem beszélve arról, hogy beperelték azt a céget, amely a ládákat gyártja, mert a láda hasonlít a Heineken ládájához. Az igazság az, hogy egy induló vállalkozásnál az ilyen szintű ügyvédi költségek nagyon sok nehézséget okoznak. Jelen pillanatban 54 embert foglalkoztatunk. Ez egy nagy szám, felelősséggel jár, ezek az emberek családokat tartanak el. Ezt valamilyen szinten meg kellene védeni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!