Vajon hol a medve? Applikáció segítheti a külföldön élőket

2015. június 4. – 07:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jó ötlet önmagában semmit nem ér, a kivitelezésen van a lényeg – vallja Jurás Ádám, a müncheni Startup Weekend győztes csapatának kolozsvári tagja.

Szükséged van egy orvosra, ideje levágatni a hajad, vagy le kell adnod az adóbevallásod – aki élt külföldön, vagy csak huzamosabb időt töltött egy idegen országban, biztos találkozott azzal a helyzettel, amikor ezeket a viszonylag egyszerűnek tűnő feladatokat is nagyon nehéz volt megoldani, ha nem tudtad az anyanyelveden elmagyarázni a problémád. A Münchenben megrendezett Startup Weekend nyertes csapata erre a kihívásra kínál megoldást egy olyan alkalmazás segítségével, amellyel könnyen lehet hozzád közel dolgozó, az anyanyelveden beszélő szakembereket találni.

A Find the Bear nevet viselő applikáció fejlesztőcsapatának magyar tagja is van. A jelenleg Münchenben élő, de kolozsvári Jurás Ádám megkeresésünkre elmesélte, honnan jött az applikáció ötlete, miként állt össze a fejlesztőcsapat, hogyan építettek fel egy startupot 54 óra alatt, és mi volt a nyereményük a háromnapos rendezvény győzteseként.

Honnan származik az ötlet?

„A csapat egyik tagja, Cesc jött az ötlettel. Barcelonából érkezett Münchenbe közel fél éve, és bár nagy a helyi spanyol közösség, nehezére esett találni spanyolul beszélő fodrászt. Vicces módon sok embertől hallottuk, hogy szülővárosában vágatja le a haját” – mesélte Ádám. Elmondása szerint a különböző országokból érkező csapatuk minden tagja tudott azonosulni a problémával: „mindenki tudott mondani legalább egy olyan élethelyzetet, amikor vízvezeték-szerelőre, orvosra, autószerelőre lett volna szüksége és egy ilyen szolgáltatás hasznos lett volna”.

Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy az alkalmazás miért éppen a Find The Bear nevet kapta, Ádám elmondta, hogy a név tulajdonképpen szóviccekből származik. „A Startup Weekend kabalája egy jegesmedve volt. Az egyik szervező gyakran öltözött be medvének a rendezvény ideje alatt, mi pedig elkezdtünk viccelődni, hogy vajon hol van a medve, majd késő este olyan szóviccek is jöttek, mint a language bearriers, a bear with us, vagy a bear who cares. A Find the Bear megtetszett és ráragadt” – mesélte.

Startup Weekend

A Startup Weekend egy nemzetközi rendezvénysorozat, amelyet világszerte több városban is megrendeztek már. Romániában Kolozsvár, Marosvásárhely és Bukarest is otthont adott a háromnapos eseménynek, amelyen 54 óra alatt kell ötletből terméket faragni. Az esemény nyitott, szakosodástól függetlenül bárki részt vehet rajta.

A hétvége rendszerint pénteken kezdődik az ötletek 1 perces bemutatásával. A bemutatókat az ötletek úgynevezett validálása követi, ennek során minél több potenciális vásárlóval kell beszélni, vagy találkozni. A vásárlói igények feltérképezése után egy üzleti terv és egy prototípus kerül kidolgozásra. A rendezvény utolsó napján, vasárnap kerül sor a kidolgozott ötletek prezentációjára, amelyet egy zsűri bírál el. Ádám szerint ezekre a folyamatokra nagyon szűkös az időkeret: „2 perccel a leadás előtt még az app-dizájnt illesztettük a prezibe, nagyon szűk az idő, de szuper gyakorlat”.

Így állt össze a győztes csapat

„Minden Startup Weekend az úgynevezett pitchinggel kezdődik: bemutatod az ötleted 60 másodperc alatt a többi résztvevő előtt. Mindenki 3 ötletre szavazhat, így állnak össze a legsikeresebb projektek, majd csapatokat építenek köréjük. Az én ötletem nem kapott elég szavazatot. Körbenéztem és megpróbáltam kiválasztani a legszimpatikusabb csapatot” – emlékezett vissza Ádám.

Hozzátette, már a kolozsvári Startup Weekenden szerzett tapasztalatai után tudta, hogy az esemény egyik legfontosabb része, hogy olyan csapathoz kell társulni, amelyben szívesen dolgozol. Így teljesen véletlenül lett tagja a Startup Weekend egyik „legnemzetközibb” csapatának, amelyben volt egyetemista Nagy-Britanniából és Olaszországból, újságíró Hong Kong-ból, két űrkutató mérnök Romániából, illetve Spanyolországból, marketinges Kanadából, webfejlesztő Törökországból és vállalkozó, utóbbi Ádám személyében.

Nem csak a fődíjjal gazdagodtak

„A Startup Weekend elsősorban nem a nyereményről szól, bár hazudnék, ha azt mondanám hogy nem volt nagy az öröm miatta. A legfontosabb a csapatalkotás folyamata és egy ötlet kivitelezésének a gyakorlata. Ennek próbál a Startup Weekend egy keretet teremteni” – mondta Ádám.

Ádám három dolgot is kiemelt a verseny „nyereményei” közül. Szerinte a hétvége egyik legnagyobb hozadéka, hogy „jófej” embereket lehet megismerni, akik élnek-halnak az innovációért. Másodsorban a rendezvény abban is segít, hogy visszajelzés érkezzen az ötletekről. „Az első két ponthoz nem kell nyerni, ezért mindenképp nagyon jó tapasztalat a részvétel. A harmadik volt a hab a tortán, viszont őszintén szólva nem is tudtam mi a nyeremény, utólag olvastam el. Az első helyért járó díj egy irodahelység volt München legvagányabb inkubátorában, a Wayraban. Ez a város központjában van és egy igazi startup-orientált, kreatív környezet.”

A siker titka a csapat

Ádám elmondása szerint a rendezvényen egyébként nagyon színes volt a projektek skálája, bionikától munkakereső platformon át szexuális tanácsadó applikációig szinte minden területről érkezett valamilyen ötlet. Szerinte azért sikerült nyerniük, mert egy nagyon egységes csapatot tudtak kialakítani: „mi voltunk az egyedüliek, akiknek sikerült összehozni egy weboldalt, az alkalmazás vázlatát és egy hírlevél-listát is, amire csak a bemutatóig 50 ember iratkozott fel”.A rendezvényen 22 tréner segítette a csapatok munkáját. Ádám elmondása szerint a szervezők rendszerint úgy igyekeznek összeválogatni őket, hogy különböző téren legyen tapasztalatuk, ezért gyakran eltérő véleményekkel találkoztak, minden trénernek eltérő elképzelése volt. „Ezeket hasznos meghallgatni, de mindig a saját vízió szerint kell döntéseket hozni. Ellenkező esetben lebénítja a csapatot a többszörös pivoting , mivel az idő limitált” – mutatott rá Ádám.

Sok-sok tapasztalat

„Különleges tapasztalat 3 napig együtt dolgozni olyan emberekkel, akiket ott helyben ismersz meg. Sok esetben nagyon eltérőek voltak a vélemények a különböző kulturális háttér miatt, de megpróbáltuk mindig a legjobbat kihozni ebből. Érveltünk a véleményünk mellett és közösen hoztunk döntéseket. Jól sült el” – mutatott rá Ádám, aki az esemény után egy angol nyelvű blogbejegyzésben foglalta össze a hétvége tanulságait.

A blogbejegyzés itt olvasható , elsősorban azoknak lehet hasznos, akik részt szeretnének venni egy hasonló eseményen.

Kérdésünkre, hogy mikorra lesz elérhető az applikáció, Ádám elmondta, jelenleg az üzleti modell csiszolásán dolgoznak, rövid ciklusokban próbálják validálni a feltevéseiket, majd ennek függvényében tervezik meg a terméket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!