Az energiatudatosság üzleti érdek is

2015. május 22. – 05:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a lakásoknak 2020-tól? Milyen lesz a jövő töltőállomása? Mit tesznek a vállalatok az energiahatékonyságért? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk a nagyváradi RMÜE-konferencián.

Az energiafelhasználás hatékonysága a romániai gazdaság egészének, és a gazdaság legkisebb szereplőinek is egyik kulcstémája, a kitörési pontok egyike. A Romániai Magyar Üzleti Egyesület a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi Kamarával közösen Energiahatékonyság a fenntartható fejlődésért címmel Nagyváradon szervezett konferenciát a témában.

A hatékony energiagazdálkodás vagy a környezettudatos működés nem csupán költségmegtakarítással jár, hanem egy olyan pozitív képet alakít ki a cégről, amely akár az eladásokat, az üzleti forgalmat is növelheti – mondta a konferencia első előadójaként Michele Orzan Greenwill-alapító. Orzan – aki sikeres saját vállalkozásain túladva mára a vállalatok társadalmi felelősségvállalását népszerűsíti – kiemelte: a Greenwill egy olyan, cégeket, köz- és magánszervezeteket megszólító globális nonprofit kezdeményezés, amely ingyenes iránymutatást nyújt a környezettudatos működés irányába.Orzan többek között arról is beszámolt, hogy a Greenwill az amerikai Tripadvisor mintájára hamarosan egy új alkalmazást tesz elérhetővé. A Greenadvisor egy olyan, vállalatokkal kapcsolatos visszajelzéseket tartalmazó felület lesz, amelyen a felhasználók értékelhetik a cégek tevékenységét környezettudatossági szempontok szerint.

Európa eldöntötte: cél az energiahatékonyság.

Épületenergetika gazdaságosan témában tartott előadást Jurca Constantin , minősített passzívháztervező. Elmondta, mind a jogi személyek, mind a háztartások óriási kihívás előtt állnak, hiszen az EU-s jogszabályok szerint előbbiek esetében 2018-tól, míg a vállalatok esetében 2020-tól nem engedélyezik olyan épületek építését, amelyek energiafelhasználása nem közelít a nullához. A jogszabály nemcsak az új épületekre, hanem az átfogó felújításokra is vonatkozik. „Az Európai Unió elkötelezte magát az energiahatékonyság irányába. A jogszabályok szerint 2020-ig a felhasznált energia 20%-ának megújuló forrásból kell származnia, emellett 20%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást, és 20%-kal kell növelni az energiahatékonyságot. A szabályozások 2030-tól még szigorúbbak lesznek” – hívta fel a figyelmet Jurca, aki rámutatott: ahhoz, hogy az új elvárásoknak megfeleljünk, Romániában évente 55 ezer lakást kellene a passzívház technológia követelményei szerint felépítetni vagy felújítani.

Ugyan a passzív ház technológia költségekkel jár – a szakember számításai szerint egy átlagos tömbházlakás körülbelül 8 ezer euróból alakítható át passzív lakássá –, mégis jelentős közvetlen haszonról beszélhetünk: „a fűtési számlát le lehet csökkenteni az eddigi 10%-ára, emellett ingyen melegvizet és villamosenergiát tudunk biztosítani a saját házunkban” – mondta Jurca, aki szerint az információs társadalom számára az információ mellett már az energia is közel ingyenesen lesz hozzáférhető. Pintér Attila , a Nilan Légtechnika Kft. ügyvezető igazgatója a passzív házaknál is alkalmazott hővisszanyerő szellőztető rendszerekről tartott rövid előadást. Rámutatott, ugyan az elhasznált levegőnek rendkívül nagy energiatartalma van, ezek az energiaforrások eddig egy egyszerű ablaknyitással eltávoztak a lakásból. Az energiaköltségek 90%-át sikerülhet ugyanakkor megtakarítani egy hővisszanyerő szellőztetővel, amely már egy nagyon régóta elérhető, sőt, a skandináv országokban rendkívül elterjedt technológia. Pintér arra is kitért, hogy a modern technológiáknak köszönhetően a szellőztető rendszerek már egy kisebb klíma teljesítményére is képesek.

Nemcsak üzleti érdek a hatékony energiagazdálkodás

A konferencián a multinacionális vállalatok hatékony energiagazdálkodása is terítékre került. Jenei Attila , a MOL Csoport projektmenedzsere előadásában elmondta, a vállalat által egyetlen év alatt felhasznált energia mennyisége elegendő lenne 1,2 millió háztartás éves energiaszükségleteinek ellátására. A vízfogyasztás tekintetében még ennél is durvább a kép: 250 millió európai háztartás átlagos éves vízfogyasztásával egyenlő mennyiséget használ fel a multinacionális vállalat. Ezen adatok miatt is, a vállalatnál különösen figyelnek arra, hogy az energiafelhasználást folyamatosan csökkenteni tudják. „Ez nemcsak üzleti érdek, hanem segít megőrizni a környezetünket a jövő generációja számára is” – jelentette ki Jenei, aki részletesen bemutatta a MOL Csoportnál alkalmazott ISO 50 001 programot.Az EU által 2012-ben elfogadott energiahatékonysági direktíva arra kötelezi a nagyvállalatokat, hogy 2015 végétől energia auditot hajtsanak végre. Ennek a kötelezettségnek a nagyvállalatok kétféleképpen tehetnek eleget: dönthetnek úgy, hogy külső cég által auditáltatják a tevékenységüket, vagy energiairányítási rendszert vezetnek be, mint például az ISO 50 001.Jenei elmondta, a MOL Magyarországnál azért döntöttek az utóbbi mellett, mivel az ISO 50 001 által egy standardizált keretrendszer alkalmazható a vállalat minden egyes energiafelhasználással kapcsolatos tevékenységénél. „A rendszer folyamatos megfelelési kötelezettséget hárít a vállalatra, hogy javítsa a saját energiafelhasználással kapcsolatos teljesítményét, beépíti az energiatudatos gondolkodást, és az energiamenedzsment-tevékenységeket a mindennapi gyakorlatba” – hívta fel a figyelmet Jenei. Hozzátette: a folyamatos kiértékelések és elemzések teljesen átláthatóvá teszik a vállalat energiafelhasználását, és rávilágítanak arra, hogy a vállalat tevékenységében még hol lehetnek energiahatékonyság növelésével kapcsolatos lehetőségek.

A jövő töltőállomása

A hatékony energiafelhasználás érdekében a nagyvállalat a létesítménygazdálkodás területén is tett már lépéseket. Stroh Edina , a MOL létesítménygazdálkodásért felelős munkatársa „a nagy álomként” mutatta be azt a Budapest XII. kerületében található MOL töltőállomást, amelynek a készítésénél solar-elemeket, hőszivattyúkat, szigetelésként pedig mind az épület oldalán, mind a tetején örökzöld növényeket használtak. A töltőállomás Shop része is egyedülálló: a berendezés majdnem teljes egészében újrahasznosított anyagokból készült. Stroh elmondta, a benzinkútnál alkalmazott megoldások 50% feletti energiamegtakarítást eredményeztek.

Jelentős EU-s források környezetvédelemre és forráshatékony gazdaságra

Az üzletember találkozón Szávics Petra , az OTP Consulting Románia tanácsadója is előadást tartott. Az Európai Alapok Minisztériumának volt államtitkára részletesen beszélt az operatív programokban rendelkezésre álló európai uniós pályázati lehetőségekről. Elmondta, a horizontális célkitűzéseknek megfelelően minden egyes EU-s projektben meg kell jeleníteni, illetve figyelemben kell tartani a környezeti szempontokat is.„A források nagyrésze, több mint 6 milliárd euró, a fenntartható közlekedés-fejlesztésre van elkülönítve, viszont az ezt követő két terület a források nagysága szempontjából a környezetvédelem és a forráshatékony gazdaság, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés támogatása” – emelte ki Szávics. A szakértő ugyanakkor rámutatott, eddig még nem került elfogadásra az a két operatív program, amelyekben hangsúlyosan jelennek meg ezek a támogatások. „A Nagy Infrastruktúra Operatív Program közlekedési, illetve nagy környezetvédelmi beruházásokat fog támogatni. Ez a program még benyújtásra sem került, hiszen ennek egyik feltétele a Közlekedési Stratégiai Terv (Masterplan) véglegesítése. A regionális operatív program elfogadása viszont már a következő hónap végére várható.”Szávics felhívta a figyelmet, a 2014-2020-as pénzügyi tervezési időszakban a kis- és közepes vállalkozások számára elérhető energiahatékonyságot célzó támogatások mellett hangsúlyosan jelennek meg források a középületek, lakóépületek, valamint a közvilágítás energiahatékonyságát segítő projektekben is. Emellett nagy valószínűséggel 70%-kal fog növekedni a mikrovállalkozások támogatási intenzitása, ezen vállalati formák esetében 25 ezer és 200 ezer euró közötti vissza nem térítendő forrásokra lehet majd pályázni.

Radikálisan fenntartható házak

Egy különleges háztípust, az earthshipet mutatta be Radikálisan önfentartható épületek című előadásában Szabó Simon Dániel , az OTP Bank Románia munkatársa. Szabó, aki nemrégiben saját earthship építésébe kezdett, elmondta, egy ilyen épület azért több egy hagyományos háznál, mert azon kívül, hogy bárki számára hozzáférhető újrahasznosított anyagokból készül, hasznosítja a hulladékokat, a napenergiát, a szélenergiát, összegyűjti a csapadékot, emellett lehetőséget nyújt alapvető élelmiszerek termesztésére akár télen is.„A lakásaink nem sokat érnek a közművesítés nélkül, ha nincs elektromos hálózat, ivóvíz és szennyvízvezetés. Az earthsip ugyanakkor ezeket a dolgokat önfentartható módon tudja megvalósítani” – mondta Szabó, aki részletesen mesélt a hátsó, illetve keleti oldalon dombba beágyazott épületekről, amelyek jellemzően délre néző nagy ablakokkal vannak ellátva, a ház falát pedig általában földdel megtöltött gumiabroncsok alkotják.

Energiahatékony vállalkozások

A konferencia végén panelbeszélgetést szerveztek. A romániai magyar sikeres vállalkozók és vállalkozások bemutatását Varga László , a MOL Románia logisztikai menedzsere moderálta. Bemutatkozott Márkos Tibor , a Technosam Kft. ügyvezető igazgatója, aki a klaszterbe és vállalkozói szervezetekbe való tömörülés előnyeit emelte ki. Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen tanácsot adna fiataloknak, elmondta, a kezdő vállalkozóknak nem szabad félni, rizikót kell vállalni, meg kell látni a lehetőséget, és mindig lépést kell tartani a világgal. Dénes István , a Proenerg Kft. ügyvezető igazgatója szerint egy fiatal kezdő vállalkozónak nagyon fontos a minél pontosabban megfogalmazott cél felállítása is, hiszen az a siker és a problémák esetén is viszonyítási alapot jelenthet a vállalkozó számára. Az ügyveztő kiemelte, egyre fontosabbá vált, hogy pillanatok alatt pontosan meg tudják határozni a potenciális partnereik pénzügyi helyzetét. „Nyíltan próbáljuk kezelni azt, hogy elvégzünk ilyen gyorselemzéseket, és törekszünk arra, hogy párbeszéd alakuljon ki a rossz eredményeket elért partnerekkel” – mutatott rá Dénes.

Cadar Gyula és Ilonczai Tamás , a főként autóalkatrész kereskedelemmel foglalkozó Autonet Import Kft. technikai, illetve marketing menedzserei a panelbeszélgetés során kiemelték, a vállalatuknál is egyre fontosabb az energiahatékony gazdálkodás. A vállalat partnereivel együttműködve sikerült kialakítani egy újrahasznosító hálózatot, amelynek köszönhetően használt autóalkatrészeket váltanak vissza. Emellett a létesítménygazdálkodásban is arra törekednek, hogy energiahatékony technológiákat használjanak, és hamarosan útnak indítanak egy olyan projektet is, amelynek során a partnereik számára dolgoznának ki hatékony energiagazdálkodási tervet, amely a partnereknél is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!