Ifjúsági Garancia Program: munkát adnának a 25 év alatti fiataloknak

2015. április 14. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évig havonta 200 eurós és 500 lejes támogatásban részesülnének azok a cégek, amelyek vállalják, hogy az újonnan létrejövő munkahelyet másfél évig fenntartják.

A munkaügyi minisztérium az Európai Bizottsággal partnerségben múlt héten indította útjára az elmúlt 25 év legátfogóbb fiatalokat célzó kormányzati programjának információs kampányát. Victor Ponta miniszterelnök Rovana Plumb munkaügyi miniszterrel és Valdis Dombrovksis euróért és szociális párbeszédért felelő uniós biztossal közösen tartott sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy strukturális alapok felhasználásával jelentős EU-s támogatásokkal bővítenék az Ifjúsági Garancia Program keretén belül nyújtott vállalkozókat és munkavállalókat célzó támogatásokat. Az ígéretek szerint minden olyan vállalat, amely legfeljebb 24 éves fiatallal köt munkaszerződést, egy évig havonta 200 eurós és 500 lejes támogatásban részesül, ha vállalja, hogy az újonnan létrejövő munkahelyet másfél évig fenntartja. Az uniós kezdeményezésként indult Ifjúsági Garancia Program célja, hogy valamennyi 25 év alatti fiatal a tanulása befejezését vagy a munkahelye elvesztését követően négy hónapon belül állásajánlatot kapjon, illetve oktatásban vagy gyakornoki programokban, internshipekben való részvételre nyíljon lehetősége.

A program elsősorban a munkanélküliség által leginkább sújtott térségek fiataljait célozná, keretében a 2014-2020-as uniós költségvetésből és a román kormány hozzájárulásából összesen 470 millió eurót költenének a fiatalok elhelyezkedésének támogatására 2018-ig. A program megvalósulása esetén a becslések szerint mintegy 441 ezer 16 és 24 év közötti személyen segíthet majd.

Fiatalkori munkanélküliség

A fiatalok munkanélkülisége ma az Európai Unió egyik legégetőbb problémája. Az Eurostat adatai szerint Romániában 23,7%-os a 15 és 24 év közöttiek körében a munkanélküliség. A ráta alapján az ország a középmezőnyben helyezkedik el a hivatalosan bejegyzett munkát kereső fiatalok arányát illetően az EU-s tagállamok közül. Ez a szám ugyanakkor több dél-európai állam esetében elképesztő méreteket ölt: Görögországban 58,3%, Spanyolországban 55,5%, Horvátországban 50%, míg Olaszországban is 40%.

A kibővített programban való részvételhez az elképzelések szerint a fiataloknak a lakóhelyükhöz legközelebbi munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél kell regisztrálniuk, ahol egy tanácsadó egy beszélgetést követően tulajdonságaiknak, képességeiknek és elvárásaiknak figyelembe vételével egyénre szabott, úgynevezett cselekvési tervet dolgoz ki. A regisztrációt és az adatfelvételt követően legtöbb négy hónappal a jelentkező valamilyen szakmai képzéssel, továbbképzéssel, illetve akár álláslehetőséggel kapcsolatos ajánlatot kapna.

A program egyelőre mégcsak egy politikai ígéret, nincs törvényi keret

Kelemen Tibor , a Kovászna megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy bár nagyon sokat segítene a fiatal munkanélkülieken az Európai Uniós pénzek felhasználása a program részeként, egyelőre óvatosan kell kezelni az ígéreteket, hiszen ebben a pillanatban még sem a megfelelő törvényi keret nem került kidolgozásra, sem a költségvetésben nem szerepelnek azok az összegek, amelyekkel a különböző gyakornoki programokat, illetve az új munkahelyek létrejöttét támogatni lehetne.

Kelemen ugyanakkor kiemelte, hogy a foglalkoztatási ügynökségek felkészülten várják a program kibővítését, hiszen az ott szereplő szolgáltatásokat, és az állami forrásokból származó támogatásokat az ügynökségek eddig is nyújtották, éppen ezért nem jelentene nagy nehézséget, ha ezeket strukturális alapokból származó összegekkel egészítenék ki.

Inasképzés és gyakornoki programok

Az Ifjúsági Garancia Program keretén belül a tervek szerint munkaerő-elhelyezés mellett a szakmai kompetenciák fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnének. Azok a munkaadók például, amelyek inasokat fogadnak 300 lej/hónap/inas állami juttatás mellett 250 euró/hónap/inas támogatásban részesülhetnek az Európai Szociális Alapból. Az összegeket 1 és 3 év közötti periódusokra ítélnék oda, a támogatás mértéke ugyanakkor a pozíció elfoglalásához szükséges képzettségi szint függvényében változhat.

Ennél is nagyobb támogatásban részesülnének a gyakornokokat fogadó cégek: 750 lej/hónap/gyakornok állami hozzájárulás mellett 300 euró/hónap/gyakornok uniós támogatást kapnának a résztvevő vállalatok. A gyakornoki programokra a hatóságok 6 hónapig terjedően nyújtanának anyagi támogatást.

A program a fiatalok mobilitását is támogatná

Jelenleg egyszer nyújtandó ezer lejes állami támogatásban részesülnek a program keretén belül azok a fiatal munkavállalók, akik otthonuktól több mint 50 kilométerre vállalnak munkát. A tervek szerint ezt az összeget az Európai Szociális Alapból származó, egy évig nyújtott 250 euró/hónapos támogatással bővítenék.

Emellett a munkavállalók mobilitásának előmozdítását célzó program részeként úgynevezett telepítési díjak is elérhetőek lesznek azon munkavállalók számára, akik lakhelyet váltanak egy pozíció betöltése érdekében. Ezen munkavállalók a program keretében 3 500 lejes állami támogatás mellé 1 000 euró uniós támogatást is kapnának.

30 ezer eurós támogatás kezdő vállalkozásoknak

Az Ifjúsági Garancia Program keretén belül talán a legizgalmasabb programpont a kis- és középvállalkozásokat célozná, több formában is. A vállalkozások létrehozására nyújtandó összegek mellett jelentős támogatásokat csoportosítanának a potenciális vállalkozók képzésére is. A támogatások integrált csomagokban lesznek lehívhatóak, ezek egyenként megközelítőleg 30 ezer eurós finanszírozást jelentenek kezdő vállalkozások, főként startupok számára. Ezeket a támogatásokat teljes egészében az Európai Szociális Alapból finanszíroznák.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!