Nem a legerősebb nyer, hanem a leggyorsabb

2015. április 3. – 06:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy jó ötlet önmagában semmit nem jelent, a megvalósító csapaton áll vagy bukik a siker – hangzott el az XIV. EFIKOT Next Generation szekciójában.

Nem az számít, mit ismersz, hanem hogy kit ismersz – kezdte előadását Farkas Zsolt , a Traction Tribe marketingszakértője a XIV. EFIKOT Next Generation szekciójában. A Traction Tribe egy startup accelerator, célja, hogy az általuk kiválasztott cégek egységnyi idő alatt gyorsabban tudjanak növekedni, mintha önállóan működnének. Ezt egyrészt tőkebefektetéssel valósítják meg: a Traction Tribe 50-150 ezer dollár értékű összeggel száll be a kiválasztott vállalatokba részesedésért cserébe (a befektetésért körülbelül 8-12% közötti tulajdonrészt kérnek a startupoktól, szemben a Közep-Kelet-Európában gyakori 40-70%-os részesedési aránnyal), másrészt szaktudást és kapcsolati tőkét biztosítanak a legjobb ötlettel rendelkező csapatoknak.Saját szakembereik mellett az accelerator fejlett mentorhálózattal is rendelkezik. A cég 25 tagú mentorcsapatát főként a Szilícium-völgyben tapasztalatot szerző szakértők alkotják. A budapesti irodájuk mellett rendelkeznek munkaponttal Las Vegasban és a Szilícium-völgyben is.

„Közép-Európában mi képviseljük egyedül a tradicionális, úgynevezett venture capital (kockázati tőke) modellt. A cég körülbelül egy éve működik, azóta 600 pitch-et (startupos prezentációt) hallgattunk meg, ebből 12-be fektettünk bele” – magyarázta Farkas. Elmondása szerint az ötletek 2%-ába fektetik a pénzünket. Úgy számolnak, hogy még ennek is az egyharmada meg fog bukni, a második egyharmada egyfajta lifestyle vállalattá fog átalakulni (pénzt termel, de nem lesz nagyon nagy siker), s csupán a maradék egyharmad lesz az, amelyet remélhetőleg el lehet majd adni több millió dollárért.

Van több sikersztorijuk is

A startup accelarator egyik sikersztorija a Guitar Hero nevű játékra hasonlító SongArc alkalmazás, amely Windows Phone-on aratott hatalmas sikert. A felületen jelenleg 1,7 millió letöltésnél tartanak, de kijöttek már az Android és iOS operációs rendszeren futó alkalmazásaik is, ahol ugyancsak napi többezres letöltésszámot generál az applikáció.

Farkas elmondta, egy jó ötlet önmagában semmit nem jelent, sokkal inkább a megvalósításon dolgozó csapaton áll vagy bukik a siker. Éppen ezért önálló ötletekbe nem is fektetnek br. „Egy ember nem tudhat mindent. Nagyon fontos, hogy az ötlet mellett legyen egy jól megalapozott üzleti modellje a startupoknak. De nagyon sok esetben még ezeknél is sokkal fontosabb a megvalósításon dolgozó csapat” – hívta el a figyelmet.

A startup lehet a leggyorsabb

Egy startup a korporatista cégektől leginkább a gyorsaságában különbözik. György Tamás vállalkozó, a Wipe csapatának egyik tagja szerint a technológiai szektorban nem feltétlen az érvényesül, aki a legnagyobb vagy legerősebb, hanem aki a leggyorsabb. „Egy startup esetében nem áll fenn a bürokrácia útvesztője, hiszen egy startup hetek alatt kifejleszt egy applikációt, míg egy nagyvállalatnál csak a tervezési folyamat akár hónapokig is eltarthat” – emelte ki György. A Wipe csapata egy olyan technológiai startup, amely vakoknak és látássérülteknek egy olyan segédeszköz fejlesztésén dolgozik, amely segítene számukra a mindennapi életben a közlekedésben, az akadályelkerülésben és a navigációban.(A Wipe részt vett tavaly a kolozsvári Startup Pirates-en. Itt is olvashatsz róluk.)

György előadásában tanácsokkal is ellátta a vállalkozni vágyókat. Elmondta: „ahhoz, hogy innovációs ötleted legyen, a legfontosabb mindig, hogy ismerd a vásárlóidat. Ha nem vagy tisztában pontosan azzal, hogy kinek adod el a termékedet, akkor nem fogod tudni eladni. Emellett a vevők megcélzása a fejlesztés során fontos a designereknek, a cégvezetőknek, a marketingeseknek és a vállalatnál dolgozó művészeknek is”. György hozzátette: „nagyon fontos a potenciális felhasználó visszajelzése. Elmentünk, hogy lássuk, a megoldásunk egyáltalán érdekli-e a vak és látássérült embereket. Úgy kaptunk 70 feliratkozót, hogy nem is hirdettük sehol a megoldásunkat. Ezek a feliratkozók vállalták, hogy ahogy elkészülünk a prototípussal, azonnal tesztelnék. Ez számunkra egy megerősítést jelentett azzal kapcsolatban, hogy szüksége van a termékünkre a piacnak”.

A startuposok mellett vendéglátósoktól is tanulhattak a résztvevők

„Magamat úgy szoktam bemutatni, mint egy álomtulajdonos, ezért is adtam az előadásomnak azt a címet, hogy Álmodj valóságot ” – indított Berke Sándor , a Koffer kávézó és könyvesbolt fő baristája és vezetője. Berke előadásában nem kész receptet próbált átadni a hallgatóságnak, hanem a megfelelő kérdések feltevésének fontosságát emelte ki. (A Koffer megnyitójáról készült cikkünket itt olvashatjátok.)A Koffer létrehozásának a kezdőlökést Balázs László , az ingatlan tulajdonosa adta, aki azzal a kéréssel kereste meg Zágoni Balázs t, a Koinónia Könyvkiadó igazgatóját, hogy hozzanak létre egy könyvesboltot az egyébként kiadásra szánt helyiségben. „Zágoni tudott arról, hogy én tíz éve terveztem egy ilyen kávézó megnyitását. Még 2004-ben Olaszországban ismertem meg hogyan működik a presszógép, azóta pedig ez egy folyamatosan erősödő álommá formálódott” – mesélte Berke.

Elmondta, azért választották a Koffer nevet, mert egy olyan ismert szó, amely nem csak a városban élő magyarokat és románokat, hanem az ide érkező turistákat is megszólítja. Berke elmondta, egy kávézó esetében az egyik legfontosabb érték a minőség, a harmónia és a vendégszeretet. „Körbejártam Kolozsváron nagyon sok kávézót. Az volt a tapasztalatom, hogy gyakran a termékeik minőségén spórolnak a legtöbbet.”

Szelektálni kell a vélemények között

„Ha van egy terved, amit szeretnél megvalósítani, akarva-akaratlanul is találkozol véleményekkel. Vannak, akik közel állnak hozzád és próbálnak támogatni, de sok esetben ők nem feltétlen értenek a területhez. De kapcsolatba kerülhetsz olyan szakmabeliekkel is, akik már ezer éve ezzel foglalkoznak, megvan a véleményük, és ha te kicsit is innovatívabb vagy, akkor megpróbálják rád erőltetni az elképzeléseiket” – mondta Bozsó Tamás , a Crush Wine Bar tulajdonosa, aki azt javasolta a hallgatóságnak, hogy mindenképp érdemes szelektálni a vélemények között, és csak az igazán hasznosakat felhasználni.Bozsó Tamással egy éve, a kolozsvári Crush Wine Bar indulását követően nem sokkal készítettünk interjút, amelyet itt olvashattok. Azóta elmondása szerint a borbár forgalma szépen nőtt, és viszonylag hamar pozitív pénzforgalmat generált.

Bozsó szerint ugyan nem annyira megfogható dolog, de a vállalkozói hullámvölgyeken való túllépésben nagyon sokat segíthetnek a sikerek, akármilyen kicsik is legyenek. Elmondása szerint még soha nem látott annyi kétségbeesett és hitetlenkedő arcot, mint amikor kezdő vállalkozóként, plusz még fiatalként is, leült beszállítókkal tárgyalni. „De amint jöttek a sikerek, az a beszállító, akit eddig győzködni kellett, most saját maga kínálja a termékeit. Ezek a dolgok nagy lökést tudnak adni” – tette hozzá Bozsó.„A vállalkozói körforgásból nagyon nehéz kikerülni. Én nem számoltam ezzel, de ha elkezdesz saját céget működtetni, akkor gyakorlatilag elfelejtheted, hogy valaha nyugodtan fekszel le.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!