„Egy reggel arra ébredtem, hogy játék webáruházat alapítok”

2015. március 18. – 05:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy Tibor, az ország legnagyobb Lego webáruházának tulajdonosa is mesélt tapasztalatairól a Marketing Nyílt Napokon.

„Megosztja a véleményeket, hogy mi van előbb? A termék, aztán a marketing, vagy először a marketing, aztán a termék? Régen csináltunk egy terméket, becsomagoltuk, írtunk rá valami szépet, és eladtuk. Aztán később jött a felismerés, hogy a marketingből indul ki minden. Ma már a terméket úgy építjük fel, hogy az legyen felhasználóbarát, fogyasztható és szerethető” – kezdte előadását Erős Lóránt , a Wedas marketingszakembere, aki a hatodik alkalommal megszervezett Marketing Nyílt Napok szakmai konferencia második napját indította Szerethető marketing című előadásával.(Az első napról készített összefoglalónkat itt olvashatjátok.) Erős szerint már a kétezres évek óta az a marketingszakemberek legnagyobb kihívása, hogy minél nagyobb élményt nyújtsanak a potenciális vásárlóknak. Ezért mára nem túlzás azt állítani, hogy maga a felhasználói élmény tudja a legnagyobb sikert hozni egy reklámkampánynak.

„Az embereket a marketingesek már új módszerekkel kapcsolják össze, és bevonják a márka-kommunikációba. A felhasználó, akárcsak a marketinges, lehet egy brand képviselője, így megoszthatja másokkal akár a terméket, akár a reklámüzenetet, de csak ha az élményt is jelent számára. Ezt próbálta elérni kampányában a francia vasúttársaság is”:

Erős elmondta, az élmény, amit egy ilyen jellegű marketingkommunikáció ad, elülteti az emberek fejében, hogy mit is akar a cég, mi a termékeinek vagy szolgáltatásainak az üzenete.

Online rengeteg a tartalom, nagy a zaj

„Ha átlépünk az online felületre, akkor azt láthatjuk, hogy ott sokkal nagyobb a zaj, jóval több a tartalom és az esemény. Az emberek minden egyes apró kis mémet felhasználnak, sőt nagyon sokra üzletek épülnek. Ma már ott tartunk, hogy a cégek is használják az úgynevezett felhasználók által gyártott tartalmat” – emelte ki a szakember.Éppen ezért a cégek kommunikációja nem lehet személytelen. Erős a Dell egyik elhíresült esetére hívta fel a figyelmet, amikor egy csalódott ügyfél blogbejegyzése virálissá vált a világhálón. „A bejegyzés hatására az ügyfelek szétszedték a vállalatot. Ma már egyre hangosabbak vagyunk: ha valami nem tetszik az embereknek, a közösségi médián keresztül ennek hangot is adnak.”

Minden online technika elsajátítása karrierlehetőséget jelenthet

A Netlogiq online marketingre specializálódott vállalat sofőrjeként mutatkozott be Adrian Ilovan , aki előadásában részletesen beszélt az online marketing receptjéről. Elmondta, néhány éve a marketing nem jelentett mást, mint egy hatalmas költségvetésből készített reklámkampány indítását, legjobb esetben a közmédia csatornáin. „Kisebb vállalatként is megvoltak a lehetőségeink, helyi tévécsatornákban, rádiókban, újságokban, vagy szórólapok segítségével is reklámozhattunk. De mára a technológia hatására minden megváltozott.” Ilovan szerint a marketing szakon végzettek nagyon jó helyzetben vannak, hiszen az online marketing világában majdnem minden online technika elsajátítása karrierlehetőséget jelenthet számukra. Ilovan ugyanakkor felhívta a figyelmet: „aki azt gondolja, hogy az online marketing csupán annyiról szól, hogy forgalmat generálsz, potenciális ügyfeleket hozol a felületeidre, az nagyot téved. Az online marketing legfontosabb eleme, hogy mi történik azt követően, hogy embereket hozol a honlapodra. A legnagyobb kihívás, hogy valóban azt tudd nyújtani, amit keresnek, és elérd az ügyfelek bizalmát” – magyarázta a szakértő.

A marketingben is igaz: a háborút a csata előtt nyerik

Călin Biriș tréner, a Loopaa Marketing Ügynökség digitális részlegének igazgatója előadásában leginkább a diákokat szólította meg, rengeteg tanáccsal látta el a fiatal pályakezdőket.

Kiemelte, a szakma egyik legfontosabb szabálya, hogy előzetes elemzések elvégzése nélkül nem lehet marketingkampányt kezdeni. „Lehet, hogy egy reklámkampány vizuálisan megjelenő elemei (bannerek, videók) nagyon látványosak, de itt is igaz az a mondás, hogy a háború a csata előtt szokott eldőlni. Maga a reklám csupán a stratégia, az adatok, az elvégzett elemzés és az ebből származó következtetések implementálása” – mondta Biriș. Hozzátette: hatalmas előnyt jelenthet, ha a versenytársad nem érti pontosan, mire és hogyan építetted fel a marketingstratégiádat.

„Arra ébredtem, hogy játék webáruházat szeretnék alapítani”

A konferencia végén a résztvevők egy igazi sikertörténettel ismerkedhettek meg. Nagy Tibor t, a Clevertoys.ro alapítóját Seer László kérdezte a kezdeti nehézségekről, az ügyfeleikről, és azokról a kulcsmomentumokról, amelyek a vállalkozást Románia legnagyobb Lego webáruházává tették.„Nem is tudom, honnan jött az ötlet. Egyszerűen egy reggel arra ébredtem, hogy játék webáruházat szeretnék alapítani. Majdnem mindenkitől negatív visszajelzést kapott az ötletem, de mégis belevágtam. Egy kisebb bankkölcsön segítségével 2008 októberében került fel a webáruház a netre. Legnagyobb meglepetésemre az indulást követő negyedik napon már meg is érkezett az első rendelés, amit újabbak követtek. Ez óriási sikerélmény volt” – mesélte Nagy.

Elmondása szerint a játékkereskedelem egyik legfontosabb jellemzője, hogy az év utolsó két hónapjában a forgalom többszörösére nő, ezért az indulást követően nagyon nehezen tudtak rendeléseket teljesíteni. „Nagyon hamar rájöttünk, hogy tőke nélkül, három forgalmazóval, ezer termékkel ez nem egyemberes munka, ráadásul akkor még volt egy munkahelyem is. Összesítettük a rendeléseinket, és láttuk, hogy azok 60%-a Legóra szól. Ezért döntöttünk mellette. Mindenki azt gondolja, hogy ez az üzlet az én Lego iránti szeretetemből indult ki, de az igazság az, hogy

egy racionális gazdasági döntés következtében működtetünk Lego Monobrand webáruházat.”

Nagy kiemelte, a legnagyobb kihívás még a mai napig is az, hogy az ötleteikre finanszírozási forrást találjanak, hiszen a játék egy olyan termék, ami azonnal kell. „Ebben a szegmensben csak készletből lehet dolgozni, a készletek beszerzését viszont nagyon nehéz megfinanszírozni. Huszonévesként, csak egy ötlettel hiába kopogtattam egyik banktól a másikig, szóba sem állt velem senki. Végül egy kisebb takarékpénztártól sikerült kölcsönt felvenni, ezt a forgalom növekedése után egy újabb kölcsön követett, amit ugyancsak nagyon nehezen kaptunk meg” – emlékezett vissza a vállalkozó.

A vállalkozó mára az online bolt mellett saját Lego Monobrand áruházakat is működtet Bukarestben és Kolozsváron, így Romániában elmondása szerint minden negyedik eladott Lego a Bácsi úti raktárukon keresztül kerül forgalomba.

„Az igazság az, hogy nem tudjuk meghatározni az ideális vásárlóinkat.

Az online adatbázisunk szerint többségében gyerekes szülők, fele-fele arányban anyukák-apukák vásárolnak Legót, dolgozunk azon, hogy jobban feltérképezzük az ügyfeleinket. De azt a következtetést levonhatjuk, hogy meglepően sok a felnőtt Lego-rajongó. Hihetetlen, hogy karácsony előtt hány olyan rendelés fut be, amelyben a feleség arra kér, hogy a futár ne hazaszállítsa a csomagot, mert a férjének vásárolja”.

Nagy érdekességképp elmesélte, hogy a vásárlások volumenéhez viszonyítva nagyon magas a weboldaluk látogatottsága, hiszen nagyon sok gyerek egész nap az oldalon csüng. Ezt bizonyítja az is, hogy a gyerekek az üzletekbe betérve kívülről tudják a termékpaletta minden darabja esetében még az alkatrészek számát is. „De az üzletekben jellemzően előfordul olyan eset is, amikor az apuka mindent bevetve próbálja meggyőzni az anyát és a gyereket arról, hogy egy távirányítós LEGO-kotrógép megvásárlása mennyivel jobbat tesz az ötéves fia fejlődése szempontjából, mint mondjuk egy másik modell.”

Romániában az online vásárlás még nagyon gyerekcipőben jár

a vállalkozó szerint, ezt az is mutatja, hogy még mindig nagyon sok a telefonos megrendelés, mert az ügyfelek nem bíznak az online boltokban. „Összehasonlításképp van olyan magyarországi partnerünk, aki másfélszer akkora forgalmat képes fele annyi emberrel lebonyolítani, mint mi, csak amiatt, mert ott hajlandóbbak az emberek interneten vásárolni. Karácsony előtt van, hogy még a könyvelőnk is rendelést vesz fel telefonon.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!