Karrier-SciFi, avagy milyen lesz a marketing, amikor nyugdíjba mész?

2015. március 17. – 03:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A közösségi média internet fölötti hatalma óriásira nőtt, a változások a marketingszakmát sem kerülik el.

“Egy olyan utazásra szeretnélek elkísérni titeket, ami nem azért próbálja a múltat összefoglalni, hogy onnan a jelenre vonatkozó következtetéseket vonjon le, hanem a jövőt szeretné valamilyen formában megfogni” – kezdte előadását Seer László marketing szakember, a BBTE oktatója, aki a VI. Marketing Nyílt Napok alkalmával Karrier-SciFi: milyen lesz a marketing, amikor nyugdíjba mész? címmel tartott előadást. A Social Revolution nevű szakmai konferencián Seer olyan trendeket, illetve folyamatokat járt végig, amelyekből a résztvevők következtetéseket vonhattak le azzal kapcsolatban, hogy miről fog szólni a marketingszakma 2055-ben.Seer szerint már négy évtizeddel ezelőtt is a fogyasztó-centrikusság jellemezte a marketingszakmát: nem feltétlen a termék, hanem az foglalkoztatta a marketingeseket, hogy milyen eszközökkel lehet a célcsoport figyelmébe ajánlani egy bizonyos szolgáltatást. Néhány akadály miatt viszont – mint a grafikai szoftverek vagy a megfelelő nyomdatechnika hiánya – jóval nehezebb volt vizuális élményt nyújtani, vagy visszaadni a valóságot: “aki hirdetni akart, leginkább olyan médiumokban gondolkodhatott, mint a rádió, a nyomtatott sajtó vagy a televízió”.

Már van ország, ahol többen facebookoznak, mint interneteznek

Mára szinte minden megváltozott. A közösségi média térhódításának hatása szinte mindenki számára egyértelmű. “Nagyot lehet derülni rajta, de egy Indonéziában elvégzett közvélemény-kutatás szerint már több ember állítja magáról, hogy ugyan Facebookozik, de nem internetezik. A közösségi média internet fölötti hatalma óriásira nőtt, a szemtől szemben történő kommunikáció is teljesen új értelmet nyert, egyáltalán nem túlzás, hogy az okostelefon, a tablet lassan-lassan a testrészünkké vált”.Seer kiemelte, hogy mindezek hatására az internet-technológia mára a marketingtől teljesen elválaszthatatlan. “Ha negyven évvel ezelőtt akartunk valamit vásárolni, sokkal nehezebb dolgunk volt, ha ki akartuk deríteni valaminek az árát. Mára gyakorlatilag egy hűtőszekrény-vásárlásnál is az ország legjelentősebb kiskereskedőinek ajánlatait csupán egy-két kattintással tudjuk összehasonlítani.

"Nagyon okosak lettünk, mint fogyasztók."

Hogy mi lesz 2055-ben? Seer szerint a jövő marketingeseinek mindennapjaira elsősorban az adatelemzés, az információ megértése és feldolgozása lesz jellemző. Minden digitalizálódik, az egyéni igények kielégítése pedig nem csak a marketingesek, hanem mindenki életet meg fogja határozni a következő évtizedekben. Rámutatott, míg a hatvanas években nagyon sok volt a tömegcikk – mert nem volt lehetőség arra, hogy egyéni igényekre szabjanak mondjuk egy autót –, ma már folyamatosan erősödik az a trend, hogy a fogyasztó saját magának hozhat létre egy teljesen egyedi terméket, ez pedig a gyártóknak egyre nagyobb kihívást jelent. A technológiai fejlődés mellett a fogyasztói társadalom is teljesen átalakul. “Az elmúlt időszakban a gazdaság fejlődésének egyik motorjává vált a fogyasztás növekedése. De most már van egy ellen trend is. Egyre környezettudatosabbá váltunk, szeretünk belegondolni abba, hogy valóban szükségünk van-e egy újabb termékre még annak ellenére is, hogy olcsó” – emelte ki.

Más értelmet nyer a marketinges kifejezés

A szakember szerint a több adatnak és információnak köszönhetően a jövőben a marketingesek egyre jobban fogják ismerni a fogyasztókat és a piacot. “Amellett, hogy a termékek tervezése és gyártása a technológiai fejlődés hatására drasztikusan megváltozik, várhatóan a különböző szállítási módozatok is teljesen átalakulnak, elég ha csak a drónokban rejlő lehetőségekre gondolunk. A személyi jogok tekintetében is változásokra lehet számítani. Talán megszokjuk, hogy a Facebook mindent tud rólunk, de az is lehet, hogy fellázadunk ellene.”Seer szerint a szolgáltatások folyamata is teljesen megváltozik. Az automatizálás és a mesterséges intelligencia teljesen új szakmák kialakulásához vezet. “A globális bankszektor alkalmazottainak a felére 2050-re nem lesz szükség. A mesterséges intelligencia már a legkomplexebb hitelelbírálást is sikeresen el tudja végezni. Minden jel arra mutat, hogy a marketingre is nagyon erős specializáció vár: 2050-re nagy valószínűséggel elemzőnek vagy adatspecialistának fogja magát érezni egy szakmabeli.”

Ne akarjuk elsöpörni a piacot

E-kereskedelmi kampányok címmel tartott előadást a kétnapos konferencia második előadója. Surányi Balázs , a szatmárnémeti Autonet üzletági vezetője és marketingkoordinátora saját tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel. “Marketingesként nagyon sok esetben érdemes kisebb léptékben gondolkodni. Soha nem szabad azzal a céllal nekivágni egy kampánynak, hogy elsöpörjük a piacot. Hatékony lehet első lépésben kiválasztani egy terméket, egy célcsoportot, egy régiót, és csak ott kipróbálni a kampányt. Az innen származó adatokból le lehet szűrni a megfelelő következtetéseket. Valóban nagyon jó adatelemzőnek kell lenni” – erősítette meg.

Surányi a piaci szegmentálás fontosságára is felhívta a figyelmet. “Egy olyan vállalatnál, ahol nincs marketingosztály, általában nem értik, hogy miért csak egy bizonyos célcsoportot akarunk megcélozni, hiszen a vállalat terméke számára az lenne jó, ha mindenkit megszólít. Ugyanakkor igaz az a régi elmélet, amely szerint

aki mindenkihez szól, az igazából nem szól senkihez.”

A különböző célcsoportok megszólításához pedig a közösségi média szinte korlátlan lehetőségeket nyújthat. Surányi szerint a Google (AdWords) egy rendkívül innovatív és érdekes terület lehet egy marketinges számára, mégis azt tanácsolta, érdemes külsős, specializált vállalatokat megbízni az AdWords jellegű kampányok futtatásával. “Mi a Facebook-Google párost próbáltuk. Tapasztalataink szerint, ha rövid idő alatt látványos eredményt szeretnénk elérni, akkor a Facebook egyértelműen elsöpri a Google-t. A Google viszont sokkal magasabb konverziós rátával rendelkezik, legalábbis itt Romániában. A konverzió pedig nagyon fontos szempont, mert azt jelenti, hogy a felhasználó az elvárásaink szerint használja a felületeinket, nem csak használja a weboldalt, hanem vásárol is onnan” – magyarázta Surányi. A szakember arra is rámutatott, hogy az online szférában különösen oda kell figyelni a legkisebb részletekre is. “Gyakran történnek például kisebb elírások, vagy előfordul, hogy a szöveg nincs rendben. Az, hogy egy ilyen hiba miatt a reklám elterjed, persze lehet jó is, hiszen számtalan példa van arra, hogy nem szándékos vírusmarketing jó irányba sült el. De véleményem szerint az ilyen jellegű hibákat nehéz kontrollálni és megállítani is, éppen ezért nagyon veszélyesek” – fejtette ki Surányi.

AdWords: mérhető és kontrollálható

“Az AdWords legfontosabb tulajdonságai a vállalkozás és a marketinges számára a mérhetőség, és a kontrollálhatóság. Pontosan meghatározható, hogy különböző kampányok esetében a tevékenységek mennyibe kerülnek, és ha nem hozzák a kívánt eredményt, akkor bármelyik időpontban leállíthatók. Ez egy drága offline reklámszerződés aláírását követően nem biztos, hogy megtörténhet” – magyarázta előadásában Birtha Attila , a Proclick.ro ügyvezető partnere.

“Az AdWords alapvetően három típusú keresés célzását teszi lehetővé. Az Exact típusú célzás során pontosan megszabhatjuk, hogy mely kulcsszavak keresésénél ajánljon minket a Google. A Phrase típusú keresés a kulcsszavak különböző mondatokban való előfordulási lehetőségeit célozza. A harmadik típusú, az úgynevezett Broad célzás az egyik legveszélyesebb, hiszen még a különböző szinonimák is találatot hozhatnak, ami jelentősen megnövelheti a költségeket” – fejtette ki Birtha.Birtha a világ legnagyobb marketingcsatornájának számító Google AdWords szolgáltatásról elmondta, hogy az amerikai vállalat bevételeinek 95-96%-át hozó felület által nyújtott előnyök mellett (internetezési szokások, magatartás vagy demográfiai információk leképezése) a vállalatok nagyon sokszor hibáznak abban, hogy egy jól sikerült reklámkampányt követően az ügyfelek kiszolgálása nehézkesen alakul. Kiemelte, a Google csodafegyvere csak abban az esetben lehet hatékony, ha a reklámkampány mögött egy valóban jól működő vállalat van.

A konferencia második napjáról egy következő cikkünkben számolunk be.

A képek forrása a MarkeTeam Facebook-oldala.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!