Mi okozza a dollár tombolását, és kinek fog fájni?

2015. március 12. – 04:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tegnap már 4,2 lej fölött is járt a dollár árfolyama. A fizetőeszköz akár még az idén utolérheti az eurót, és máris jobban fénylik, mint az arany.

Tombol a dollár: a Román Nemzeti Bank referenciaárfolyama szerint az amerikai fizetőeszköz múlt héten átlépte a 4 lej/dolláros lélektani határt, tegnap már 4,2 lej fölött jegyezték a valutát, a ma közölt referenciaárfolyam szerint is 4,17 lejbe kerül egy dollár. Még a piaci elemzőknek is meglepetést okozott a brutális erősödés: az Országos Előrejelzési Ügynökség (CNP) 2015 egészére nézve 3,88 lej/dolláros átlagárfolyamot prognosztizált, ennek ellenére csak év eleje óta az amerikai fizetőeszköz 11%-ot erősödött az euróhoz, 10%-ot a lejhez viszonyítva.

Mivel magyarázható a dollár elképesztő erősödése?

A dollár erősödésének okait részletesen vizsgáló elemzésében a Quantis Group szakértői három tényezőt emelnek ki:

1.

A dollár erősödésének egyik legfontosabb oka a világgazdasági és pénzügyi helyzet alakulása. Ahol nagyobb a növekedés, magasabbak a vállalati bevételek és nyereségek, oda szívesebben áramlik a befektetésre váró tőke. A tőkeáramlás által pedig a befektetők növelik az adott ország fizetőeszköze iránti keresletet. Az Egyesült Államok gazdasága ebben jelenleg nagyon jól teljesít: míg az eurózóna tavaly nullához közeli növekedést produkált, addig az amerikai gazdaság 2014-ben is, fenntartva a válság óta tartó jó formáját, 2,4%-os növekedést tudott felmutatni.

2.

Az árfolyamot a gazdaság teljesítménye mellett nagyban befolyásolják a várható kamatok és hozamok is: ahol magasabb a kamat, oda vándorol a pénz. Ebből a szempontból is sokkal jobb a dollár helyzete, mint a közös valutáé. Összehasonlításképp a Fed (az Egyesült Államok jegybankja) 0,25%-ban határozza meg az alapkamatot, az EKB (Európai Központi Bank) viszont csak 0,05%-ra csökkentette annak mértékét, így próbálja gazdasági növekedést eredményező hitelezésre ösztönözni a bankokat.Az alapkamat szintje ugyanakkor nagymértékben befolyásolja a befektetők kedvenceinek számító államkötvények hozamát is. A Quantis szerint míg az ötéves futamidejű állampapírok éves hozamai az Egyesült Államokban 1,69%-ra tehetőek, addig Németországban alig érik el a 0,15%-ot. Értelemszerűen a befektetők inkább a dollárban denominált értékpapírt választják, így növelik a dollár iránti keresletet is.

3.

Utolsó, de talán legfontosabb szempontként a Quantis elemzői a dollár fő tartalékvaluta szerepét emelik ki. A világ jegybankjai valutatartalékuk 60%-át még mindig dollárban tartják, emellett a legtöbb energiahordozó (kőolaj, földgáz) ára is dollárban van meghatározva. A dollár továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, likviditása miatt gyakorlatilag bármekkora tételt szinte azonnal lehet adni-venni.

A dollár erősödése miatt már az arany sem csillog régi fényében

A dollár és az arany árfolyama közötti fordított korreláció létezése az év első két hónapjában is bebizonyosodott. Míg a dollár árfolyama 11%-kal növekedett az euróhoz viszonyítva, az arany dollárban meghatározott árfolyama 3%-os csökkenést mutatott. Az amerikai befektetők így a világ legbiztonságosabbnak tartott tartalékeszköze helyett is inkább a dollárban elhelyezett befektetéseket részesítik előnyben.

Minket mennyire érint súlyosan a dollár emelkedése?

A dollár árfolyamának növekedése Romániát is érzékenyen érintheti. Ugyan az ország exportjának legnagyobb része az eurózóna tagállamait célozza, az importtételek jelentős része olyan országokból származik, amelyekkel az elszámolás dollárban történik. Így a fizetőeszköz erősödése az Egyesült Államokból, Oroszországból és az ázsiai országokból származó javak áraiban fog tükröződni leginkább. Már beszámoltunk arról, hogy az üzemanyagok ára több mint 10%-kal növekedettjanuár közepe óta, ami jelentős mértékben a dollárban meghatározott kőolajár-növekedéssel magyarázható (fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a kőolaj hordónkénti ára is növekedett azóta), de emelkedhet a földgáz és a különböző nyersenyagok és élelmiszerek ára is a fizetőeszköz erősödése miatt.Az elektronikai eszközök árai is nagyon gyorsan tükrözni fogják a dollár jelentős erősödését. A brassói székhelyű Allview tulajdonosa például még januárban úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a lej/dollár árfolyam átszakítja a 4 lejes lélektani határt, az akár 10%-os erősödést is okozhat az ázsiai országokból és az Egyesült Államokból származó, nagyrészt dollárban meghatározott kütyük áraiban.

Elkerüli a dollár az eurót?

A dollár/euró árfolyam további alakulását nagymértékben a világgazdaságban a következő periódusban történő események befolyásolhatják, mi a folyamatoknak csak elszenvedői, vagy külső szemlélői lehetünk. Annak ellenére, hogy év elején a szakértők nem számítottak arra, hogy még idén létrejön a két fizetőeszköz közötti paritás, a dollár elmúlt napokban mutatott teljesítménye már az elemzőket is elbizonytalanítja.Az Adevărul Financiar is arról ír , hogy számos mutató szerint az amerikai gazdaság továbbra is jó irányba tart. Ezzel ellentétben Európa továbbra is egy helyben toporog: a gazdaság stagnál, a defláció veszélye pedig továbbra is fennáll. Emellett egyre több az arról szóló vélemény, hogy az infláció növekedésének beindítására még az Európai Központi Bank (EKB) mennyiségi enyhítési programja, a pénznyomda beindítása sem jelent megoldást. Európában a lakossági fogyasztás továbbra is alacsony, a kereslet csökkenése miatt pedig csökken az Unió termelése, és csökkennek az árak is.

A dollár árfolyamának nagy valószínűséggel továbbra is szárnyakat ad, hogy az Egyesült Államok jegybankja hamarosan leállítja a válság után indított, az amerikai gazdaság talpraállítását célzó pénznyomtatást (mennyiségi enyhítési programot), és növelni fogja az alapkamatot. Ezzel ellentétben az EKB épp a héten indított hasonló programot: az eurózóna jegybankja 2016 szeptemberéig havi 60 milliárd euróra vásárol állami és vállalati kötvényeket, ami várhatóan tovább csökkenti az euró dollárhoz viszonyított értékét.Az árfolyamok alakulását ugyanakkor még rövidtávon is számos egyéb előre nem látható tényező befolyásolhatja, elég, ha csak Görögország nehéz pénzügyi helyzetére gondolunk. Az Athén felől érkező rossz hírek bármikor beszakíthatják az euró és a lej dollárhoz viszonyított árfolyamát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!