SIC Telekom néven indulna a székelyföldieket megcélzó új szolgáltató

2015. március 4. – 12:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kezdeményezők már tárgyaltak a hálózatbérlésről a nagy mobilszolgáltatókkal. Ötezer ügyfél elég lenne, hogy megérje.

Közösségi összefogásra is szükség van az új székelyföldi mobilszolgáltató, a SIC Telekom indításához. Morar Róbert , az egyik kezdeményező Pénzcsinálók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy már több nagyobb mobilszolgáltatót is megkerestek az ötletükkel. Egy úgynevezett virtuális mobilszolgáltató indítása azonban előnyösebb egy, az ötletet támogató közösséggel. „Konkrét, arról szóló adatokra szeretnénk felépíteni a partnerségünket, hogy a szolgáltatásunkra lenne-e igény. Úgy gondoljuk, hogy a kezdeményezésre online tudjuk leginkább felhívni az emberek figyelmét. Hiszünk abban, ha ez őket tényleg megszólítja, akkor fel fogjuk mutatni a kellő számú támogatót ahhoz, hogy meg tudjuk kezdeni az értelmi tárgyalásokat. Most végezzük az utolsó simításokat a weboldalon, ahol a támogatókat gyűjtjük ” – mondta.

A SIC Telekomot tulajdonképpen egy mobilszolgáltatóként kell elképzelni, amely a nagyobb szolgáltatóktól bérli a hálózatot?

– Igen, így kell elképzelni. Ez egy eléggé bejáratott modell nyugaton. Külföldön úgy számolnak, hogy körülbelül 5 ezer ügyféllel már megéri beindítani egy ilyen vállalkozást. Most már Romániában is adott a keret ahhoz, hogy ez megtörténjen: több szolgáltatónál is lehetőség nyílik megvenni úgymond a holt térben a perceket, az üzeneteket, és a megabájtokat, és továbbadni ezt a kliensek fele. Gyakorlatilag mi csak a hálózatot béreljük és az ügyfélszolgálatot kezeljük, a technikai részéért pedig továbbra is egy nagyobb vállalat, mint a Vodafone, az Orange vagy a Telekom lesz a felelős.

Miért gondolják azt, hogy Székelyföldön szükség van még egy szolgáltatóra?

– Székelyföld egy sajátos régió, ahol szerintünk szükség van kétnyelvűségre, ezt pedig egyelőre nem lehet fellelni a telekomszektorban. Mi egy kolozsvári startup vagyunk, de a kollégám és jómagam is Székelyföldről származunk, a menedzserünk pedig katalán, és ő is nagyon csodálkozott azon, hogy itthon mekkora problémát jelent a kétnyelvűség. Úgy gondoljuk, hogy egy virtuális mobilszolgáltató, vagy más néven MVNO (Mobile Virtual Network Operator) megoldást nyújthat a problémára. Abban reménykedünk, hogy a következő hónapok visszaigazolják az elvárásainkat, és tényleg igény lesz erre a székelyföldiek részéről, és nem csak.

Milyen komparatív előnyökkel tudnak szolgálni az ügyfeleik számára? Miért fog valaki az önök szolgáltatásai mellett dönteni?

– Azt reméljük, hogy elsősorban a kétnyelvű kommunikáció fogja meggyőzni őket. Elképzelésünk szerint az ügyfél kiválaszthatja majd, hogy milyen nyelven szeretné kapni például a számlákat. De igazából azt figyelembe véve, hogyan is működik egy ilyen virtuális mobilszolgáltató, akár olyan csomagokat is összeállíthatunk, amelyek még a konkurenciával szemben is előnyösek tudnak lenni. Gondolok itt például arra, hogy Székelyföld esetében elég sok a magyarországi szál, mindenkinek vannak rokonai, barátai, ismerősei. Valószínűleg ki fogjuk tudni alkudni például azt, hogy a magyarországi hívások esetében korlátlan vagy akár előnyösebb percdíjaink legyenek.

Milyen egyéb lehetőséget jelenthet még egy ilyen virtuális mobilszolgáltató?

– A lehetőségek igazából korlátlanok, minden attól függ majd, hogy melyek lesznek az igények az ügyfelek részéről, és persze, hogy mit tudunk majd mi is kialkudni a tárgyalásaink során a leendő partnereinkkel. A fiatalabb réteget meg tudnánk szólítani például azzal, hogy előnyös internet-ajánlatokat tennénk, mert a fiatalok inkább a világhálón töltenek el több időt. Ez pedig a konkurenciánál eléggé drága, ezért gondoltunk arra, hogy mi lenne, ha egy olyan csomagot hoznánk létre, ahol az internet nagyon előnyös, a percdíjak pedig standardak maradnak.

Nem fog többe kerülni az ügyfélnek a SIC Telekomot használni? Gondolok itt például a hálózatbérlésből eredő pluszköltségekre?

– Ez még a jövő kérdése, mert a leendő partnereinkkel még nem mentünk bele ennyire mélyen a tárgyalásokba. Viszont a külföldi példák azt mutatják, hogy egy virtuális szolgáltató valószínűleg nem fog tudni lényegesen jobbat ajánlani, de meg tudja közelíteni a konkurencia szintjét. Nekünk az lesz majd az egyik feladatunk, hogy úgy válogassuk össze a percdíjakat, az opcióban szereplő percszámot, üzenetszámot és megabájtszámot, hogy esetleg előnyösebb legyen, mintha valaki például a Vodafone-nál kötne 20 eurós szerződést. Úgy érezzük, még mindig eléggé problémás, hogy valaki megtalálja azt a relatív olcsó opciót, amiben pontosan azt elégítik ki, amire szüksége van. Nekem például mindig nagyon hamar elfogynak a megabájtjaim, viszont rengeteg perc a nyakamon marad. Ezt próbáljuk meg majd valahogy kiegyensúlyozni.

Mit jelent az önök által használt autonómia a kommunikációban szlogen?

– Ezt az üzenetet két oldalról közelíthetjük meg. Egyrészt tetszik nekünk az a hozzáállás, hogy nem muszáj mindig a politikumra várni ahhoz, hogy történjenek előrelépések. Hiszünk abban, hogy az ilyen kezdeményezések segítenek ezen az ügyön, de nem politikai töltettel használjuk mi ezt az autonómia szót, hanem arra gondolunk, hogy vegyük a saját kezünkbe a sorsunkat. Ha lehetséges az, hogy mi elkészítsünk egy ilyen kétnyelvű, a székelyföldi fogyasztók igényeire érzékeny vállalkozást, akkor miért ne. Szerintem ez csak a kezdet. Lehet, hogy a civil- és a gazdasági szféra tudja azt megcsinálni, amit a politikumnak nem sikerült.

Tudnak példákat mondani MVNO vállalatokra Romániában? Ez egy működőképes modell?

– Romániában ez még eléggé friss. Tudunk egy próbálkozásról, ami nem igazán lett sikeres, de annak bonyolultabb háttérszálai vannak, abba inkább most nem mennék bele. Viszont most nemrég tört be Romániába az a világszinten is sikeres vállalkozás, a Lycamobile, amely arra épít, hogy nemzetközi percdíjakat olcsóbban kínál, mint a konkurencia. Ők viszont teljesen más marketing-stratégiával állnak hozzá a piachoz, az egész országot lefednék. Mi viszont próbálunk ráfókuszálni a székelyföldi magyarságra, persze nem kizáró jelleggel, de ott van egy olyan tömbmagyarság, ahol könnyebben beindítható egy ilyen vállalkozás.

A cél az, hogy a SIC Telekom majd saját üzletekkel, központtal rendelkezzen, akár a nagyok?

– Szándékszunk arra a szintre eljutni, ahol egy felhasználó nem fog különbséget érezni aközött, hogy az Orange, a Vodafone, a Telekom vagy éppen a SIC Telekom ügyfele. Persze időbe és pénzbe fog kerülni egy olyan hálózat kiépítése, amellyel a nagy játékosok is rendelkeznek. Ezért egyelőre, amit kínálni tudunk, az a kétnyelvű ügyfélszolgálat. De szeretnénk azt, hogy az emberek egy SIC Telekom kis üzletben fizessék majd ki a számláikat, vagy éppen vásárolhassanak maguknak telefont. Egyelőre viszont még nagyon az elején tartunk.

Nem igényel túl nagy finanszírozást egy ilyen vállalat elindítása?

– Az MVNO egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell hatalmas összeg ahhoz, hogy saját hálózatot építsünk ki. A költségeink, amellett, hogy a vállalkozást fenn kell tartani, mint bármelyik másikat, kimerülnek abban, hogy most ebben a kezdeti szakaszban legyen meg a kellő klientúránk, és így tudjunk majd érdemi tárgyalásokba kezdeni az ügyfeleinkkel. Azért is gondoltuk azt, hogy nagyon lentről kezdjük, és fokozatosan próbálunk szinteket lépni, mert ez az MVNO adta lehetőség, hogy az elején nincs szükség nagy befektetésre, nagyon előnyös.Persze klientúra és háttértámogatás nélkül is bárki megteheti azt, hogy odamegy a mobilszolgáltatóhoz és letesz az asztalra egy pénzösszeget, és megvásárol egy bizonyos mennyiségű adatforgalmat. De szerintünk ez nem a helyes megközelítés, szeretnénk eljutni arra a szintre, amikor valós igény jelentkezik a szolgáltatásainkra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!