„Azok teljesítenek most jól, akik hagyták a lázat egy kicsit tombolni”

2015. március 2. – 06:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lej lett a gazdaság oroszlánja, a kreatív ipar száguld, a román export jól teljesít, de mit tehet egy letűnőben levő iparág szereplője, és hogy innovál egy levesbár? Ezt tanultuk a bukaresti RMÜE konferencián.

Az innováció volt a központi témája a február 27-én Bukarestben megszervezett magyar üzleti konferenciának. Az előadók a gazdaság egésze, és a legkisebb gazdasági szereplők szempontjából is körüljárták a témát. A konferenciát a Romániai Magyar Üzleti Egyesület a Romániai Magyar Közgazdász Társaság bukaresti szervezetével, Magyarország Bukaresti Nagykövetség ével és a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamará val közösen szervezte.

Innováció egy hagyományos iparágban

A Magyar Posta ugyanolyan kihívásokkal néz szembe, mint a postai iparág többi szereplője: csökkenő levélpiaci forgalom, fogyasztói szokások változása, helyettesítő termékek térnyerése. Ezek a tényezők együttesen jelentős árbevétel-kiesést okozhatnak – mondta Dr. Polacsek Csaba , a Magyar Posta Zrt. Igazgatóságának a vezetője. A jövedelemtermelő képesség fenntartása érdekében a társaság egy három pilléren alapuló, új üzleti modellt dolgozott ki: olcsóbb és hatékonyabb technológia bevezetésével, valamint a szolgáltatások elérhetőségének növelésével kívánja megőrizni a hagyományos postapiaci pozícióit, ugyanakkor az ügyfelei igényeit figyelembe véve folyamatosan új szolgáltatásokat fejleszt ki. Harmadrészt akvizíciók, stratégiai partnerségek révén olyan új piacokon jelenik meg, ahol a meglévő infrastruktúrája hasznosításából eredő szinergia versenyelőnyt jelent.

Polacsek példákkal is szolgált: számlabefizető automaták kerültek üzembeállításra 2015. év folyamán több forgalmas postán, közlekedési csomópontban és bevásárlóközpontban, a társaság a magyar piacon elsőként állított üzembe csomagautomatákat a fiatal generáció megszólítása és a megváltozó fogyasztói igények kielégítése érdekében. Elkészült a postai mobil applikáció iOS és Android platformokra: ezen az iCsekk-befizetésen túl egy csomag- és levél díjkalkulátor is elérhető, kényelmi szolgáltatásként pedig lehetséges az időpontfoglalás a postai küldemények átvételéhez, de a csomag nyomkövetése is. A Magyar Posta 2015-ben elektronikus levelezési szolgáltatásokat vezetett be, szerepet vállalva a magyar közigazgatás elektronikus ügyintézésre való áttérésében, ami azt jelenti, hogy hiteles konverziót biztosítanak az elektronikus és fizikai levelezés között, igazolják az elektronikus dokumentumok feladását és átvételét.

A Magyar Posta a banki szolgáltatások terén is megerősítette partneri együttműködését, részesedést szerzett az FHB Kereskedelmi Bank Zrt-ben. A posta a kínált pénzügyi termékkörét bővíti, biztosításkötéssel, államkötvényekkel, betétekkel is foglalkoznak már.

Az innovációt érő „támadások”

„Az innovációhoz kemény, céltudatos munka szükséges. Szorgalom, kitartás és elkötelezettség híján a tehetség, a leleményesség és a tudás haszontalan.” P. Ducker szavaival indította előadását Hoffer Ilona , a Budapesti Corvinus Egyetem docense, aki A Múzsa csókja és az alkotás művészete az innovációban címmel tartott előadást. Elmondta: tudományos megközelítés szerint az a vállalat számít innovatívnak, amely árbevétele több, mint húsz százaléka származik az előző három évben bevezetett termékekből. A piacon tapasztalható trendek és tendenciák kapcsán Hoffer rávilágított: a külső és belső körülmények összetettebbé váltak, a piaci bizalmi szint csökkent, így célirányosabb megközelítés, kevesebb menedzsment eszköz szükséges az innovációban.

Az előadó több figyelmet igénylő tényezőt is kiemelt, a legtöbb veszélyt szerinte napjainkban az informatikai támadások hordozzák. Nem csak a hackertámadásokra gondolt, hanem a távozó kollégákkal együtt távozó pendrive-okra, a közösségi oldalakon véletlenül közölt üzleti titkokra is. Hoffer szerint a jelenlegi információtechnológia korlátozza a növekedést, az árak gyors összehasonlíthatósága kikezdi a vásárlói lojalitást, a munkába lépő új generációk pedig új követelményeket támasztanak, azt várják el, hogy egy másfajta kultúrát valósítson meg a munkaadó. Felértékelődött a munkatársakkal való együttműködés, egyre fontosabb, hogy partnernek tekintsük az alkalmazottakat. Az egyetemi oktató a technológiai trendek kapcsán arról is beszélt, hogy elmosódik a magánélet és a munka közötti határvonal, a leghatékonyabb időszak ugyanis nem feltétlenül munkaidőbe esik.

Románia külső versenyképessége

Dr. Nagy Ágnes , a központi bank (BNR) Igazgatótanácsának tagja, a BBTE oktatója az innovációt Románia versenyképessége szempontjából közelítette meg. Elmondta, hogy a válság után a romániai export jól teljesített, a fő kereskedelmi partnerekkel szembeni piaci részesedés folyamatosan nőtt, különösen a gépek és szállítóeszközök iparágában. Románia fontos autóipari termelő országgá vált Kelet-Európában. Annak ellenére viszont, hogy jelentős strukturális átalakulás zajlott le az elmúlt évtizedben, Románia komparatív előnye a munkaerő-igényű termékek és az alacsony és közepes képzettséget igénylő iparágak termékeire összpontosult.

Statisztikai adatok segítségével Nagy rávilágított: a minőségi export viszonylag alacsony a regionális versenytársakhoz képest, a legtöbb termék besorolása az uniós minőségi létrán az alsó tartományban helyezkedik el. „A jövőben az export minőségének a javítására és a magas tudást igénylő exporttermékek diverzifikációjára lenne szükség, ami segíthetné a gazdaság fenntartható fejlődését közép és hosszú távon” – következtetett.

A lej lett a gazdaság oroszlánja

A tavalyi év során világszinten a gazdaság 3,3%-kal növekedhetett, hasonlóan 2013-hoz. Az idei évre enyhe gyorsulásra lehet számítani. Az Egyesült Államok gazdasága az eredeti várakozásoknál jobban teljesít, ez sajnos Európára nem igaz – mondta el Diósi László , az OTP Bank Románia vezérigazgatója előadásában, jelezve: a világ összterméke idén meg fogja haladni a 80 ezer milliárd dollárt. Az európai nagyok közül az Egyesült Királyság és Németország teljesít a legjobban, de régiónk is az átlag felett növekedett. „Azok teljesítenek most jól, akik a válságot hagyták egy kicsit tombolni, nem puhították különböző szociális programokkal. Mint a szervezetben a láz, kicsit rendet csinált a válság is egyes államokban, amelyek most növekedni tudnak” – példálózott. Románia GDP-je újra történelmi csúcson van, igaz, csak hat évvel a válság kitörése után lehetetett ezt elérni. A régiót általában a kilábalás jellemzi, de vannak eltérő történetek: Szlovákia a megfelelő szerkezeti és gazdasági reformok miatt lett a régió legjobban növekvő gazdasága, Horvátországban viszont nem találták az orvosságot, tart a recesszió. „Jelenleg Görögország GDP-je 25%-kal alacsonyabb, mint 2008-ban. Én annak a pártján állok, hogy ki kellene engedni őket az eurózónából pár évre” – mondta Diósi.

Az OTP Románia vezetője több más mutatót is érintett: Romániában az ipari termelés éves növekedési üteme lassul, ebben a feldolgozóipar meghatározó szerepet játszik, de 2008-hoz képest ipari növekedésben még Szlovákiát is megelőzzük. Az építőipar is feltámadni látszik, megnőtt a kiadott engedélyek száma, és a nemzetközi összehasonlításban is látszik a kiugrás. Ez nemcsak a lakásépítésnek köszönhető, hanem a kormányzati beruházásoknak is, bár Románia azért megmaradt az utolsó helyen az EU-s alapok lehívásában. 2015 során a fogyasztás növekedni fog, egy egészséges pályára lép, az európai átlagot meghaladó mértékben fog nőni. A lej lett a gazdaság oroszlánja: a lej stabilitása fontos szerepet játszik a gazdaság növekedésében. A hitelállomány növekedése lejben történik, mind a vállalkozók, mind a magánszemélyek esetében, a devizahitelek állománya pedig csökken.

A kamatok történelmi mélységben vannak. A három hónapos ROBOR bankközi kamatláb 1,4%-on áll, és valószínű, hogy ezen a szinten stabilizálódni fog – mondta Diósi. Ez már kellően olcsóvá tette a kölcsönöket, a vállalkozók hitelhez tudnak jutni bármilyen mennyiségben, véli a bankár.

Innováció a kreatív iparban

Magyarországon a kreatív iparágak az elmúlt négy évben a második legdinamikusabb növekedést mutatják a járműgyártás után – mondta el Ács Zoltán , a magyarországi Design Terminál Nemzeti Kreatív Központ inkubációs programjának a vezetője előadásában. Míg utóbbit nagy gyártók generálják, addig a médiát, építészetet, design-t, könyvkiadókat, előadóművészeteket, reklámcégeket magába foglaló kreatív ipar sokkal organikusabban fejlődik: sok a családi és kisvállalkozás, mégis gyorsabban nő az ágazat, mint például az állam által nagyvonalúan támogatott mezőgazdaság. A kreatív ipar adja a munkahelyek 4,4%-át a magyar gazdaságban és 3,7%-át a GDP-nek. Az ágazat ötször olyan gyorsan fejlődik, mint a teljes gazdaság, de ez főleg az exportnak köszönhető: a belső piacra dolgozó cégek árbevétele 8%-kal csökkent, azok viszont, akik ki tudtak lépni a nemzetközi piacra, 300%-kal nőttek.

Ács arról beszélt, hogy jól képzett, fiatal munkaerő van jelen a kreatív iparban, és ott erős a kreatív ipar, ahol erős a kultúra, ugyanis a kultúra táptalaja az innovációnak. Az ágazatban sokkal nagyobb növekedési potenciál van, mert az ellátási lánc szemei még csak most kezdenek összekapcsolódni – fogalmazott. A Design Terminál design-cégeknek, startupoknak, vagy smart city projekteknek nyújt különböző típusú támogatást: fejlesztik a menedzsment készségeket, valamint a finanszírozási formák megtalásában is segítséget nyújtanak. Működik egy konzultációs program, amelynek a keretében a már eladásokkal rendelkező, a design és új média területéről érkező cégeknek adnak tanácsot. A mentorprogram egy hosszabb, hat hónapos folyamat, nagy ugrás előtt álló cégeket választanak ki, akik most lépnének ki a globális piacra, és finanszírozást keresnek.

Innovatív vállalkozók

A konferencia második felében panelbeszélgetéseket szerveztek. A romániai magyar sikeres vállalkozók bemutatását hagyományosan Daradics Kinga , a MOL Románia vezérigazgatója moderálta. Bemutatkozott Bertóti Lóránt , a kolozsvári SoupeR levesbár tulajdonosa, aki elmondta: már a vállalkozás ötlete innovációnak számít, a hétköznapokban pedig azzal próbálnak újítani, hogy folyamatosan változtatják a menüt, és új levestípusokat ismertetnek meg és fogadtatnak el a vendégekkel.

Bara Oszkár László az Aptus Software képviseletében elárulta: a válság teremtett lehetőséget az innovációra: minden cég csökkenteni akarta a raktárkészletét. Ők többek között egy olyan rendszert dolgoztak ki, amely automata módon, füllhalgatón keresztül irányítja az alkalmazottakat a raktárban. Bene Róbert , a TheAutoExperience kidolgozója két éve dolgozott ki egy autóipari szakemberekből álló csapatot, akiknek a segítségével a romániai piacon úttörőnek számító autós prémium szolgáltatásokat nyújtanak az ügyfeleknek. „A munkafolyamatokba építtettük az innovációt. Például bevezettük az elektronikus aláírást, így egy jegyzőkönyv elkészítése 30 perc helyett csak 15-öt igényel” – mondta.

Innováció a pályázatokban

Az innováció szerepe a 2014-2020-as pályázati ciklusban című panelbeszélgetést Nagy Imecs Péter , a Goodwill Consulting ügyvezetője vezette, Ilyés Szabolccs al (Regional Consulting and Management) és Dobrotka Ágnes sel (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara) beszélgetett. Elhangzott: az új pályázati időszakban a kifejezetten innovációra igényelhető támogatásokat akkor lehet igénybe venni, ha a pályázó doktori értekezéssel rendelkezik a területen, vagy már van regisztrált licence. A romániai kutatásfejlesztési stratégia szerint a biogazdaság, az információ-technológia, az energetika és a nanotechnológia lesznek a kiemelt területek. Azok, akik nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak, a hagyományos, vállalkozásoknak szóló pályázati formákban kell gondolkodjanak.

Innovatív üzletviteli módszerek

Az innovatív üzletviteli módszerekről szóló panelbeszélgetésen Rácz Attila , a Magic Solutions tulajdonosa bemutatta a cég innovatív vállalatirányítási termékét: egy olyan applikációt fejlesztettek ki, amellyel egy cég vezetője bármikor elérheti és elemezheti a cég pénzügyi mutatóit.

Jurás Ádám , a Hipwerk ügyvezető igazgatója bemutatta startupokra szakosodott cégét, amely kizárólag dinamikusan növekvő termékeket fejleszt és széleskörű szolgáltatást biztosít az ötletgazdának: tanácsadást, projekttervezést, dizájnt, modern marketinget. Moldován Borsos Renáta , az Advance Thinking tanácsadója is bemutatkozott, cége a leadership és menedzsment területén ad tanácsot, és a „megtervezett sikerben” hisz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!