Első munkahely és első babaágy programot is javasoltak az OTP Bank „termékmenedzserei”

2015. február 24. – 11:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ha te lennél az OTP Junior termékmenedzsere, mit javasolnál a sikeressége érdekében? A bank ösztöndíjprogramjának nyerteseivel beszélgettünk.

Ha te lennél az OTP Junior termékmenedzsere, hol és hogyan népszerűsítenéd, milyen változtatásokat eszközölnél rajta, és általában mit javasolnál a termék sikeressége érdekében? Ezekkel a kérdésekkel hirdetett ösztöndíjprogramot egyetemisták számára az OTP Bank Románia azzal a céllal, hogy a hazai magyar felsőfokú képzésben résztvevő diákokat támogassa, és a fiatalok kreatív ötleteivel tovább javítsa termékeinek minőségét.A BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karáról érkezett pályázatok között az egyetem és a hitelintézet közös bizottsága döntött, hat diák részesült 4 500 lejes egy tanévre szóló támogatásban. A nyertes diákok a Pénzcsinálóknak is kifejtették ötleteiket.

“Ne következzen be törés 26 éves kor után”

"Az OTP Junior egy olyan termék, amellyel korán kerül kapcsolatba az ügyfél, főleg 18 év alattiakat céloz meg, de 18 és 26 év közöttieket is. Nekem a megoldásom arra alapult, hogy az ügyfelek bevonzása a Junior termékbe nem elég, nagyon fontosak a kiegészítő szolgáltatások is, valamint a magas szintű ügyfélkezelés, hiszen ez erősíti az kapcsolatot a bank és az ügyfél között" – emelte ki Kiss Alpár.Kiss elmondta, a termék jellemzői szerinte mind erősségnek számítanak, nem az volt a célja, hogy a terméket alakítsa át, inkább más folyamatok fejlesztését javasolta. "Azt tanácsoltam, hogy a termék esetében 25 éves kor után vezessenek be egy kétéves, úgynevezett átmeneti időszakot kedvezményekkel együtt, hiszen nagy törés következhet be 26 év után, ez az átmeneti időszak pedig az ügyfeleket jobban meg tudná tartani."

Kiss emellett az Első munkahely és az Első babaágy program indítását is kidolgozta. "Az Első babaágy program az elképzelésem szerint egy féléves program lenne, amely során az OTP 400 eurós értékig támogatná az újszülöttek szobaberendezését, amennyiben a szülők Junior számlát nyitnak az újszülött gyermeknek, és vállalják, hogy a számla 18 éves korig megmarad. Itt olyan pénzáramlások jöhetnek szóba, mint a szülők utalásai, a gyermekpénz, vagy a különböző tanulmányi alapok. A cél az, hogy 18 éves korára a gyermek OTP Junior számlával rendelkezzen, így kerüljön be az ügyfélkörbe" – magyarázta Kiss.

A jövedelmezőség fontos

A dolgozatát egy rövid helyzetelemzéssel indította Márkos Nándor , aki elmondása szerint ezen keresztül egy egyetemista szemszögéből próbálta megfigyelni a bankpiacot. Szerinte fontos látni, hogy a jövedelmezőség legalább annyira fontos szempont egy bank számára, mint a létszám.Ezért két pilléren alapuló megoldást dolgozott ki. Szerinte az OTP Bank Romániának a jövőben két fő junior szegmenst, a 14-18 év közötti korosztályt és az egyetemistákat kellene megcéloznia. "Romániában nagy hiányosság a hasznos, gyakorlatban alkalmazható tudás átadása. Olyan képzéseket javasoltam a bank számára, amely a középiskolásokat megismerteti a mindennapokban szükséges, vagy később szükségessé váló pénzügyi műveletekkel" – mondta Márkos, hozzátette: amellett, hogy kinevelnék a jövőbeli felelős generációt, a képzések során ingyenes kártyákat lehetne kiosztani, bevezetve őket a rendszerbe.A Márkos által kidolgozott javaslatcsomag második pillére az egyetemistákat célozza meg. "Itt a junior-kártyák versenyképességére koncentráltam, véleményem szerint olyan módosításokra van szükség, amely vonzóbbá teszi az egyetemisták számára az OTP Bank betéti kártyáját, ilyen például a meghosszabbított futamidő vagy ingyenes használati lehetőség külföldön" – fejtette ki.

“Ha egy terméken nem lehet változtatni, akkor a csomagoláson kell”

Varga Manuela Axa szerint a junior folyószámlák, valamint az azokhoz kapcsolódó bankkártyák jól kidolgozott konstrukciókkal rendelkeznek, ezért nem javasolt olyan szintű változtatást, amely a termék összetevőire vonatkozik, sokkal inkább az azokhoz kapcsolható lehetséges kiegészítő termékekre és szolgáltatásokra összpontosított. "Ha egy terméken nem lehet változtatni, akkor a csomagoláson kell".Varga javaslatai közé tartozott egy pontgyűjtéses rendszer, amelyet a folyószámláknál lehetne alkalmazni, korosztályonként eltérő nyereményekkel. Emellett felvázolt több kiegészítő terméket is, mint például egy csonttörés esetén igénybe vehető balesetbiztosítás. "Tanácsoltam, hogy kössenek mindkét fél részére előnyös szerződéseket iskolai felszereléseket valamint sporteszközöket áruló nagyobb üzletláncokkal, amelyek terméktől függően 2-15%-os árengedményben részesítik mindazon vásárlókat, akik az OTP Junior bankkártyák valamelyikével rendelkeznek" – magyarázta Varga.

Fontos szempont a bankkártya-használat költsége

Szatmári Ilona-Melinda szerint változtatni az OTP Junior termékein nem volt egy egyszerű feladat, hiszen egy jól kiforrott termékről van szó. Rávilágított, hogy a folyamatosan változó piaci feltételek és az erősödő versenytársak arra késztetik a bankokat, hogy a termékeket az állandóan változó piaci feltételekhez igazítsák, valamint figyelemmel kísérjék a versenytársak tevékenységét és az innovációs lépéseiket. Szatmári is fontosnak tartaná különböző hűségprogramok kialakítását azoknak a fiatal ügyfeleknek a körében, akik a bank szolgáltatásait választják a versenytársakéval szemben. "Ez is egy hatékony módja annak, hogy az ügyfeleket motiváljuk arra, hogy minket válasszanak, illetve a már meglévő ügyfeleket meg tudjuk tartani és a bizalmukért jutalmazzuk.

Nagyobb jelenlétre van szükség a közösségi médiában

"Az általam elvégzett SWOT-elemzésből kiderült, hogy az OTP Junior termékcsaládja rendkívül sok lehetőséget rejt magában. Ilyen például Kolozsváron az A Kártyás kapcsolatépítés, ezáltal a magyar fiatalok bevonása könnyebbé válna a bank életébe" – emelte ki László Zoltán.Megoldása második részében a promoválásra, a kommunikációra és a marketingtevékenységre fókuszált. "Itt kiemeltem a Facebookot, mivel manapság ez az egyik legnépszerűbb közösségi portál, a különböző fizetett hirdetések révén pedig a leghatékonyabb módon lehet elérni a potenciális ügyfeleket. A Facebook-oldalra javasoltam tartalmi elemeket is, például a különböző promóciók hirdetése, nyereményjátékok lebonyolítása. De fontos a bank CSR tevékenységéről készített beszámolók megosztása is, főleg amelyek a fiatal korosztályt célozzák" – mondta László.

A diákok javaslatai is sikeresebbé tehetik a terméket

Erőteljesebb Facebookos kampányolást javasolt az OTP Junior népszerűsítésére Nagy Lóránd is. "Létre lehetne hozni egy Facebook-oldalt, ennek révén a fiatalok jobban megismerkedhetnek az OTP Junior termékekkel. Ugyanakkor ez építő jellegű is lenne, hiszen a fiatal ügyfelek nagyobb mértékben éreznék azt, hogy az OTP az a bank, amely mellettük van és segíthet a jövőjük megalapozásában."Nagy több más kommunikációs csatornát is felsorolt a fiatal korosztály elérése érdekében. "A bank partnerviszonyt alakíthatna ki a különböző diáktanácsokkal, amelyek a nagyobb magyar lakossággal rendelkező megyékben és városokban tevékenykednek" – hívta fel a figyelmet, hozzátette: Kolozsváron külön perspektívát nyújthat az A Kártya jelenléte és a KMDSZ-szel való partneri kapcsolat kialakítása.Nagy azt is kiemelte, hogy az ösztöndíjprogramot is egy nagyon jó kezdeményezésnek tartja, mivel a magyar egyetemisták támogatása mellett a bank a diákok javaslataival is sikeresebbé teheti a termékeit.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!