Fiataloknak hirdet vállalkozásfejlesztési programot az OTP Consulting Románia

2015. február 19. – 03:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

10-25 ezer euró közötti összeget ítélnek oda megfelelő elképzelésekkel rendelkező kezdő vállalkozóknak.

Az OTP Consulting Románia , mint lebonyolító, a Bukaresti Műszaki Egyetem mel közösen a POS DRU program keretén belül megnyert egy vállalkozásfejlesztési pályázatot, amelynek célja a kezdő, fiatal vállalkozók támogatása vállalkozás indításához a Bukarest és Dél-Románia régióban. A részletekről Olti Ágoston t, az OTP Consulting Románia ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Melyek a program részletei?

– A projektnek alapvetően három nagy pillére van. Először is a potenciális vállalkozókat képzésben részesítjük, ahol vállalkozás indításához kapcsolódó tréningeken vesznek részt. Ezt követően a potenciális pályázók elkészítenek egy üzleti tervet. Az üzleti tervek elbírálása után 10-25 ezer euró közötti összeget ítél meg a kuratórium, ami 100%-os támogatást biztosít számukra. Harmadik lépésben pedig a nyertes vállalkozókat monitorizáljuk, és nem utolsó sorban coachingoljuk, így próbáljuk a vállalkozásfejlesztés útján segíteni őket, hogy az elindulási lépéseket minél könnyebben tudják megtenni.

Milyen feltételeknek kell megfelelniük a fiatal vállalkozóknak?

– A feltételeket az elkövetkezendő 1-2 hétben dolgozzuk ki, viszont van egy pár alapvető kitétel. A legfontosabb, hogy kezdő vállalkozó legyen, megfelelő elképzeléssel rendelkezzen, legyen egy jó ötlete, amelyet hosszú távon szeretne vinni és később egy megfelelő üzleti tervet tud hozzárendelni. Úgy gondoljuk, hogy mivel a műszaki egyetemmel vagyunk partnerségben, van pár olyan terület, ahol ez a jellegű támogatás igazán hathatós segítséget nyújtana. Egy 10-25 ezer eurós támogatás abban az esetben tud nagy hozzáadott értéket teremteni, amennyiben a befektetéshez szükséges eszközérték nem túl nagy. A nyertes pályázók az elnyert összegnek csak a 15%-át költhetik el eszközvásárlásra, így a projektünk keretében kifejezetten támogatjuk az IT-hoz kapcsolódó startupokat.Ez nem jelenti azt, hogy más vállalatok nem pályázhatnak. Nem szeretnénk leszűkíteni a kört, de úgy gondoljuk, hogy az IT jellegű projektek talán életképesebbek lehetnek a többinél. Bárki jöhet egy jó üzleti tervvel, és amennyiben van egy jó üzleti terv és egy olyan potenciális vállalkozó, akinek van egy jó elképzelése, azt szívesen látjuk.

Miben nyilvánul meg az együttműködés a Bukaresti Műszaki Egyetemmel?

– Úgy gondoljuk, hogy ahhoz, hogy ez a projekt sikeres legyen, szükség van egy olyan oktatói bázisra, amely már létezik, és nem kell a projekten belül felépíteni. Ezért a műszaki egyetem biztosítja a képzéseket. Az egyetemek közül azért esett specifikusan a műszaki egyetemre a választásunk, mert egy nagyon nyitott intézmény, amely nagyon sok innovációs, valamint kutatás-fejlesztési projektet visz. Másrészt pedig az egyetem számára fontos a diákjainak az életúton való elindítása, ezért már önerőből is számos olyan programot futtat, ami biztosítja a munkaerőpiacon való minél könnyebb elhelyezkedést. Meg kell említenem azt is, hogy az egyetem diákjaira is, mint potenciális vállalkozókra tekintünk, hiszen az egyetemen van informatika-oktatás, van távközlési oktatás, különböző mérnöki szakok, van biotechnológia szak is. Saját tapasztalatom szerint ezek a diákok általában nem várják meg az egyetem elvégzését, az egyetem alatt már elkezdenek dolgozni kisebb projektekben. Azt gondolom a programunk egy megfelelő alap tudna lenni, hogy az egyetem elvégzését a diákok ne potenciális munkavállalókként, hanem mint meglévő vállalkozók érjék meg.

Hogyan segítheti a fiatal vállalkozókat az önök által nyújtott coaching tevékenység?

– A coaching tevékenységet az OTP Consulting Románia szakértői végzik. Itt alapvetően két típusú szakértőről beszélhetünk. Olyan szakértőkről, amelyek vagy valamelyik területen eléggé mély ismeretekkel rendelkeznek ahhoz, hogy például egy marketingterv kidolgozásánál a vállalkozóknak segíteni tudjanak, vagy külsős, velünk eseti együttműködést végző sikeres vállalkozók, multinacionális cégek vezetői, vagy topmenedzseri szinthez tartozó szakértőkről. Ezek a szakemberek egyfajta utat tudnak majd mutatni ezeknek a fiataloknak, másrészt mondjuk ki őszintén, hogy sokat tudnak segíteni a motivációs bázis felépítésében is. Ráerősíthetnek arra, hogy a fiatal vállalkozó által választott út jó vagy nem jó. Azt, hogy merre induljanak nem fogja megmondani senki, viszont miután kiválasztják az irányt ezeknek a szakértőknek lesz a feladata, hogy támogassák őket.

Milyen elemei vannak még a programnak?

– A programnak van még egy eleme, amely keretében olyan rendezvényeket szervezünk – nem csak azoknak, akik megnyerik ezt a támogatást, hanem azoknak is, akik vállalkozni szeretnének –, ahol olyan Bukarestben lévő nagyvállalkozókkal tudnak találkozni, akiknek akár beszállítói is lehetnek a jövőben. Mikor megpályáztuk ezt a programot, eldöntöttük, hogy nem csupán a pénzt szeretnénk odaadni ezeknek a vállalkozóknak, hanem hozzá szeretnénk segíteni ahhoz, hogy megrendeléseket is kapjanak. Ezért folyamatosan be szeretnénk vinni őket egy olyan networkingbe, ahol lehetőségük lesz megfelelő információkhoz hozzájutni, vagy találkozni olyan vállalkozókkal, alvállalkozókkal, akiknek akár beszállítói is lehetnek. Nemcsak a horgászbotot szeretnénk odaadni, hanem meg is szeretnénk tanítani horgászni a potenciális vállalkozókat. Hasonló projektek indulnak Erdélyben és a Partiumban is. A lebonyolító vállalatok régiókra lebontott listája itt olvasható .

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!